用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2019文憑試成績及入大學率 (更新1151, 1152, 12/7/2020, ...
樓主: greenapple1093
go

2019文憑試成績及入大學率 (更新1151, 1152, 12/7/2020, 20:44)   [複製鏈接]

sukitelfold 發表於 19-11-6 19:02
你有誤會?

又不用咁激,一嚟就説人誤導,咁冇討論空間喎。。。
已經講左,明者自會明。先入爲主選擇繼續自娛,甘你繼續。
相信好多人都會睇到學校自己報告了四年的4+和5+百分比。而另一個數字係如何計出來,亦相信細心的網友明白,偏偏以藝術方法得出的具誤導成分4+和5+來對比,甘當然唔會阻住你啦。

medicine 發表於 19-11-6 19:22
已經講左,明者自會明。先入爲主選擇繼續自娛,甘你繼續。
相信好多人都會睇到學校自己報告了四年的4+和5+ ...

首先,耐冇上EK,我那裏踩到你條尾?!

見789樓告訴網友,校網有DSE數字公布,但説明是4年平均數字,公布範圍也多。

http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/Prize_stat.htm

也請專家HKpapa試下幫手計!

自己唔睇清楚,先撩者⋯

自什麼娛?

現在EK氣氛是這樣的嗎?

回覆 MotherNature 的帖子

其實教統局有冇規定校務報告嘅內容嫁?

sunflower2000 發表於 19-11-6 21:27
回覆 MotherNature 的帖子

其實教統局有冇規定校務報告嘅內容嫁?

救恩合資格入U人數可能變化不大
但以往A level比DSE人數少好多
計33222/入U率自然大幅下降

2012 HKALE (最後一屆)
人數: 65人
符合本地學位要求: 72.3% (47人)
本港大學學士學位: 41.5% (27人)

2014 HKDSE (之後無再公布)
人數: 191人
33222: 30.0% (57人)
聯招取錄: 15.4% (29人)

回覆 Poyau 的帖子

5年時間可以好大變化,2014的數據參考價值確實不太高

sunflower2000 發表於 19-11-6 22:14
回覆 Poyau 的帖子

5年時間可以好大變化,2014的數據參考價值確實不太高

近年情況如何學校就最清楚
希望將來會公布少間「神校」

sukitelfold 發表於 19-11-6 19:31

首先,耐冇上EK,我那裏踩到你條尾?!
乜份校務報告好難明咩?
P.24已講明2019年DSE整體4+係86%

睇報告要睇晒成份,唔係揭幾下就當睇咗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-11-7 00:39
乜份校務報告好難明咩?
P.24已講明2019年DSE整體4+係86%

你係咪引述錯人?

我冇叫人睇校務報告,只叫人睇校網總計。。

應該是否引述醫學大哥/大姐?

iriscslmak 發表於 19-11-6 14:56
回覆 ggfather222 的帖子

我的理解是中、英 L3 or above + 數、通識 L2 or above + 任何至少兩選修科 L5 o ...

呢項統計既條件係:
1)4主科必須符合3322 和
2)其中兩科選修科要同時取得5+

即係成績係 3322 55 或 5555 55 都計,但 5555 54 和2555 55 就唔計

其實我一直未諗到,呢種統計數字有咩實際用途
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sukitelfold 發表於 19-11-7 00:47
你係咪引述錯人?

我冇叫人睇校務報告,只叫人睇校網總計。。

曲?直?
大家心領神會

以 common sense 去睇,資料應該參考校務報告定校網會合理D呢?

hkpapa852 發表於 19-11-7 07:50
曲?直?
大家心領神會

你有料之人,有權曲,但有D扮四條,又要曲就

不過講反MCS⋯⋯整體4+今年破到80%以上,反而見到,考生人數由上年144人下降至118人,突然少咁多人,少咗的去咗邊?為什麼今年突然少咗咁多?

反而是想選MCS的朋友仔要去考慮考慮。

MCS正常中一近160人入場,中六得返118人,津校來説不太多這情況,直資SPCS有不少非華語學生,也有分流考英國會考,也有120多人考DSE。。。

sukitelfold 發表於 19-11-7 08:04
你有料之人,有權曲,但有D扮四條,又要曲就

不過講反MCS⋯⋯整體4+今年破到80%以上,反而見到 ...
MCS 中一5班應該有180個學生?SPCS中一6班, school report 有寫中一22x學生

cafeva 發表於 19-11-7 08:20
MCS 中一5班應該有180個學生?SPCS中一6班, school report 有寫中一22x學生

多謝指正

SPCS解釋到。
咁MCS流失率大約35%,今年真的突然多咗好多。。。

cafeva 發表於 19-11-6 08:01
今年好好成績!
是啊!

回覆 sukitelfold 的帖子

Deleted

sukitelfold 發表於 19-11-6 15:13
我理解也是這樣,3322 55=20分(best 6)
那麼 7777 + 74 又如何? 41.8% 會包括嗎?

Hoba15 發表於 19-11-7 09:14
那麼 7777 + 74 又如何? 41.8% 會包括嗎?

810樓papa解釋了

sukitelfold 發表於 19-11-7 10:44
810樓papa解釋了

終於算到MCS 計4年平均個公式, 原來好簡單, 只係將4年既4+%/5+%就咁average咗再roundup去1個小數位

不過始終資料有限, 只能計到歷年整體4+, 同其中兩年既5+成績, 詳情如下:

MCS 過去年既DSE成績

畢業生人數151147129150132132144118
整體4+82.20%78.30%78.90%76.20%84.80%78.30%79.20%86.00%
整體5+44.20%

53.00%

整體5*+22.30%

29.50%

整體5**6.70%

9.90%

Poyau    發表於 19-11-7 15:51

hkpapa852 發表於 19-11-7 12:07
終於算到MCS 計4年平均個公式, 原來好簡單, 只係將4年既4+%/5+%就咁average咗再roundup去1個小數位

不過 ...

一早説你有計仔!

近幾年成績算好平穏!

‹ 上一主題|下一主題