用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2019文憑試成績及入大學率 (更新1151, 1152, 12/7/2020, ...
樓主: greenapple1093
go

2019文憑試成績及入大學率 (更新1151, 1152, 12/7/2020, 20:44)   [複製鏈接]

Poyau 發表於 19-10-19 10:50
據hkpapa 郭得勝歸類為B2A-1C

NT7 見#1 #106
咁按常理,case 3係合理。學校講D唔講D,估計考得唔慌好。

Alanwalker 發表於 19-10-19 18:21
唔夠data計,大家唔駛禁執著

有無興趣加入齊齊推理?

睇埋以前嘅年報,原來年年都你講完學士課程比例後,就講UGC Funded學位的分佈,好容易令人錯誤把學士課程比例=UGC Funded比例。原來分別好大,學士課程內可以係一半學士係non UGC Funded都不足爲奇。我以前都唔識分,都係問咗呢D高人先識分。學校既然要講UGC Funded的分佈,就應該講清楚交代UGC Funded比例。唔係好坦白,唔慌考得好!

sunflower2000 發表於 19-10-20 08:26
睇埋以前嘅年報,原來年年都你講完學士課程比例後,就講UGC Funded學位的分佈,好容易令人錯誤把學士課程比 ...

郭得勝同高主教都係咁
只提供UGC-funded各大學%但無數目
要用啲%嚟估UGC-funded佔整體數目

Poyau 發表於 19-10-20 11:21
郭得勝同高主教都係咁
只提供UGC-funded各大學%但無數目
要用啲%嚟估UGC-funded佔整體數目
根本冇得估!

Poyau 發表於 19-10-19 00:23
天主教郭得勝中學

Overall 2+: 99%
其實呢間中學既演譯, 可能係更複雜:

圖1: 有99%學生升讀本地和海外大學
圖2: 個73%學生升讀degree, 個基數係和圖1一樣, 定係圖1個99%中既73%呢?
圖3: 係計升讀專上學府既分佈, 個pie chart合共100%, 咁個基數係乜? 係圖1個99%既分佈? 定圖2個99%既分佈? 定係其它呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-10-21 16:15
其實呢間中學既演譯, 可能係更複雜:

圖1: 有99%學生升讀本地和海外大學
點解要咁呢?

sunflower2000 發表於 19-10-21 19:52
點解要咁呢?
其實郭得勝已有提供其他資料去俾大家評估佢既水平,真正入U率其實係點已經不太重要。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 greenapple1093 的帖子

保祿六世書院. P.28

http://www.ppaulvi.edu.hk/file.php?_file=report/57/gallery/5dad247793626.pdf

Level 4 Percentage
English - 36.3%
Chinese - 58%
Maths - 68.1%
L.S. - 47.8%

greenapple1093    發表於 19-10-24 22:09

回覆樓主:

培僑書院

2+: 99%
4+: 66%
5+: 32% (人均: 2.0)

聯招政府資助學士/副學位: 72%
聯招五大: 47%
聯招三大: 35%

https://www.puikiu.edu.hk/news.aspx?clid=134&atid=3808&lan=1

https://www.puikiu.edu.hk/news.aspx?clid=134&atid=3756&lan=1

greenapple1093    發表於 19-10-27 23:01

回覆樓主:

福建中學(觀塘) (更新 v. 2019.8.8c)

2+: 99.1%
4+: 54.6% (4 Core: 53.1%)
5+: 18.9%
33222: 68.8%

http://www.fms.edu.hk/images/stories/DSE2019_2019.8.8c.pdf

greenapple1093    發表於 19-10-27 23:19

回覆 ktdanielli 的帖子

保祿係1b定1c中學?

christy2011 發表於 19-10-22 20:19

保祿係1b定1c中學?

hkpapa 定義為1C.

保祿vs聖母玫瑰vs聖家,三間dse邊間最好?

christy2011 發表於 19-10-22 20:27

三間都無詳細資料作比較
4C 4+: 聖母玫瑰 > 保祿六世
3322: 保祿六世 > 聖家
Local degree: 聖母玫瑰 > 聖家

christy2011 發表於 19-10-22 20:27

聖母玫瑰有人放過出來,見7樓。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3721071

Level 4 Percentage
中53.4/英58.6/數69/通54.3

應該算係1b中學?

christy2011 發表於 19-10-23 21:07

應該算係1b中學?

hkpapa 定義主科level4,平均要60%以上,才是1b. 聖母玫瑰爭啲啲。

官塘瑪利諾

https://www.ktmc.edu.hk/uploads/ ... E_2019_analysis.pdf

greenapple1093    發表於 19-10-29 21:17
‹ 上一主題|下一主題