用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2019文憑試成績及入大學率 (更新1151, 1152, 12/7/2020, ...
樓主: greenapple1093
go

2019文憑試成績及入大學率 (更新1151, 1152, 12/7/2020, 20:44)   [複製鏈接]

73662710 發表於 19-7-15 21:41
尖女插班會越來越少,而家keep 到因為之前好多勁人叩門或插班,以前gh都多勁人去考插班,慢慢會少!
带注5 ...

我覺得學校應該唔只得50%Band one生,因為總平均分80都可以考到好尾,咁前面啲同學一定係好好成績,而且卷又比較深呢。

Yannie123 發表於 19-7-16 21:22

我覺得學校應該唔只得50%Band one生,因為總平均分80都可 ...
豪無选择性派位收返來的学生。直资几千人选百零个都只是6成左近band 1, 比盡smcc 有60% band 1, 咁都有40%babd 2-3, smcc 老师算唔話得

73662710 發表於 19-7-16 22:55
豪無选择性派位收返來的学生。直资几千人选百零个都只是6成左近band 1, 比盡smcc 有60% band 1, 咁都有40 ...
不要太睇少SMCC兩間小學既學生,如果佢地唔掂,SMCC應該要開中文班,不過仲未有耐需要。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

http://ylmass.edu.hk/web/en/news.php?nid=203
元朗商會中學今年有進步,成績不錯。

greenapple1093    發表於 19-8-3 22:44
Ktfk    發表於 19-7-17 08:45

hkpapa852 發表於 19-7-17 08:23
不要太睇少SMCC兩間小學既學生,如果佢地唔掂,SMCC應該要開中文班,不過仲未有耐需要。 ...

我只知道天神多功課又深,我朋友是舊生,寧願讀band 1 尾直資。她話天神應該有6-7 band one

不要太睇少SMCC兩間小學既學生,如果佢地唔掂,SMCC應該要開中文班,不過仲未有耐需要。 ...

看見小三閱讀卷每篇600字就已經頭痛

deleted

林護 http://www.lamwoo.edu.hk/school.php?id=63

荃官 https://www.twgss.edu.hk/CustomPage/15/2019%20HKDSE%20result.pdf

樓主, 請問SPC core 4+ 的 <72.68% 是怎樣計出來 ??

IYY 發表於 19-7-18 12:48
樓主, 請問SPC core 4+ 的
SPC 應該唔止

有計出來嗎? 去年SPC 2018 3322 是80%,今年2019提升了不少至84.9%,相信中文應有不少進步,而Level 4 倒退機會則相對比較少。今年English (92.1% Level 4 or above), Liberal Studies (82.7% Level 4 or above) and Mathematics (86.3% Level 4 or above)
1. 如中文跟上年一樣是~53%, 4C (Level 4 or above Avg ) = ~78.5
2. 如中文倒退至~43%, 4C (Level 4 or above Avg ) = ~76.0
3. 如中文倒退至~33%, 4C (Level 4 or above Avg ) = ~73.25
反之,若今年中文成績比去年稍為提升一點, 4C( Level 4 or above AVG) > 80%

PeterWong2012 發表於 19-7-18 17:21
到底係香港讀IB 入讀本地大學,有幾著數?

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/lifestyle/20190716/mobile/bkn-2 ...
IBDP, 其實係要考9樣嘢
至少3科HL科目+3科SL科目, 再加TOK, EE, CAS

當中TOK, EE, CAS 相互影響, 其中一樣成績麻麻咁呢三樣就會係 0 分

當呢三樣 0 分, 好似唔會攞到 IBDP, 只得 IB各科既 certification

另外, IBDP HL同SL各科其實評級係唔同, 只係香港既大學唔講清楚 (唔清楚先可以睇住食)\

3HL+3SL 有42分, 其實不會比4HL+2SL 有40分既學生著數

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sorry
睇錯野

新的估算如下:
1. 自己學校肯定不超過80%
2. 以2018 年全港男校取Level 4+ 最高的中學計,是喇沙(52%)

所以,SPC , Level 4+:

(92.1+ 52 (estimate) + 86.3 + 82.7) / 4 = 78.3 (不超過)

PeterWong2012 發表於 19-7-18 18:28
我真係唔熟IB ,但所課TOK, EE, CAS 其實係乜?
呢三科有冇需要考公開試?  評分係由校內老師評級?  如果 ...

TOK - Theory of Knowledge - 類似DSE LS

EE - Extended Essay - 類似 LS Internal Sch Assessment - 不過EE字數較DSE少。EE 最多幾約3000字,ISA band 1 學生可以寫到去4500字。

EE不限科目及題目,只要有老師肯做mentor 已經可以。E.g. 學生冇讀心理,但佢可以做同心理有關的EE。

CAS - 唔記得全名,不過我覺得似社會服務,要做夠時數。要記低服務的資料,似Engineer仔寫logbook 要去考牌。

呢三樣嘢,唔駛考試。EE在校內分別由mentor 同另一位老師評分,然後去IB 評分員。其他科目的internal assessment,都是先校內後校外。IBDP是世界性,評分員係世界各地的qualified 的人,要寄去外國。兩者分數有太大差別,學校是會好麻煩。

呢三樣,學生校內唔達標,學校冇可能俾佢出去考。根本唔可能出0分。

其餘資料,可以去International Baccalaureate website 參考。

‹ 上一主題|下一主題