用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2019文憑試成績及入大學率 (更新1151, 1152, 12/7/2020, ...
樓主: greenapple1093
go

2019文憑試成績及入大學率 (更新1151, 1152, 12/7/2020, 20:44)   [複製鏈接]

greenapple1093 發表於 19-7-13 21:16
SMCC

http://www.smccpta.org/filemanager/tc/content_3/DSE%202019.pdf
其實SMCC計法同我地有D唔同,佢M1同M2人數只當半個計,所以如按我地計法,佢既整體4+同5+有可能高番1%-2%。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-7-15 18:11
呢間好大機會係今年最強官津:

曾肇添
真係好勁 !!!

PeterWong2012 發表於 19-7-15 17:40
協恩考得好就應該冇錯...

但有冇人可以講下協恩考生人數?  物理 100% 5+?  每科有幾多人應考,真係想知! ...

物理好似30人、chem, bio 好似開二班 60 人

hkpapa852 發表於 19-7-15 18:27
其實除咗幾間B1男校,好似大部份B1中學都係得一班Phy
我地學校有4班phy, 4班chem, 3班bio....想易d揀 phy chem bio 真係 最好讀男校

小鹿揀學校 發表於 19-7-15 20:10
我地學校有4班phy, 4班chem, 3班bio....想易d揀 phy chem bio 真係 最好讀男校
你仔個間咪就係我講個幾間B1男校之一囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

73662710 發表於 19-7-13 20:38
一條龍,比到盡5-6成band1, 4-5成band 2-3生直上中學部,神仙都難打救,smcc 唔變返直屬好快玩完,可惜可 ...
如果SMCC保持一條龍又可Keep到B1B水平,已經好勁!

hkpapa852 發表於 19-7-15 21:23
如果SMCC保持一條龍又可Keep到B1B水平,已經好勁!

尖女插班會越來越少,而家keep 到因為之前好多勁人叩門或插班,以前gh都多勁人去考插班,慢慢會少!
带注5成band 2-3升中,最多都只能維持中下band 1b

不過做到80+% 3322, 其實已經好勁!

Smcc其實最驚的不是冇人來考插班,就怕的是一路drop, 家長用腳投票,帶女女去考女直資,a vicious cycle then forms

73662710 發表於 19-7-15 21:41
尖女插班會越來越少,而家keep 到因為之前好多勁人叩門或插班,以前gh都多勁人去考插班,慢慢會少!
带注5 ...

港華翻版?

Sophie0804 發表於 19-7-15 21:59
港華翻版?
比港華更慘,港華唔收band 3!

Sophie0804 發表於 19-7-15 19:45
物理好似30人、chem, bio 好似開二班 60 人

Physics - 1班 20人
Chem - 2班 70人
Biology - 3班 90人

73662710 發表於 19-7-15 21:41
带注5 ...

SMCC學生要跳船,必須係小六前。
因為津貼龍校規定,簽完直升協議如果報考直資,也會取消直升資格。(SMCC小六開學就要簽直升協議)

所以就算SMCC跌到去B1B,都唔會咁易出現升中跳船潮,因為要放棄一切先可以去考唔知會唔會收妳既直資中學。

當然可以轉戰去國際學校。

Sophie0804 發表於 19-7-15 17:07
http://www.hys.edu.hk/2019-hkdse-examination-results/協恩
HYS今年應該好過上一年是否轉直資後畢業生成績?

旅港

greenapple1093    發表於 19-8-3 22:39

小鹿揀學校 發表於 19-7-15 20:10
你哋學校人數都多,是否同DBS差唔多?印象中人數最多你哋?

b3410 發表於 19-7-16 08:41
你哋學校人數都多,是否同DBS差唔多?印象中人數最多你哋?
7班 - 我地果屆呢一刻 "還有" 249人  

Bluegene 發表於 19-7-15 23:05
Physics - 1班 20人
Chem - 2班 70人
Biology - 3班 90人
bio可以有70%+  5 以上,好勁

小鹿揀學校 發表於 19-7-16 08:50
7班 - 我地果屆呢一刻 "還有" 249人

我哋可能已經唔夠180了

b3410 發表於 19-7-16 08:37

好似是轉直資的第二年但仍然收大部份的恊小加一部份的運動員,所以應該有大約二成人是band2 但band 1a的人比以前多

b3410 發表於 19-7-16 08:37
YES. 是比上年好.  4 CORE subject  5+ 是 大約45%以上

Sophie0804 發表於 19-7-14 13:29
今年德望好像遜色了,但英文依然強勁
其實也不錯. 我見網頁公佈4 Core subjects 5+ 也有 43.33%.     英文更達63.2%.   
‹ 上一主題|下一主題