用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Deleted
go

Deleted [複製鏈接]

0    0    0    0

Crewmama 發表於 19-7-1 02:50
如果心儀九華!
小朋友剛剛小一叩入荃灣浸聯及油尖旺太協!
小朋友外向好動,並非學術彪炳類型!浸聯活動 ...

剛上小一就問呢d? 就算小朋友現在幾叻都好, 六年時間可以轉變好大, 只講呈分就咁病一病已可改變很大, 所以就請不要為六年後而現在煩惱吧!

如果心儀九華!
升小,如果兩間小學同級或者級數近似既話,揀校網好既嗰間,因為校網影響好大。

In2c68 發表於 19-7-1 04:54
剛上小一就問呢d? 就算小朋友現在幾叻都好, 六年時間可以轉變好大, 只講呈分就咁病一病已可改變很大, 所以 ...
點解有啲小朋友呈分時特別容易病?觀察所得主要係壓力。如果從小打好小朋友既語言、數理基礎,點都考得掂既話,就可以減少壓力,表現反而俾臨急臨忙谷佢穩定啲。有六年既時間,絕對足夠打好基礎。

如果心儀九華!

其實你已在升小版問過, 呢度問想人十卜你去讀太協, 如果真係咁like九華, 非君不嫁, 咁就照自己心意去讀太協!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

如果一心讀九華,如果協和band 1 可以抽,都唔錯。
不過要考慮交通,有冇校車/保姆車?如果住荃灣近地鐵站,都算方便。不過一讀6年,接送都好困身。高年班有機會自己返學,不過點都要接送4年左右。

回覆 Crewmama 的帖子

如果心儀九華,就協和

回覆樓主:

我講個個案你知:

心儀九華,抽中基華九龍塘,叩門德信直入。但小朋友因當時在醫院中流感,父母唔想小朋友去太遠返學,結果留返響基華九龍塘。

到小朋友小五時,父母想搬去油尖旺抽九華。3間屋,1間業主嫌等1個月太耐唔租,另一間被人搶先,最後個間仲犀利,上門簽約前一刻畀人淋紅油。

你依家有得㨂,㨂你想去既地方吧。

----

個人認為若很喜歡九華就揀太協。若不是就揀荃浸聯吧

回覆 On-on123 的帖子

荃灣晤夠b1位油尖旺反而夠男仔b1位

回覆 christy2011 的帖子

----

如果心儀九華!

如果學校教學模式唔適合,未必讀得開心讀得好,協和也只不過四成多是b1, 唔係b1的五成幾人沒可能入九華。考慮學校不應只target某中學,若你了解過浸聯是適合兒子個性,佢讀得好,升中的target就不只是九華。利申:不是兩校家長,但朋友在讀協和,的確是較傳統的教學

On-on123 發表於 19-7-2 08:16

油尖旺都唔夠位㗎!而且,band one學校只係得幾間,
油尖旺官津學校大約有13間,其中一半係B1學校(QE、SMCC、油真、九華、聖芳濟、銘基、循道),點會唔夠?

On-on123 發表於 19-7-2 08:16

油尖旺都唔夠位㗎!而且,band one學校只係得幾間,
點唔夠, 都唔會衰過62荃灣吧 ! 

如果中學想去九華, 點都係油尖旺大機會過留荃灣 !

正如喜歡荃官中一樣, 荃官小點都大小小機會過其他小學 !

如果心儀九華!
建議睇校網發掘哩兩間學校仲有無啲適合你小朋友入讀既因素! 你小朋友外向好動,有無玩開邊一種類嘅活動?我知荃浸壁球好出色,數學科分卷一卷二,亦有活動周, 那星期係活動不用做功課的, 協和都係一間多課外活動嘅學校,音、體、STEM都有,聽間今年已有人入DB、LS!
最後祝你揀到間合適你們的學校!

醒目開學勳章 貢獻勳章

好奇,油尖旺以前話B1男校學額夠哂所有band 1男,幾時開始唔夠位架?
近年多咗小學?

恐龍家

----

On-on123 發表於 19-7-2 12:49
我小朋友學校正正就是油尖旺網,
每年學校都有超過兩位男同學,
縱然係band1生,但都派唔到band1中學。

Banding問題?~~~

如果有Band 1頭或中學生派唔到英中,才可以作準英中位唔夠~~~

王家爸爸    發表於 19-7-2 13:16
‹ 上一主題|下一主題