用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 給派位不理想的作參考
樓主: DELLENDA
go

給派位不理想的作參考 [複製鏈接]

我大學時,有個同學係運動員香港代表隊,係透過non-Jupas 入大學,我同佢唔熟,但我知佢學業麻麻,大學都差啲畢唔到業。

annie133 發表於 19-7-1 07:14
我朋友個仔就係以運動員身份高中入左DB, 但朋友嬲到震,話佢高中仲成日打波,書又唔認真讀,而家又話打多 ...

我身邊有兩個例子,我同事個仔因為游水入咗喇沙,日操夜操DSE 後讀assoc.  仲有一個係朋友個仔有同學田徑好叻入咗名校,最後repeat 三年,因為學校留住佢去攞獎。 最後都入唔到大學。

被名校利用拿奬……可憐

legolas625 發表於 19-7-1 13:03
被名校利用拿奬……可憐

靠體藝入名校,預咗係俾人用完即棄。

此乃等價交易
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-7-1 14:55
靠體藝入名校,預咗係俾人用完即棄。

此乃等價交易

Agree

回覆樓主

現實是,依家體藝教練人工高過很多大學畢業生

回覆樓主:

如果教體藝科,唔似其他科要備課要改功課要出試題,真正夠鐘收工唔使帶嘢返屋企做⋯⋯

唔係下下入港隊,係多條出路,做教練教人游水多份外快都唔錯丫,還人人叫你做教練,桃李滿門。

我都認同名校把運動優異生用完即棄的手法,是事實,但升學途徑多的是,或者除左上大學,還有其他出路。

不過都多謝大家提供個案,好有參考價值!

派位不理想叩門又失敗的話,係原校考好D,插班離場,或保持好成績捱到升中,呢個方法先係最簡單,而且一定比靠體藝更容易入到好既中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

annie133 發表於 19-7-1 07:14
我朋友個仔就係以運動員身份高中入左DB, 但朋友嬲到震,話佢高中仲成日打波,書又唔認真讀,而家又話打多 ...

朋友太睇不開了。高中先收您入去打波,難道真是想個學生讀書?運動仔的daddy mami要有心理準備,真是會靠運動搵食。入左DB, 即係入左個圈,日後打職業,教波。大學未必是運動仔心中首選的出路

回覆樓主:

唔係好明白個邏輯,體育成績好,插名校之後學業成績會下跌,但留原校讀學業成績就上升入大學?

DELLENDA 發表於 19-7-1 16:23
如果教體藝科,唔似其他科要備課要改功課要出試題,真正夠鐘收工唔使帶嘢返屋企做⋯⋯

唔係下下入港隊,係 ...

當然唔會夠鐘收工,週末出賽,假期集訓,外出獵頭,要交數,份工唔易做

心急媽媽xxx 發表於 19-7-1 18:59
當然唔會夠鐘收工,週末出賽,假期集訓,外出獵頭,要交數,份工唔易做
...

個別老師有你說的那麼忙,有些真的hea著做

回覆樓主:

不是説所有插名校之後學業成績會下跌⋯⋯

有些運動優異生,有異於常人的毅力鬥志行動力,讀書成績都好好,都會完成大學,只是又有些真實個案,讀唔上大學,留班兩三年之後另尋出路。

我認識的有靠體藝成績入名校,之後上港大,最後沒有走運動員的路,畢業後踏踏實實做份政府工。

Lingcheung 發表於 19-7-1 18:43
朋友太睇不開了。高中先收您入去打波,難道真是想個學生讀書?運動仔的daddy mami要有心理準備,真是會靠 ...

我都係咁同我朋友講,我話唔知幾多人羨慕佢,不過佢係古老人,一心稔著仔大學畢業,出來打份工就叫好。

DELLENDA 發表於 19-7-1 16:23

唔係下下入港隊,係 ...

官津有幾多學校可以專科專教,淨係教體藝咁好?何況教師冇學位好難有常規位,起碼都要讀上去讀個教育文憑。

Diversifyedu 發表於 19-7-1 21:24
官津有幾多學校可以專科專教,淨係教體藝咁好?何況教師冇學位好難有常規位,起碼都要讀上去讀個教育文憑 ...

就算直私嘅體藝學生主要都係喺校外所屬體育/藝術團體或私人甚至外判教練去訓練本身才藝,學校只係喺學業上去配合學生,等佢地可以喺學業以外,更加可以專注發展自己才能,任何學校都唔會每樣體藝都有齊專業教練。

DELLENDA 發表於 19-7-1 19:39
不是説所有插名校之後學業成績會下跌⋯⋯

有些運動優異生,有異於常人的毅力鬥志行動力,讀書成績都好好, ...

有位預製金牌學生靠體藝喺高中由B3學校插入名校為校攞金牌攞到超齡畢業,會考成績唔見得人,當然升唔上大學,不過後來伙拍當年招攬佢入名校嘅恩人校長搞學校,一於投桃報李,有錢齊齊搵,都係一條出路呀~

如果小孩專長是在運動,不在讀書,我都要盡量支持佢,總不能逼一條魚去爬樹。
不過如果以運動作為轉校甚至入大學的工具,可能想得太遙遠了。

stephyc    發表於 19-7-2 09:14
stephyc    發表於 19-7-2 09:14

一般人無運,讀書不太叻,只好守住留在獲派的學校,這是沒甚麼可說的大道理,只是坊間有些奇事,係少數,相信很多人沒遇過,就是有些人不用通過千人面試直入名校,這樣的事會發生在高小至初中,給一些在升小已有相當挫敗感的家長,一個丁點的小希望,不為過。

sunnymama2 發表於 19-6-30 14:19
得罪講句,入到去又如何,最終都係DSE 成績重要d。

我覺得呢d case (即係讀書唔叻只得運動叻)唔入好過入 ...

完全正確
‹ 上一主題|下一主題