用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 給派位不理想的作參考
go

給派位不理想的作參考 [複製鏈接]

不要灰心,我身邊有些個案這樣的⋯⋯

1)仔,打籃球校隊,因身高多人半個頭在隊中打前鋒,即其他人有波就傳俾佢入籃,在校制比賽時被LS教練揀卒,說留個位俾佢,如果升中考試成績好就搵佢,結果入了LS

2)仔,在X天泳會操水,辛苦的隔天操2小時,校制比賽游第三,給自己泳會兼St Jo老師拔尖,結果插班St Jo

無運、讀書又不太叻的,大家見過類似個案嗎?

8    0    0    1

DELLENDA 發表於 19-6-30 13:29
不要灰心,我身邊些個案這樣的⋯⋯

1)仔,打籃球校隊,因身高多人半個頭在隊中打前鋒,即其他人有波就傳 ...

要運動叻好講天份又成日練,分分鐘難過讀書叻

回覆樓主

前提是,成績都要幾好,不能太差吧

DELLENDA 發表於 19-6-30 13:29
不要灰心,我身邊有些個案這樣的⋯⋯

1)仔,打籃球校隊,因身高多人半個頭在隊中打前鋒,即其他人有波就 ...

有!屋企人讀書唔叻又有學習障礙,但對球類運動有天份,插班高X教

得罪講句,入到去又如何,最終都係DSE 成績重要d。

我覺得呢d case (即係讀書唔叻只得運動叻)唔入好過入,入左去操游水操運動,少好多時間間讀書。你見好多傳統名校DsE 3322 率低,係有些原因的。

反而留在原校用多些時間讀書,谷吓成績,反而有機會上到大學。

我老公嗰邊真係有呢d case,幫學校攞獎多謝你,但考唔入大學再重讀一年都唔入,冇利用價值後學校唔再理你。

回覆樓主:

成績唔到位,入到都係做中學的攞獎機器,六年後係點?
過大家都係各取所需啫,誰也不欠誰!

自信自愛自尊自卑呢啲嘢,有人靠學術成績,有人靠運動成就,有人只能隨波逐流,有得靠總好過無吧。

moonrivergarden 發表於 19-6-30 14:13
有!屋企人讀書唔叻又有學習障礙,但對球類運動有天份,插班高X教

想入名校只要喺原本學校考到級頭成績便有機會,要經體藝入名校要全港頂級成績,(而且而家學術成績亦唔可以太差),究竟邊條路比較困難?

sunnymama2 發表於 19-6-30 14:19

我覺得呢d case (即係讀書唔叻只得運動叻)唔入好過入 ...

i agree ! 上大學是以成績!

firemanSam999 發表於 19-6-30 15:33
i agree ! 上大學是以成績!

若果到美國讀大學亦可以循體藝卓越成績(不過學術成績亦不可以非常差)

回覆樓主

上大學都不單睇成績,有其他才能會有conditional offers, 只要不太差也易過其他人好多

本地大學有中學校長推薦計劃(唔駛睇公開試成績),有運動員計劃。
入國內大學有校長推薦計劃,另外如報國內大學既體藝課程,連3322都唔駛。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

有聽聞,直資泳隊最勁,被神校招入去,去到係泳隊最慢嗰位,過不到自己,第二年轉返原校

入神校不是終極,入大學才是

醒目開學勳章 王國長老

sunnymama2 發表於 19-6-30 14:19

我覺得呢d case (即係讀書唔叻只得運動叻)唔入好過入 ...

朋友個女小四,學界已跑到全港top果種(top 3啦未至於長勝,校內已以破學校紀錄為目標)
已有中學老師埋身「介紹自己」。但朋友覺得個女成績只屬一般(中等),唔敢入咁勁名校,怕讀唔上會唔開心
所以講明唔會去神級,寧願揀間讀得舒服又有運動培訓的

Charlotte_mom 發表於 19-7-1 00:56
朋友個女小四,學界已跑到全港top果種(top 3啦未至於長勝,校內已以破學校紀錄為目標)
已有中學老師埋身 ...

這位媽媽真好!揀學校時,也會顧及囡囡的心理質素!

Charlotte_mom 發表於 19-7-1 00:56
已有中學老師埋身 ...

我朋友個仔就係以運動員身份高中入左DB, 但朋友嬲到震,話佢高中仲成日打波,書又唔認真讀,而家又話打多年唔target 入大學著⋯⋯佢非常後悔入左

hkpapa852 發表於 19-6-30 23:04
本地大學有中學校長推薦計劃(唔駛睇公開試成績),有運動員計劃。
入國內大學有校長推薦計劃,另外如報國 ...

即係以運動員計劃,入讀非運動員科目? 運動要叻到咩程度才可以參加個計劃?
我有兩個中學同學,一個打ping pang 波,出色到被傳媒評為鄧亞萍接班人(直至n年前,中國ping pang 史上最出色的都係鄧亞萍)。嗰位同學有冇揀ping pang 之路呢? 冇,佢會考5A,最後係揀學业,唔行運動員之路。

另一位同學,玩劍擊玩到中學時代表香港出戰奧運,會考雖然冇14分,但照舊升上預科,高考應該符合唔到大學要求,但我讀u時又同佢碰過面,佢係讀非運動員科目,我冇問佢點解考到。。。佢係唔係都係經運動員計劃入學?

香港要回饋番為香港作出貢獻的運動員係好fair。以運動員打出一片天固然係好,但有幾多人可以勁到為香港出賽? 我中學都有其他運動叻的,為學校攞過獎,但唔係全港top的,以我所知佢地最後都係讀HD或ivy等等。

sunnymama2 發表於 19-7-1 08:31
即係以運動員計劃,入讀非運動員科目? 運動要叻到咩程度才可以參加個計劃?
我有兩個中學同學,一個打ping  ...

據我所知,入到港隊差唔多可憑運動員計劃入大學,入讀專業與運動無關

deco99 發表於 19-7-1 08:37
據我所知,入到港隊差唔多可憑運動員計劃入大學,入讀專業與運動無關

可以,協恩,Dg都有同學是這樣入,但要勁到港隊先得
‹ 上一主題|下一主題