用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 sis or vsa?
go

sis or vsa? [複製鏈接]

這兩家學校都是重雙語的學校 哪一家綜合實力更強呢?小女現就讀銅鑼灣維記k1,拿到了SIS的py1。
小女想繼續在維記讀k2
   9    0    0    0

cherrygoldfish 發表於 19-6-29 21:37
這兩家學校都是重雙語的學校 哪一家綜合實力更強呢?小女現就讀銅鑼灣維記k1,拿到了SIS的py1。
小女想繼續 ...

入讀SIS 後,
可一條龍直升上中學部
可讀到中學畢業

維記 Vic 可升 VSA
但不是 guarantee 升上的
我不會搏
加上 SIS track record 不錯

cherrygoldfish 發表於 19-6-29 21:37
小女想繼續 ...

還要考慮學制完全不同

回覆樓主:

我覺得家長勞師動眾報學校,比幾千元,又要去考。如果拿到offer時,唔係充滿喜悦和感恩,即係學校唔係你最愛。唸黎唸去,不如唔好揀,一來避免後悔,二來不如留比真正心儀學校的人。

SISian 發表於 19-6-30 10:35
還要考慮學制完全不同

實力更強? 都係果句,唔好用傳統學校思想讀國際學校,最後可能覺得俾咗錢冇乜學到野,冇你想像中咁強

SIS成绩可能好啲,但會讀得辛苦,同傳统相似。朋友個女讀咗五年頂唔住轉去esf。我仔間國際有部份sis學生轉過來,普遍成绩都好好。

thvicny 發表於 19-6-30 13:16
SIS成绩可能好啲,但會讀得辛苦,同傳统相似。朋友個女讀咗五年頂唔住轉去esf。我仔間國際有部份sis學生轉 ...

人人都以為係咁,但係實際其實始終都係國際學校,同傳統學校仲有好大好大段距離,overall happy school still at least primary

回覆樓主:

關於SIS有一點至今未明,一直大家都以為它比其他國際學校着重中文,但單看IB公開試考中文A比例又睇唔出分別,有無家長会知原因?

poonseelai 發表於 19-6-30 14:07
關於SIS有一點至今未明,一直大家都以為它比其他國際學校着重中文,但單看IB公開試考中文A比例又睇唔出分別 ...

我仲未知,仲未去到中學階段,不過起碼小朋友國語同英文都唔會抗拒,兩樣都流利

小女想繼續 ...

"One bird in hand..."

poonseelai 發表於 19-6-30 14:07
關於SIS有一點至今未明,一直大家都以為它比其他國際學校着重中文,但單看IB公開試考中文A比例又睇唔出分別 ...

聽聞SIS讀得好的中學生會走去CIS,所以SIS的成續未必係最叻那一批學生做出來的結果

mindfulmom 發表於 19-7-2 22:36
聽聞SIS讀得好的中學生會走去CIS,所以SIS的成續未必係最叻那一批學生做出來的結果
...

SIS 去年ib 平均分近40, 成績好好,我只是好奇它強調中文,為何考中文A比例無想像中咁高

poonseelai 發表於 19-7-3 09:30

SIS 去年ib 平均分近40, 成績好好,我只是好奇它強調中文 ...

其實佢冇強調中文,始終是IS, 就算CIS收不少local,都只有20+%考中文A。

回覆樓主:

Does anyone know whether the debenture of SIS is refundable or transferable?

poonseelai 發表於 19-7-3 09:30

SIS 去年ib 平均分近40, 成績好好,我只是好奇它強調中文 ...

正確應該係38分,不過已經好好,因為係全級一齊考IB,唔係好似香港最高分果兩間local school,淨係可以揀啲叻嘅同學考IB,真正school average。

https://www.singapore.edu.hk/2018/07/06/sishk-students-celebrate-ib-diploma-results/

mindfulmom 發表於 19-7-2 22:36
...

因為CIS有個獎學金計劃,吸納所有最叻嘅學生唔使錢讀到畢業
老實講,到個女G8都會諗住去考

Nemo_baby 發表於 19-7-3 09:45
Does anyone know whether the debenture of SIS is refundable or transferable?

refundable。

回覆樓主:

其實一定要學生考中文A,都幾大負累。

Jane1983 發表於 19-7-3 11:12
其實一定要學生考中文A,都幾大負累。

Agree,我見主要係D private school才會要求一定中文A, IS不需要吧,始終英文是first language, 如果自己有興趣才再學深D中文吧。

Jane1983    發表於 19-7-3 19:22

小女想繼續 ...

想問如果無新加坡護照,難唔難考入sis ?
‹ 上一主題|下一主題