用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升小遊戲後感
go

升小遊戲後感

由K2開始玩升小遊戲,玩左咁多個回合,終於接近尾聲,原來真係身心疲累。

由一開始做資料搜集、聽簡介會、填報名表、做portfolio、帶仔去參觀、interview後,就是不斷的等待、期待、失望和自我安慰⋯⋯還有不同意見的説話,部分家長在沒有對某學校有充分了解前便對自己心儀學校給予負評等⋯⋯

在這個最後階段,我覺得要相信自己和孩子的努力,多給準備升小的家長和小朋友鼓勵的説話,恭喜已經派到心儀小學的家長,如果仍在努力中的,祝願很快便有最適合的安排。

RWKT    發表於 20-6-23 08:55
kandt    發表於 19-7-8 19:12
volar    發表於 19-7-7 10:00
gsummer    發表於 19-7-1 09:43

回覆樓主:

加油

Soskcc 發表於 19-6-29 21:10
由K2開始玩升小遊戲,玩左咁多個回合,終於接近尾聲,原來真係身心疲累。

由一開始做資料搜集、聽簡介會、 ...
很同意你那句部分家長在沒有對某學校有充分了解前便對自己心儀學校給予負評呀!我其後quit了很多whatsapp groups, 因為發覺始終大家都會因過度緊張自己的小朋友而在一些二百多人的whatsapp group發放不盡不實的內容以保障自己小朋友的升學機會,但當然這只是自己呃自己的行為。所以我盡量問用家意見,向自己的面試班老師搜集資料,回想過去為仔女找學校的過程,真的有血有淚,但亦覺得自己行了一點冤枉路。不過,感恩最後也進入了康莊大道的起點,希望之後都會順順利利啦!

有同感!為了某間學校是否適合自己的小朋友,還是努力上學校官網睇、去簡介會⋯⋯我為左睇下心儀學校的校風如何,就在放學時間睇下d小朋友係點!唯有自己去爭取第一手資料,應該可以為小朋友揀到最適合佢的學校,好過道聽途說嘅。

見證咁多次升小,有以下體驗:
1. 家長要填清楚抽獎學校編號,唔好填錯
2. 請睇清楚小學部同其他中學有冇聯繫、直屬,英小定中小。例如,英一、英二【冇】聯繫英皇,沙崇聯繫馬崇,唔係聯繫沙崇,私立崇小唔係直屬基崇,亦冇聯繫任何一間崇真。
3. 分清楚自己小朋友適合讀邊類型學校,漁翁撒網都要睇有冇校車接送/幾點上車落車。冇的話又搞唔掂接送,咁你考黎、叩黎都晒氣。
4. 家長要知道學校情況同 VS,可以自己爬文睇家長分享同分析,請自己研究再拋題目。好多 VS case 都係好明顯兩間完全唔同嘅學校(例如培道 VS SFA、培僑 VS 高主教)你最清楚自己同小朋友需要乜,而非外人。最好就自己去簡介會,睇下學校重點放在哪兒。錯配就小朋友同學校老師都辛苦。
5. 小朋友學術唔夠,態度搭救,一樣可以有 offer。
6. 善用 K2 升 K3 暑假,小朋友呢段時間學野最好。
7. 音樂椅一直轉,唔需要咁快灰心。一間二線唔收你,唔代表間一線都唔收你。
8. 派唔到又叩唔到心儀學校唔緊要,可以好好裝備自己,等插班/升中更上層樓。
9. 除左諗校舍新舊大小,要考慮埋升中同課程節奏。校舍再大,小朋友大部份時間都係課室,唔會四處走動,最重要都係升中安排同課程是否適合小朋友。
10. 要睇下學校對升中是否透明、家長分享係咪話老師有支援,大概咩位置係穩妥 Band 1、2。否則到時候老師咩都唔肯講,由得你自生自滅,你急都冇用。

RWKT    發表於 20-6-23 08:54
kandt    發表於 19-7-8 19:11

1998Ruby1998 發表於 19-7-7 03:39
2. 請睇清楚小學部同其他中學有冇聯 ...

謝分享

ceresves 發表於 19-7-7 00:03
很同意你那句部分家長在沒有對某學校有充分了解前便對自己心儀學校給予負評呀!我其後quit了很多whatsapp g ...

十分認同,同埋其實呢度也有此情況⋯⋯都幾失望

Babemo 發表於 19-7-8 09:55
十分認同,同埋其實呢度也有此情況⋯⋯都幾失望

章太郎 發表於 19-7-8 10:19
EK/BK先最嚴重, 我仔學校少有用家分享, 非用家佔8成講到實牙實齒但資料全錯, 我相信佢地(包括EK達人)都認 ...

係呀
有啲人講嘢十分有bias...

Babemo 發表於 19-7-8 10:24
係呀

章太郎 發表於 19-7-8 10:31
我都有盡力去分享真確資料, 但點都敵唔過八成錯的資訊.我亦試過回應更正錯誤說法的post, 出post的人都唔會 ...
加油!勿忘初心便可!

Babemo 發表於 19-7-8 10:24
係呀
我都覺有D達人D料真係錯,但係開口回應除了被達人寸之外,佢D Fans由群起challenge,所以都係自己知道事實就算。

感謝十分詳細的分享。

關於「最重要都係升中安排同課程是否適合小朋友。
10. 要睇下學校對升中是否透明、家長分享係咪話老師有支援,大概咩位置係穩妥 Band 1、2。否則到時候老師咩都唔肯講,由得你自生自滅,你急都冇用。」
知不知道那些名小是不透明的?先作紀錄和參考

Chan343 發表於 19-7-8 16:59
感謝十分詳細的分享。

直屬係一定唔公開,要靠學校老師。
首三志不能參考,因為一間學校要做首三,佢可以叫所有同學排 Band 2、3 學校,咁樣首一 100%  都可以。
可以睇 hkpapa 每一年 小六升中派位表,再對比邊啲學校係大熱乙一。東區兩米係長年零資料,但同區兩基灣係非常透明。

Chan343 發表於 19-7-8 16:59
感謝十分詳細的分享。

直屬係一定唔公開 (未見過有直屬公開),要靠學校老師。
首三志不能參考,因為一間學校要做首三,佢可以叫所有同學排 Band 2、3 學校,咁樣首一 100%  都可以。
可以睇 hkpapa 每一年 小六升中派位表,再對比邊啲學校係大熱乙一。東區兩米未曾見過網上有資料,但同區兩基灣係非常透明。

章太郎 發表於 19-7-8 10:31
我都有盡力去分享真確資料, 但點都敵唔過八成錯的資訊.我亦試過回應更正錯誤說法的post, 出post的人都唔會 ...

不能同意更多

1998Ruby1998 發表於 19-7-8 18:18
直屬係一定唔公開 (未見過有直屬公開),要靠學校老師。
首三志不能參考,因為一間學校要做首三,佢可以叫 ...

兩米2019年有部分升中校名無人數
柴米本區有齊7間B1 炮米無聖馬可
柴米他區B1有15間(官津10 直資5)
炮米他區B1得兩間(英華女/港同)

炮米 2019年度升中派位結果
http://skhsms.edu.hk/webinfo/web18-19/18-19_secondary_school_data.pdf

柴米 2019年度獲派英文中學名單
http://www.skhcwsms.edu.hk/new_website/files/banners/SSPA_result_2019.pdf

回覆樓主:

同意,所以大既個間OK,細既我都一間冇報,身心疲累,亦唔想再玩呢個遊戲

最後4個字互勉,勿忘初心

謝謝分享, 認同校車接送/幾點上車落車, 太早返學, 其實6年好難過

02413124 發表於 20-6-22 10:08
同意,所以大既個間OK,細既我都一間冇報,身心疲累,亦唔想再玩呢個遊戲

最後4個字互勉,勿忘初心

多謝分享....(emoji)(emoji)