用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 delete
go

delete [複製鏈接]

Delete
   7    0    0    0

MPSW 發表於 19-6-28 19:44
這個身分對於自行階段考有英文辯論的中學有優勢嗎?
有代表學校參加比賽但沒有贏過因此沒有証書,這樣還有 ...

有用係應用返喺升中面試對答。

絕對有優勢,尤其是在面試的小組討論方面

有,我仔升中那年全隊中辯英辯都被心儀中學收了

mansum92 發表於 19-6-28 21:29
有,我仔升中那年全隊中辯英辯都被心儀中學收了

請問你仔仔學校的中英辯是否很強或者本身是名校?
我只是地區熱校,學校中英辯隊也不太強(emoji)

個身分無用,尤其係無贏過既;但係辯論既訓練過程有用。

Arabellahk    發表於 19-6-30 00:21

王家爸爸 發表於 19-6-29 14:50
個身分無用,尤其係無贏過既;但係辯論既訓練過程有用。

同意。就算贏咗幾個best debater都唔會比運動、音樂嘅搶手。試想想,中學辯論出大賽(星島盃、基本法盃等)嘅多數已經是中四、中五學生,中一至中三多數只會出比較細型比賽;就算收一個沒有辯論經驗的學生,只要佢講嘢ok,在中學操兩、三年都會有表現,所以如果辯論比較出色嘅中學,例如兩拔、協恩等,未必會好睇辯論,過到佢地直資面試嘅小朋友講嘢一定沒有問題的,只係佢地肯唔肯加入辯論隊吧。

但無疑辯論真係訓練到n咁多樣嘢:講嘢、演說、溝通、邏輯、通識、合作、搵資料、分析、寫稿......呢D終身受用的。

gigayan 發表於 19-6-29 15:47
同意。就算贏咗幾個best debater都唔會比運動、音樂嘅搶手。試想想,中學辯論出大賽(星島盃、基本法盃等 ...
其實英文辯論,校際 Mock Trial 同埋 Parliamentary Debating 先係重點,不過過去主要係國際學校同傳統名校參加(近年開始有地區名校參加)。前者係港大模擬法庭辯論比賽,後者係模擬英國國會辯論既比賽。

王家爸爸 發表於 19-6-29 16:45
其實英文辯論,校際 Mock Trial 同埋 Parliamentary Debating 先係重點,不過過去主要係國際學校同傳統名校 ...

Mock trial 近年都多地區中學參加,反而模擬英國國會辯論比賽就無咁多地區中學,真係比較多傳統阿校;星島都有英辯比賽,呢個比賽就多d各界學校參加。但呢類比賽始終站上台 板嘅都係高中同學嘅比較多,初中我諗真係要好outstanding才有機會。

去返樓主個問題,考中學會唔會有優勢,我諗齋靠辯論突圍嘅就好難.....

MPSW 發表於 19-6-28 22:22
請問你仔仔學校的中英辯是否很強或者本身是名校?
我只是地區熱校,學校中英辯隊也不太強(emoji)
...

可能真係因為樓上所說英辯加強了面試能力,對自行有利。阿仔學校都努力推廣debate,有參加HKSS debate competition (primary section) 得了亞軍+ best speaker

gigayan 發表於 19-6-29 21:56
Mock trial 近年都多地區中學參加,反而模擬英國國會辯論比賽就無咁多地區中學,真係比較多傳統阿校;星島 ...
我反而認為雖然辯論對考中學會唔會有直接幫助,但係辯論既訓練令小朋友諗野邏輯啲,加上能夠揸住面試老師講野既重點,所以應該有間接既幫助。

如果想對升中有用,我反而建議參加朗讀節既 Public Speaking、Shakespeare Monologue 呢兩樣更加實際。

王家爸爸 發表於 19-6-30 10:16
我反而認為雖然辯論對考中學會唔會有直接幫助,但係辯論既訓練令小朋友諗野邏輯啲,加上能夠揸住面試老師講 ...

之前已經講咗,辯論可以訓練N樣嘢,終身受用。但對考中學,就唔會好似打波、游水、玩音樂咁,p5或者更早就邀請你加入佢地學校。

kirstyau 發表於 19-6-28 20:58
有用係應用返喺升中面試對答。

短短13個字已經答哂⋯⋯100分!

gigayan 發表於 19-6-30 11:43
之前已經講咗,辯論可以訓練N樣嘢,終身受用。但對考中學,就唔會好似打波、游水、玩音樂咁,p5或者更早就 ...

‹ 上一主題|下一主題