用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 培正小學插班(小三)vs 九龍塘小學
go

培正小學插班(小三)vs 九龍塘小學

阿仔剛被培正小學插班收咗,本身讀緊九龍塘小學都幾好,但培正小學又可以升中唔使煩,宜家唔知轉唔轉校好,希望各位俾啲意見,唔該哂(emoji)

PS 阿仔面試表現一向麻麻地,好驚到時搵中學冇人收(emoji)

回覆 henrywhk 的帖子

如果培中你已經滿意就當然轉啦, 雖然KTS都好好, 但考呈分試好大壓力, 4年後o既o野講唔埋。除非你想考其他BAND 1 英中, 否則PC都係BAND1學校啦!

henrywhk 發表於 19-6-28 10:35
阿仔剛被培正小學插班收咗,本身讀緊九龍塘小學都幾好,但培正小學又可以升中唔使煩,宜家唔知轉唔轉校好, ...

如果終極係培中(中文中學)而又滿意就轉。 但培小上培中唔係100%收, 都係要爭, 不過係同自己友爭。

KTS就同街外人爭, 可考直資/自行2間官津, 再唔得可大抽獎(九龍城中學), 所以我就唔會轉。

讀得幾好就唔好轉~

通常插班都係想清楚,好鍾意間新學校,先會突登走去報、走去考。有offer時,正常反應係開心,準備迎接新開始。

而家咁樣真係唔知咩玩法

noverzero    發表於 19-11-26 09:54

Jane1983 發表於 19-6-28 17:42
通常插班都係想清楚,好鍾意間新學校,先會突登走去報、走去考。有offer時,正常反應係開心,準備迎接新開 ...
可能依家插班好似提早進入升中,報多幾間,當練習都好,之後有offer 再慢慢揀。
無論如何,除非好想讀,否則都是一動不如一靜。

回覆 b3410 的帖子

勞師動眾,咁樣當練習。分分鐘升中又再搏另一間!?
不如只考自己最最夢寐以求的,得就得,唔得就中一再搏,好過咁做。

Jane1983 發表於 19-6-28 17:50
回覆 b3410 的帖子

勞師動眾,咁樣當練習。分分鐘升中又再搏另一間!?
你去睇下插班貼,唔少都係一網打盡或者有些年年去考,直到入到心儀的學校。

b3410 發表於 19-6-28 17:53
你去睇下插班貼,唔少都係一網打盡或者有些年年去考,直到入到心儀的學校。
...

回覆樓主

多謝咁多位意見,當然係好想讀先會報插班,並唔係玩玩下。 所以只係報咗呢一間插班。因為始終轉校唔係小事,真係好驚個決定會對小朋友好定唔好,所以希望得到多啲人嘅意見,多啲唔同嘅睇法,以免我地兩公婆做錯決定。

回覆樓主:

如果一心只係諗住入培中(中中),就吾需要再考慮咁多

henrywhk 發表於 19-6-28 18:28
多謝咁多位意見,當然係好想讀先會報插班,並唔係玩玩下。 所以只係報咗呢一間插班。因為始終轉校唔係小事 ...
钟意PC乜野呢?

PC好處是升中保障方面比較好,band 1一定入到培中,band 2也好大機會,如果有些少專長,機會更大。相對來講升中壓力小,功課也不多,學業方面比較輕松。可以多時間發展小朋友自己的興趣,或者大量閱讀(純粹興趣,唔使為升中而搞特異功能)。學校課程設計也不錯,數學,中文都教的好好,英文也不斷改善。

Yanamami 發表於 19-6-28 20:38
钟意PC乜野呢?

鍾意培小升中壓力細,培中又好好,但依家本身都讀得唔錯,都幾開心,所以都要諗清楚啲,怕為佢揀錯

henrywhk 發表於 19-6-29 13:38
鍾意培小升中壓力細,培中又好好,但依家本身都讀得唔錯,都幾開心,所以都要諗清楚啲,怕為佢揀錯
...
以DSE成績計,其實區內只有LSC同MCS比PC好,華英/迦密也只係和PC相近。
入培小後升中目標可再更集中。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

henrywhk 發表於 19-6-29 13:38
...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1704545&extra=&ordertype=2

henrywhk 發表於 19-6-28 10:35
阿仔剛被培正小學插班收咗,本身讀緊九龍塘小學都幾好,但培正小學又可以升中唔使煩,宜家唔知轉唔轉校好, ...

去得考插班即是也心儀pc而九小有不滿意的地方,吾通貪得閒咩。

回覆樓主

樓主有冇問過小朋友意願呀
始終返家學嘅係佢自己
我個小朋友都係升小三
佢地呢個年紀同同學仔開始build up咗啲感情
如果喺KTS都讀得開心亦唔錯
我都覺得一動不如一靜

baby7 發表於 19-7-1 00:22
樓主有冇問過小朋友意願呀
始終返家學嘅係佢自己
我個小朋友都係升小三

我地都係咁諗,所以已經同阿仔好詳細咁解釋點解想轉校同分析轉校有咩利弊,俾佢自己決定繼續留KTS定轉校。

henrywhk 發表於 19-7-1 01:08
我地都係咁諗,所以已經同阿仔好詳細咁解釋點解想轉校同分析轉校有咩利弊,俾佢自己決定繼續留KTS定轉校。 ...

請問最後決定如何?