用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 原來好多跨境小學生,逢英文默書就唔返學。 ...
go

原來好多跨境小學生,逢英文默書就唔返學。

原來好多跨境學生,逢英文默書就唔返學,老師又未必會追回補默。去到考試仲有趣,一派卷就瞓。
難怪中學老師叫苦連天。為何中一學生還不會26個英文字母,想教學生幫他們追回程度,但學生又抗拒學習,只恃中文和數學成績好就可以。
RIP

如果學生自己都唔想學,老師的確難做。不過,點解會咁?

chkwu 發表於 19-6-25 18:07
如果學生自己都唔想學,老師的確難做。不過,點解會咁?

跨境生有三類

1,有錢人:人家嬴在生產線。不用說吧

2,有些是幼稚園在深圳讀,大陸的平民幼稚園,主是食、
瞓、玩、痾屎痾尿,學術性很少,英文是小三才開始學ABC。來香港讀小一,英文是句字、是生字26個英文字母都不會的,怎學?

3,有些是幼稚園就在香港讀,但家長不會英文、學識比較少,以為香港教育好,但自己不會教,小朋友唔識問邊個好?大陸哪裡找人補習香港課程補習費又貴,依家幼稚園課程連讀過大學嘅家長都要用腦諗。

在這種小朋唔識、家長又唔識,都唔知點教嘅情況下,唔識又唔學,跨境又要早起身、遲放學、晚回家。怎樣有精神學習?很多跨境生上課時睡覺。

就算唔識英文,在小學環境,還有SEN學生要照顧。唔識英文唔係小學最逼切要幫助嘅學生。所以,一直上到中學。啲中學老師就慘了。長遠拖死間中學。

lovecupid 發表於 19-6-25 19:33
跨境生有三類1,有錢人:人家嬴在生產線。不用說吧2,有些是幼稚園在深圳讀,大陸的平民幼稚園,主是食、 ...
實在太辛苦

跨境生有三類1,有錢人:人家嬴在生產線。不用說吧2,有些是幼稚園在深圳讀,大陸的平民幼稚園,主是食、 ...

跨境生並非只有如你所講三類。

1和2本身有衝突,大陸的所謂平民幼稚園,即公立幼稚園是相當難入,受歡迎程度相當於香港的全日班吧!不知多少社會上有權有勢的人也要找關係要花錢將自己小朋友送進公立幼稚園,幾萬至少十幾萬不等,就是你所說的“每天食,玩,睡,拉”的那些幼稚園。我身邊便有2個。

而在港讀幼稚園的跨境生,不論父母文化程度如何不影響或決定孩子的學習程度,當然,父母英文好少少,肯定對孩子學英文有幫助。而不懂英文的家長也樂於幫孩子外出找尋合適的英文補習班/興趣班,而且在大陸補習費用平過香港很多,是很多。

另外現時一線城市的小學從一年級開始已經學習英文,不少家長在幼稚園階段便已將小孩送到英文興趣班學習英文,以便提早培養興趣及適應銜接小學課程。

同意的是:的確現時大陸/香港的幼稚園課程深到連讀過大學的父母都要諗一諗。

若對大陸情況不甚了解,可多到大城市走走,有幫助的。

有錢仔點會垮境?去CIS、ISF同埋HKIS睇睇啦。

lovecupid 發表於 19-6-25 14:55

原來好多跨境學生,逢英文默書就唔返學,老師又未必 ...
呢類學生,通常只會入到B2或B3中學,老師應該都習慣了。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-28 08:37
呢類學生,通常只會入到B2或B3中學,老師應該都習慣了。

因為B1 B2 B3學生不單是以學業成績區分,亦會以學生人數每 1/3 比例去劃分
現在不知何解成績差的學生實在太多。多到連Band1中學,也有英文超差的學生....
1至20英文,一年十二個月、星期一到星期日都唔識..........但中數還算可以....
嗚呼哀哉....

小三才學英文應該是上一代或農村山區的事,我朋友在北京只是普通人家,女兒六歲的英語可能比香港很多小一生還好!

回覆 PeterWong2012 的帖子

只能用平行時空去解釋

貢獻勳章

PeterWong2012 發表於 19-6-28 17:24
有band 1 中學的學生連1至20英文,一年十二個月、星期一到星期日都唔識?

講笑話太誇張就唔好笑...:igiveu ...
呢個好好笑,呢d唔識, 應該在小學考唔到好成績,喺小學應該入唔到band one 生冇乜可能去到band one學校
( 理解中學派位機制,就知無可能)

可能多跨境生的學校的用家會比較清楚

lovecupid 發表於 19-6-28 13:39
因為B1 B2 B3學生不單是以學業成績區分,亦會以學生人數每 1/3 比例去劃分
現在不知何解成績差的學生實在 ...

你講得出呢番說話,証明你連升中派位點分banding都唔識。

小學既學生學術能力太差,係可以連一個B1學生都無。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我囝b1校,佢同班跨境生係學霸,中二平均分都仲過90,贏第2名整條街。 我囝補習老師,小學才移民來香港。不單成績勁,在大學讀神科,人品仲好好,好盡責。入得津中!band1既,無論任何背景,都唔會話差到連簡單英文都唔識囉。 同埋每個人都係獨特既,唔好標籤人地

其實只要中英數其中一科唔合格,都好難係band 了

雅BB 發表於 19-6-27 23:58

1和2本身有衝突,大陸的所謂平民幼稚園,即公立幼稚園是相當難入,受歡迎 ...

係,朋友介紹之下去咗上海參觀一間幼稚園,內地幼稚園專科專教,體育堂有體育老師,音樂堂有音樂老師,美術堂有美術老師,唔係好似香港咁一個老師教晒全部,講真個老師都未必樣樣都識。

設施同香港完全冇得比,人哋全日班有間瞓覺房,淨係訓覺房都大過香港兩間課室,香港全日班,啲床朝行晚拆。仲有睇小朋友午餐時間,小朋友自理得好好。

仲有早會,人哋朝朝起身做20分鐘戶外體操。

bear2014 發表於 19-7-4 01:08
係,朋友介紹之下去咗上海參觀一間幼稚園,內地幼稚園專科專教,體育堂有體育老師,音樂堂有音樂老師,美 ...

不用去上海啊,大灣區內也有不少類似的幼稚園,大家可以考慮一下。可惜(幸好)我已沒有考慮機會。

其實理人地咁多野做咩?

一堆跨境生入面, 一定有讀書好, 讀書唔好
名校入面都一定有人讀書唔好

如果你是老師, 見到學生要咁避, 就要諗下有冇其他方法幫D 同學學得有興趣D
如果你是家長, 只要理好自己小朋友的進度, 人地唔讀, 咪少個競爭

雅BB 發表於 19-6-27 23:58

1和2本身有衝突,大陸的所謂平民幼稚園,即公立幼稚園是相當難入,受歡迎 ...
如果是樣好,何解要到香港讀書。