用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 經驗分享,給來年想考港同的人
go

經驗分享,給來年想考港同的人  

或許而家唔係best timing 出呢個post,但我趁仲記得就寫低,俾來年有心考港同的人參考吓。我女今年考,幸運地第一輪收咗佢,今年9月會去讀S1。

首先講申請流程:
- 12月初會有Admission Seminars & open classrooms,留意報名日期(大約11月中),名額好快滿的。報名後即收到email 有 registration number,一星期左右會收到Confirmation email。

- S1申請表可經網上或親身遞交,網上交的可在截止之前隨時更改資料,比較方便。

- 1st in 是全見,今年大約1500人,1月初收到email 通知,一個星期六見哂所有學生。

- 2nd in 是隨後的星期六,我女當時係1月12日first in,1月16日收email 通知1月19日 2nd in。大約在1st in 中揀一半人,即700幾人有2nd in。

- 3rd in 分三輪,第一輪是緊接的星期日,隨後兩輪是之後的兩個星期六。第一輪是校方認為最適合的學生,我女當時大約80人。之後第二、三輪每次大約再見200人,3rd in 名單要自己上網check,無email 的。每輪見完三、四日內就 offer,要一個星期內回覆,三輪總共收校外生70至80人。
(資料如有錯漏,歡迎補充。)

po770    發表於 20-1-10 14:23
po770    發表於 20-1-10 14:22
王家爸爸    發表於 19-6-25 14:39

再講報名表&面試模式:
- 報名表除咗個人基本資料,另外要填5項學習經歷、考生寫一篇不多於350字解釋為何報讀港同、家長寫一篇不多於350字簡述子女個性、強項等,兩篇都是中英皆可。另需附件包括身份證明、成績表、證書等等。

- 1st in 人山人海,排隊分批去見,家長在樓下等。阿女話上到班房先填寫名牌,然後分別見中、英文老師。中文抽一篇短文用普通話朗讀,然後回答相關問題。英文抽三張字卡,然後回答相關問題。

- 2nd in 四人一组,在限定時間內做一個簡單任務,例如疊紙杯,一間房有兩組人同時進行。2nd in 時,校長同高層團隊會向家長講解學校課程同教學理念。如果冇去admission seminar都唔緊要,因為2nd in 嗰日都有機會了解學校同問問題。

- 3rd in 由校長、副校或助理校長其中一位加一位老師,先見考生,然後再叫家長一起見。

我女讀傳統學校成績ok,但不是最top,也沒有什麼特異功能。如果大家有興趣知如何準備考港同 & 阿女在面試中如何突圉,我稍後可以再分享。

po770    發表於 20-1-10 14:24

oh_really 發表於 19-6-25 14:13
再講報名表&面試模:
- 報名表除咗個人基本資料,另外要填5項學習經歷、考生寫一篇不多於350字解釋為何報 ...
最終有無讀?

恭喜晒,亦好多謝你分享

[/url

王家爸爸 發表於 19-6-25 14:40
最終有無讀?
會呀,期待中。

王家爸爸    發表於 19-6-25 18:00

再講報名表&面試模:
- 報名表除咗個人基本資料,另外要填5項學習經歷、考生寫一篇不多於350字解釋為何報 ...

恭喜哂!

再講報名表&面試模式:
- 報名表除咗個人基本資料,另外要填5項學習經歷、考生寫一篇不多於350字解釋為何 ...
等分享。

回覆 oh_really 的帖子

等分享!

恭喜

謝謝各位的祝福!

恭喜樓主阿女一定叻叻,我們全家都心儀港同,無奈見完三次沒下文,放榜之後會再去叩門

醒目開學勳章 王國長老

oh_really 發表於 19-6-25 18:52
謝謝各位的祝福!

希望你女讀得開心

醒目開學勳章 王國長老

補充一句,其實仲有第四輪面試,見獎學金。但有家長分享,就算有份見獎學金,最後都無offer的

wsxfr 發表於 19-6-25 19:07
恭喜樓主阿女一定叻叻,我們全家都心儀港同,無奈見完三次沒下文,放榜之後會再去叩門
...
加油!希望你成功!

Charlotte_mom 發表於 19-6-25 19:08
希望你女讀得開心
多謝!你講出我心願!

Charlotte_mom 發表於 19-6-25 19:09
補充一句,其實仲有第四輪面試,見獎學金。但有家長分享,就算有份見獎學金,最後都無offer的
...

我知前年有個case,係1st in 後收到電話,邀請喺2nd in 嗰日同家長一齊見埋獎學金,之後都要3rd in,跟著就正式收到offer & 獎學金。

回覆樓主:

請問報名表內須填寫5項學習經歷,何否講下你女點寫這5項經歷?

chun_mum 發表於 19-6-25 23:15
請問報名表內須填寫5項學習經歷,何否講下你女點寫這5項經歷?
畫畫丶STEM丶ballet 丶piano丶義工(賣旗),前兩項有獎,都唔係D咩勁嘢

同與其他直資相似,港同主要睇四、五年級成績表及課外活動,評分包括學術40%、非學術成就(包括公益服務)15%、面試40%、兄弟姊妹就讀港同5%。

學術方面,相信港同根據以往經驗,都知各間學校的大致水平,不是單睇成績表上有幾多A決定。我女成績唔錯,但由於90分先A,所以成績表都好多B嘅。如果係Band 1,其實已經ok,港同亦唔會等教育局呈一加呈二的排名,1月已經開始出offer。
非學術方面,我覺得有一項強項再加其他課外exposure 已經好好,唔一定要好精好叻。

回覆樓主:

恭喜