用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 大學defer好普遍
go

大學defer好普遍 [複製鏈接]

阿囡想出來做嘢, defer 1 年 year 4, GPA 3.4 /4 , 回答我大學很多人exchange 完 就會defer, 佢話credit 分可計入大學, 可以預期畢業,  但話証書可能少了一個 concentrate 科, 其實重唔重要?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

Defer唔係就係延期畢業嗎?
我前排幫朋友個女,問我公司hr申請intern情況(因hr個email有點怪朋友又唔好意思問)
Hr 答我,其實係有學生做長期intern (半年),寧願defer都想攞經驗。但唔多,大多數都係做短期(寒假/暑假)

我又講下, 我仔嗰科真係intern半年,yr 2完咗,大概由7月開始,佢哋通常在yr 1下学期獲聘,讀yr 5佢科似乎好普遍

colmum 發表於 19-6-26 16:53
我又講下, 我仔嗰科真係intern半年,yr 2完咗,大概由7月開始,佢哋通常在yr 1下学期獲聘,讀yr 5佢科似乎好 ...

可否告知是什麼科?

阿囡想做一年intern , 就defer 1年,最後我話無需要這樣做,不計入大學分,只是resume 好睇d.

醒目開學勳章 王國長老

johnmamama 發表於 19-7-1 22:22
阿囡想做一年intern , 就defer 1年,最後我話無需要這樣做,不計入大學分,只是resume 好睇d.  ...

如果係有名氣嘅大公司,值

可惜比我地reject 了 睇番這公司美國有130年歷史 , 香港進駐已70年

yslysl 發表於 19-7-1 17:41
可否告知是什麼科?
精算

colmum 發表於 19-7-2 15:48
精算

學校攪定自己出去搵? 計入大學分嗎? 如果intern半年, 後半年多了出來, 會做什麼事?

醒目開學勳章 王國長老

johnmamama 發表於 19-7-2 16:38
學校攪定自己出去搵? 計入大學分嗎? 如果intern半年, 後半年多了出來, 會做什麼事? ...

半年咁多,正常就返工
不過去旅行、working holiday亦無妨

johnmamama 發表於 19-7-2 16:38
學校攪定自己出去搵? 計入大學分嗎? 如果intern半年, 後半年多了出來, 會做什麼事? ...
如果冇記錯,阿仔有兩個途徑apply: 1. company visit 順便递resume  2. 大概三四月大学有个類似招聘会嘅物體,唔記係咪soc 攪定dept 攪,即場面試,差不多即場confirm

剩低嗰半年如常上學,佢話
‹ 上一主題|下一主題