用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德信廿五分,住十二區校網
go

德信廿五分,住十二區校網

如題,男仔 有妹妹跟尾
唔知點簡好,值唔值放棄十二校網直入德信,但到啊妹又要抽過

回覆 lglp20131025 的帖子

如係12網打算報咩先?

lglp20131025 發表於 19-6-24 23:54
如題,男仔 有妹妹跟尾
唔知點簡好,值唔值放棄十二校網直入德信,但到啊妹又要抽過
...
德信升中派位最多只係能和寶血相比。
寶血20分仍有機會入,再唔係111都係必入,無必要捨近取遠。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

christy2011 發表於 19-6-25 05:38
回覆 lglp20131025 的帖子

如係12網打算報咩先?

未決定st joe 軒官 乙一,定擺寶血乙一穩陣入

hkpapa852 發表於 19-6-25 07:31
寶血20分仍有機會入,再唔係111都係必入,無必要捨近取遠。
...

Thanks, 我其實就係諗緊德信係未等於寶血定佢好過寶血
12網我最心宜st joe, 依家都諗緊st joe 軒官放第一定擺寶血

hkpapa852 發表於 19-6-25 07:31
...

Agree! 本身住12網,可有更好選擇。

lglp20131025 發表於 19-6-25 09:02
Thanks, 我其實就係諗緊德信係未等於寶血定佢好過寶血
12網我最心宜st joe, 依家都諗緊st joe 軒官放第一 ...

St Joe咁妹妹又要再來

momocccmomo 發表於 19-6-25 12:40
St Joe咁妹妹又要再來

所以就係煩惱

回覆樓主:

住港島,女仔報到龍幼有backup, 蘇幼,spk,聖心仲可以抽獎; 12區大抽獎女仔吾揀mps, 乙一中st. Paul cat sfcs機會好大,

貝兒妹妹 發表於 19-6-25 13:00
住港島,女仔報到龍幼有backup, 蘇幼,spk,聖心仲可以抽獎; 12區大抽獎女仔吾揀mps, 乙一中st. Paul cat  ...

thanks 其實我都係諗緊搏哥哥入St joe,啊妹再黎過 但感覺又好Risky
跟住又睇到德信好似都幾好,好唔好直接比啊哥入左先

騎牛搵馬,試操 fit 啲 000 叩 St Jo,但其實如果叩軒小,對你一家應該最有幫助?
BTW,德信升中近三年都跌近...

lglp20131025 發表於 19-6-25 13:07
thanks  其實我都係諗緊搏哥哥入St joe,啊妹再黎過 但感覺又好Risky
跟住又睇到德信好似都幾好, ...

有朋友手持25分地區一線都搬屋12區大抽獎,比我就會搏,另外會考直私,攪左哥哥先, 妹妹12校網,又多女龍幼係港島,吾使擔心住

lglp20131025 發表於 19-6-25 12:52
所以就係煩惱

如果唔想麻煩,就一心兩間軒小

住港島,女仔報到龍幼有backup, 蘇幼,spk,聖心仲可以抽獎; 12區大抽獎女仔吾揀mps, 乙一中st. Paul cat  ...

其實有其他jm 講過三間女校各有支持者,並非一面倒mps

momocccmomo 發表於 19-6-25 16:33
其實有其他jm 講過三間女校各有支持者,並非一面倒mps

當然各有支持者,身邊如果有私小backup再抽獎嘅,就多數揀mps,其他想機會大d就揀另外兩間,所以可能最後抽嘅人數都差不多,真係睇心理戰,前年仲聽到有乙二抽到sfcs

Agree!