用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好難決擇,救意見
go

好難決擇,救意見 [複製鏈接]

因為本身住係長沙灣,今日小一派位都派到第一志願聖安得烈。但剛剛派到秀茂坪新公屋。
之前叩左秀明,堅樂同聖公會聖約翰都全軍覆沒😭

而家淨返呢4間仲可以交表叩門。
迦密梁省德學校,秀茂坪天主教小學,天主教佑華小學,樂華天主教小學。

呢4間上網都冇乜評價資料,想知道邊間較好🙈
迦密梁省德學校就即刻約左聽日面試添。
如果呢4間都唔得就要等教育局派

又或者有冇人知邊到有街車來往長沙灣同秀茂坪😭😭
   0    0    0    0
※嵐嵐豬之家※uplaod左studio d相喇 [size=medium]大家快d click入去下面個人資訊入面個網址到睇下啦~有bb衫賣呀~~↓↓↓↓

本人覺得樂華天主教都幾好

adali0311 發表於 19-6-24 20:06
本人覺得樂華天主教都幾好

但係呢間冇晒位喇,佢仲肯俾我交表已經好好了
※嵐嵐豬之家※uplaod左studio d相喇 [size=medium]大家快d click入去下面個人資訊入面個網址到睇下啦~有bb衫賣呀~~↓↓↓↓

kali1314 發表於 19-6-24 20:17
但係呢間冇晒位喇,佢仲肯俾我交表已經好好了

四間中 應該係秀天, 樂華, 梁省德, 佑華

Suggest 努力搵街車.  留聖安德烈

子恩 發表於 19-6-24 20:26
四間中 應該係秀天, 樂華, 梁省德, 佑華

Suggest 努力搵街車.  留聖安德烈

明白,我都想留聖安,因為係第一志願,另一個post有靚媽建議我可以紅Van落旺角再轉巴士到海麗
街車有咩途徑搵?我搵唔到

無記錯16,13D都去到個邊,如果唔係你要落觀塘搭紅van,經四小龍,但可能要行過去

ConGu 發表於 19-6-24 21:59
無記錯16,13D都去到個邊,如果唔係你要落觀塘搭紅van,經四小龍,但可能要行過去
...

屋企人個個都反對讀聖安,佢地都建議近為主

回覆 kali1314 的帖子

明白家人嘅提議,好天嘅話坐乜嘢車都冇問題,落雨打風就大件事,除非妳可以長期 hold 住一架的士,否則好煩,而且小學上學時間較早,小朋友瞓少咗,放學又會比較夜,呢樣妳一定要考慮。
純粹個人意見!

會唔會考慮讀住一年聖安先
下年準備好晒先叩門叩返同區的好學校?
又或者下年覺得其實返長沙灣都OK咪唔使轉校囉

利申: 由細到大住新界返學出九龍, 習慣咗唔覺有問題

mayyylai 發表於 19-6-25 08:50
回覆 kali1314 的帖子

明白家人嘅提議,好天嘅話坐乜嘢車都冇問題,落雨打風就大件事,除非妳可以長期 hol ...

明白,呢個正正係重點

214,98C都到荔枝角,但我個人覺得搭車要一個鐘返學太耐,我會轉返就近的小學返學~

回覆樓主:

今年冇雙飛,應該較容易叩門,你不停再寫信,再叩,應該叩倒,識好多人都係臨開學前先叩到,不要灰心

有冇校車?
‹ 上一主題|下一主題