用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請敎資優及行為問題
go

請敎資優及行為問題 [複製鏈接]

小朋友n1 時班主任懷疑有學習障礙排CAC 做咗韋氐test check 係語文組資優、有專注力問題及焦慮,上小學侯時時比老師投訴上堂唔專心,超級懶惰,成日上堂瞓覺,唔肯溫習,宜家七歲讀緊一線私小一,成績中等/中下。
近排開始有行為問題,補習採取不合作態度,上堂發呆唔做!學琴鬧老師"我唔係perfect 㗎,你係咩?咁叻你拉囉⋯⋯“叫佢唔好學佢又唔肯! 成日發脾氣,搞到母女關係好薑。佢仲有啲其他古怪行為,佢背晒全班40個同學,學號當歌咁唱,1號邊個2號邊個, 1號數到41號,然後又背坐位表!第一行第一個位係邊個,第一行第二個位邊個第一行第三個位喺邊個坐⋯⋯!唔明點解佢上堂淨係留心呢啲無聊野!約咗睇精神科醫生!仲有乜嘢可以做?謝謝
   1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

學校有無EP?可以安排見EP嘛?

唔知你讀邊間私小,但我仔讀過SFA,學校課堂問題,基本上全部由老師同EP溝通,然後建議解決方法俾老師,唔係幾關家長事,只係年終傾開時,交代一下做過咩

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

請問什麼是EP? 點樣申請見?我女都係讀SFA 謝謝

yltung 發表於 19-6-24 23:58
回覆 小曳人 的帖子

Educational Psychologist 教育心理學家

醒目開學勳章 貢獻勳章

yltung 發表於 19-6-24 23:58
回覆 小曳人 的帖子

你試下問校務處,或响內聯網搵一搵教育心理學家嘅email,將你問題同佢講,睇下佢有咩幫到你我相信你無响學校做評估,因為學校做嘅,如有問題,已經有跟進

不過已放暑假....
只係唔明,如果老師有投訴,點解老師唔去搵EP?!

我兒係當年响學校做評估嘅,之後follow up 做得唔錯,呢個係我地最唔捨得離開SFA嘅地方,不過唔同人有唔同感受,而當年嘅EP已離開SFA...

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

話時話,我仔都背哂同學學號同名,但我唔會話佢行為古怪

因為我明白佢,佢堅覺得課堂無聊,所以搵d野搞 (個腦唔停得)
當年EP叫老師俾佢行下,去下教員室攞簿之類,又或者叫佢答難題,有時教下唔識嘅同學,等佢有d野做

仲有,點解要補習?上堂都咁無聊,仲要俾錢搵個人重覆?時間不如用嚟玩同埋睇課外書啦...
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

我係第一次見家長嘅時候有同班主任講CAC check 左係資優,班主任叫我俾份report copy 佢,但之後都冇嘢跟進。 佢話小朋友唔係蠢,只係無心向學,叫我幫下佢!我都唔知點幫到佢!老師話唯有叫佢起企起身先至會專心D但係冇理由日日罰佢企,
補習好多都係跟功課,因為佢做功課非常之拖拖拉拉!我自己跟嘅時候要做成三個鐘,我頂唔順最後外判出去,費事傷感情!同埋佢超級超級懶,永遠唔會溫習,唯有請補習老師!

都唔知係咪壓力,以前冇濕疹而家突然間發到周身關節位都濕疹⋯⋯
約咗7月4號睇精神科,定係應該同佢轉返happy School ?好煩唔知點做?轉happy school 又怕佢越嚟越懶;  

醒目開學勳章 貢獻勳章

佢有無鍾意學架?有種細路會無學習動機,要d時間搵目標,據說~搵到就好!
但我依然見好多中學家長投訴緊:唔係蠢,但就係懶

介紹個talk 俾你,唔知有無用
https://www.hkage.org.hk/file/pa ... 20Jul%202019_v4.pdf

Enhancing Communication with and Understanding of Gifted Kids
2019年7月6日
恐龍家

yltung 發表於 19-6-25 13:07
回覆 小曳人 的帖子

我係第一次見家長嘅時候有同班主任講CAC check 左係資優,班主任叫我俾份report copy  ...

其實係懶定ADHD影響? 如果係懶再入happy school又冇人逼下,會不會愈來愈懶?有時朋輩又會互相影響

annie133 發表於 19-6-25 16:13
其實係懶定ADHD影響? 如果係懶再入happy school又冇人逼下,會不會愈來愈懶?有時朋輩又會互相影響
...
如果小朋友既係資優,又懶(唔想做傳統既功課)、同時又有ADHD問題,讀 happy school(芬蘭式教育嗰種,唔係寶校嗰種),未必係壞事。原因係資優小朋友學野快,用創新、自主探究(老師只係指導者)既方法學野,可能學得更深入、更好。

yltung 發表於 19-6-24 15:37
小朋友n1 時班主任懷疑有學習障礙排CAC 做咗韋氐test check 係語文組資優、有專注力問題及焦慮,上小學侯時 ...
你認同你女係資優嗎?如果係資優, 補習和上課覺得悶係正常既。
仔可以自動自覺溫書就好了。

小朋友n1 時班主任懷疑有學習障礙排CAC 做咗韋氐test check 係語文組資優、有專注力問題及焦慮,上小學侯時 ...

我女幼稚園K1,已經記哂所有同學仔嘅名、學號、出生日期、屋企有幾多個兄弟姊妹。 而家小一,每日上堂,各老師講過啲咩,做嗰啲咩,同學仔有咩事,可以 巨細無遺講出嚟,所以同學仔嘅媽咪有咩唔清楚,就叫我問我個女,因為實冇錯。

我個仔幼稚園就識曬小一二要學嘅野。所以果陣啱啱番小學就日日放學番黎都發脾氣,話番學好悶,D同學仔好蠢。仲記得有次搞到見家長,話個仔笑個同同學,又蝦佢,搞到人地成日喊。
我同老公果排成日上網睇點教仔仔,可惜都好似無咩效果。最後搵教育心理學家黎睇。依家仔仔依家終於都改善咗。叫做識得體諒下唔同人,控制下情緒咁...間野係喺灣仔果頭,黎緊仲好似話會有個暑期班比資優學生學吓心智習性。我諗我都會帶仔仔去玩吓!

N1即係學前月班?得兩歲幾就check 到係資優?

請問甚麼是語文資優

annie133 發表於 19-7-9 05:11
請問甚麼是語文資優
Good question
‹ 上一主題|下一主題