用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國Sixth Form 留學兩年,你問我答
go

英國Sixth Form 留學兩年,你問我答  

啱啱考完GCE A-level冇野做,等緊八月放榜,歡迎大家問任何問題,銀行開戶/GCE/GCSE/boarding/日常生活/報大學細節等等都可以問。
小小背景:
香港傳統名校form 5 轉到英國讀private boarding (Year 12)
Predict A*A*A*
暫時有三大多個 offer (IBGM等等), 英國3間UOL等等offer

有時間我可能會將其他post既問題擺喺度答吓,希望幫到大家
讀邊間唔答。學費問題儘量答,但係印象有限。
英國報邊科唔答(Not medicine/ engineering)。另外機票野唔答,因為自己個買法比較特別,幫唔到大家

總之會自爆既都唔答,希望幫到大家:)

————————-

政府表明下屆立法會年度重啟二讀//香港示威者監控計劃率先測試 由中國平安奪系統合約 私隱無價,自由無價,勿讓1984發生

Math A level leaked online
好!見到呢個標題就講吓呢個先啦。今次洩漏試題既board係edexcel,冇記錯已經係連續第三年發生。其實考之前已經有人喺whatsapp group 賣緊全份卷, 70鎊全份。Edexcel已經宣布不會就呢件事進行補/扣分,個人會覺得唔公平,因為GCE係會拉curve既,boundary某程度上會被不公平地拉高。補充一下,呢件事除咗係連續第三年發生之餘,據我了解洩漏既都係Mechanics卷。

小弟考既數學board係OCR-新制,有需要我可以講多啲

餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
我哋真係好______中意香港

我仔L6,修五科,明年Further math 先開始教,學校冇得修五科,所以Bio 自修,最近考試AAAB,唔知老師會唔會提高predicting grade,如果用呢個成績報ucl, King’s 或imperial College 會唔會reject?

英國留學寄宿問題 - 寄居親友屋企,申請簽證
係冇問題既!我唔係用親友做監護人,但係身邊有啲同學係。

但係要留意大學生嗰啲親戚係唔可以做監護人既!實際details我就唔係太清楚了

有無問agent?還是你直接向學校申請入學?

當時兩樣都做過!
我係用一間頗出名既agent,當時報咗都幾多間中學,做咗好多次test,最後淨係收到一個offer (sosad),報sixth form既競爭係相當激烈,因為每間中學其實會放既位都唔會好多,我讀嗰間淨係收咗10嗰新生左右 (L6)。

有心既話都可以自己同學校傾,個人覺得咁樣成功率比較高,因為admin cost比較細,學校唔使俾翻錢中介賺。我用呢個途徑報過一間好top既男校,可惜最後因為boarding house爆曬入唔到..

而選校對成績/前途既影響呢,呢個係後話,遲啲可能會講講
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

jj100c 發表於 19-6-24 07:07
我仔L6,修五科,明年Further math 先開始教,學校冇得修五科,所以Bio 自修,最近考試AAAB,唔知老師會唔會 ...

我拆開嚟答會好啲,不過就你提供既背景我都想俾小小意見

修五科
個人意見,修五科除咗玩自己係冇咩好處,英國其實大部分人都係讀3科,4科算叻仔,5科(如果唔係中文)係極之小數。AAAB已經反映到呀仔唔算好勁(no offence,但係報得4科你頭三科一定要有足夠信心,信心係講緊考到A*,5科如此類推)建議起碼放棄一科。B基本上係拖後腿既grade,所以最好唔好攬。老實講top 50 英國中學係唔會俾學生攞B以下既grade出去報大學。A* 價值>>> 讀多一科。如果aim UCL 同 IC B個人絕對唔建議出現。 如果係有心報IC/UCL (尤其係IC)起碼要A*AA 到A*A*A。如果唔係真係報都唔使。

Bio自修
GCE bio 個範圍出名厚過字典,我一確認去英國讀書第一時間就drop咗bio

明年Further math 先開始教

一般英國讀FM都係year one讀曬(即係year 1+ 2)普通數先,如果呀仔搞得掂(真係attain到A)既話就放心讀,但係一定要搞得掂先好,如果唔係最後會好慘
——————————————

唔知老師會唔會提高predicting grade?AAAB我假設係呀仔攞到既grade先(?
呢個問題就要睇學校喇,學校既準則可以話係鬆緊不一。
其中一個因素係師生關係 。我自己ECON比較強,year 1既野已經讀到熟曬,最後年尾差幾個%A*佢都唔俾我,因為我訓足全年冇聽過書,最後考暑假狂寫past paper交俾老師再求先攞到A*。

如果B嗰科係attainment grade一般學校都會推上A既。不過A上A*學校都會比較緊手。

個別學校會鍾意禁低自己學生個grade,原因係避免俾大學發現吹太大被放入黑名單

如果最後真係得AAAB既話我會有兩個建議
1, 放棄IC
2,  呀仔日日學霸上身問問題,9月再求 head of academic 加家長(非常誠懇既)信,呢個時候唔需要搵老師,因為佢唔會話到事。

另外有一個因素就係睇吓8月放榜間學校成績,如果好多人甩grade,miss conditional offer 既話就麻煩啲,不過都係用建議2

如果用呢個成績報ucl, King’s 或imperial College 會唔會reject?
UCL勉強夠,KCL冇問題,IC好難,當然睇PS,另外部分科目要考APT test,如果考唔好apt test就算你有4A*都冇用,不過呢個係後話,遲啲再講

餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

英國A-level(回港)讀醫科, 最基本成績的要求是?
免責聲明:我唔係報醫療科目,但係boarding有五個同學報,我會盡量講吓

GCE 要求: 由4A* 到 AAB/ AAAC 都有, 睇大學

如果你要報Cambridge既話要APT加interview(當然可能連第一關考試都入唔到啦), UCL呢啲都會收得比較高同難入,不過英國medicine其實有啲都收得唔高, 例如bristol, 但係最最最重要係APT Test , UKCAT 冇2300 以上你 A-level 個 predict grade/ PS 都係冇用既,大學根本唔會睇。 當然如果最後考得好clearing都唔係冇機會既

回港)讀醫科
可以睇翻HKU每年GCE個lower bound 作參考, APT重要性比較低同埋非 compulsory, 但係interview會比英國intense同埋重要
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

倫敦市區出租車預約 (適用於機場入學校等安排)
Uber 都係比較貴,的士都係

個人建議去 minicabit 參考價錢,再聯絡app入面提供既公司自行講價,咁樣會最平
如果係學校入機場/london可以搵學校直接call 車,因為司機長期合作關係一般會再平啲
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

仔成日話GCSE兩B兩C就OK
佢話中文同數學一定可以攞到B另外+2科攞埋C就升到A Level, 就算其他科全部fail都唔緊要是真的嗎,是真的這麼簡單嗎

客觀講,每間學校都有minimum requirement去決定俾唔俾你升sixth form,可能GCSE BBCC就俾你升,呢個係正確既講法,ching可以email向學校確認

主觀講,GCSE其實已經好容易,就算呀仔/女讀書唔勁,只要適當溫習都應該有5A以上。我認識既同學入面有人讀書唔好,但係gcse點都會有起碼4A以上。如果你考個BBCC翻嚟以後點讀A-level? 過來人經驗, GCSE 既難度連 GCE 50% 都不如。

我自己香港讀到F5過嚟英國讀L6,過嚟之前個段空窗期考咗三科IGCSE,一科IAL (個人做法,唔係個個會咁咗)。我考既係 IGCSE maths (higher tier) (97% A*)and further maths.  入考場考數學,監考一話可以走就已經走咗一大班人。 點解? 因為簡單呀嘛!further maths 考既野同HKDSE core完全唔同, calculus, trigo 考法完全唔同, 我自己用一個月苦讀最後 75% B。但係都有B,而且IGCSE FM難過 GCSE FM 9條街。

最恐怖既係,呢班香港人兩年後會同你個仔一齊爭大學學位。

如果呀仔最後真係考BBCC既話,我建議你唔好俾佢讀GCE,去讀foundation啦,結局都係一樣。老實講家長咁辛苦搵錢,一年學費幾十萬,花錢如倒水,如果抱住考BBCC既心態,得過且過不如咪_讀,我認識既呢類師兄冇一個有好下場,全部GCE CCC以下,一係讀廢U、一席讀廢U foundation,繼續無限燒父母錢欺騙自己。真係考DSE考15分好過,起碼使小幾年中學學費冤枉錢。 呢個世界冇過咗海就係神仙呢個道理,at least 唔適用喺GCE既世界

(唔好意思,見到呢啲case真係會燥底,可能用詞比較尖銳)
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

請問大家囝囡在英國打算用什麼sim card?  

到步英國後可以賣一啲叫 pay as you go 既卡, giffgaff, 3UK, vodafone, EE 都有
每個月有數據limit, 可以靈活變動,隨時cut卡,每月 5 - 20 鎊不等
放心,英國所有電信商既coverage都係垃圾,所以唔需要因為coverage而轉台

另外vodafone 開咗一個比中/大學生用既plan,無限 social data ( facebook, instagram, youtube etc) 十幾鎊一個月 + 6GB data,最抵

不過住得boarding一般都會提供wifi (深夜會cut)所以唔需要買太貴既plan)

餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

選校我有唔少朋友係讀其他中學,大家都可以問下(但係女校就難啲),可以從學生既角度分享一啲秘聞或者睇法

發夢聽過C___(風景好靚個間)好多人食草, 某學校捉到人賣class A drugs, 某學校boarding比較好住 (例如倫敦w___會有獨立廁所提供), D___接收收咗某名人個仔 (衰boarding house偷野)等等

利申:以上所有內容純粹發夢聽過,如有雷同實屬巧合

餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

人在英國,今日講住咁多先,聽日(如果有人睇既話)會講吓 HKDSE vs GCE vs BTEC, IB可以講小小但係唔熟, 同埋好多人關心既 Dining hall, IELTS
另外有關大學野我可能唔會講太仔細喇,費事打爛外面agent啲飯碗...
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

anitelab 發表於 19-6-24 07:51
英國A-level(回港)讀醫科, 最基本成績的要求是?
免責聲明:我唔係報醫療科目,但係boarding有五個同學報 ...

Hi

我見你有同學報醫療等科目,請問他們有否需要申請香港的“無犯罪紀錄證明書“?

謝謝!

回覆 藍藍爸爸 的帖子

冇同學同我講過呢樣野,唔敢亂講。建議email想報既大學admission department確認,一般都好快覆
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

anitelab 發表於 19-6-24 09:41
回覆 藍藍爸爸 的帖子

冇同學同我講過呢樣野,唔敢亂講。建議email想報既大學admission department確認, ...

有問呀,就係講到好容易,但係香港警務處就唔係咁容易,點都好,謝謝你!
祝你升讀理想大學!

anitelab    發表於 19-6-24 20:27

jj100c 發表於 19-6-24 07:07
我仔L6,修五科,明年Further math 先開始教,學校冇得修五科,所以Bio 自修,最近考試AAAB,唔知老師會唔會 ...
其實每間學校都有機會reject, 睇你personal statement同interview(如有), 單以成績來講, UCL, King's 應該無乜問題.

醒目開學勳章

anitelab 發表於 19-6-24 06:56
啱啱考完GCE A-level冇野做,等緊八月放榜,歡迎大家問任何問題,銀行開戶/GCE/GCSE/boarding/日常生活/報 ...

香港中學名校form 5 轉到英國讀boarding (Year 11) ,男校

名校中五過去, 是讀完中五還是中四? 為何要讀Y11而不是Y12?

anitelab 發表於 19-6-24 07:17
英國留學寄宿問題 - 寄居親友屋企,申請簽證
係冇問題既!我唔係用親友做監護人,但係身邊有啲同學係。
謝謝你既分享,睇完真喺明白咗好多嘢,但可否講講以下這個問題? 因為我囡想讀間好D既大學,她想考好GCSE轉間更好既中學,有需要嗎?
而選校對成績/前途既影響呢,呢個係後話,遲啲可能會講講”

點解讀3科咁少?

Hku 咩course 咩co?

anitelab 發表於 19-6-24 06:56
啱啱考完GCE A-level冇野做,等緊八月放榜,歡迎大家問任何問題,銀行開戶/GCE/GCSE/boarding/日常生活/報 ...
边間男校?有無hints?