用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女校插班,看什麽?
go

女校插班,看什麽?

無關繫人士
持奧數商業賽事一等獎/金獎+區學界體育賽單項前八
今年申請著港九四大女校(瑪利曼,聖保祿,瑪利諾,嘉諾撒聖瑪麗)插班
團滅

請問有機會筆試的同學同前輩,是否可以分享一下女校睇咩嘢?

遞交資料前,check著女校奧數商業賽事獲獎者寥寥無幾。高年級先有理工大學,教育局等校際賽,女校排前列者甚少。似乎女校學術方面不似喇沙男拔那般重視數學,嘆……

成績級幾?尼四間都唔係咁重視數學同體育

MICHAELLE.K 發表於 19-6-23 19:00
無關繫人士
今年申請著港九四大女校(瑪利曼,聖保祿,瑪 ...

唔知你個四大女校點決定,比我如果係你情況,如果只揀四間女校會報:
DG
協恩
Maryknoll convent
St Stephen Girls

你女女學校考試成績名次是否級前十?

其他科成績如何?

無關繫人士

聖保錄?跑馬地定銅鑼灣?~~~

mcl203 發表於 19-6-23 21:13

另外三間都係津校,估計係講跑馬地

mcl203 發表於 19-6-23 21:13

啊,可能樓主只target津女校,咁奧數同體育都不太重要,最緊要考好中英數就是的。

annie133 發表於 19-6-23 21:16
啊,可能樓主只target津女校,咁奧數同體育都不太重要,最緊要考好中英數就是的。
...

咁又未必完全無機會,只係小學階段未必會將體藝成為收生標準~~~

樓主講學界區際前8,可能係徑項Grade C,小4年級,似乎又未去到可以經體育途徑既實力。除左SM,三間都積極參與,只係,但又未必去到要係高小收人,為中學學界做準備。

但爭取機會,一試亦無妨既,況且,以數學獲獎去評估女校是否積極參與,又未必準確,男生數學係比女生強既。

aprilapril123 發表於 19-6-23 21:08
你女女學校考試成績名次是否級前十?
前十

無關繫人士

樓主女女讀什麼類型小學?插班位真係得好少(emoji)佢地可能揀開邊幾間小學既插班人,就一直揀返那幾間小學,其他小學可能會難少少...
明天DGJS插班試加油吧!

回覆 MICHAELLE.K 的帖子

小女當年級頭,有獎學金,中英文學科優良獎,校際音樂節獎及其他美藝方面的校內獎,被你所提及的其中一間女校垂青。

選呢幾個女校,系因為
貪聖保祿近中央圖書館(可惜六月頭已經被declined)
嘉諾撒聖瑪麗近科學館
瑪利諾修院小學部,人文環境好

學界體育比賽是因為小朋友喜歡這項運動,一路堅持。
作為父母,我們都希望小朋友可以學術為先,尤其數學用著好多心思引導。
但最終感覺大多數女校對數學無感,即所謂對女校了解不深吧

你提及的聖保祿是直資呀,同另外三間女津唔同。

Honeyme22 發表於 19-6-23 22:41

樓主女女讀什麼類型小學?插班位真係得好少(emoji)佢地可 ...
收到,多謝鼓勵!

PTL_L 發表於 19-6-23 22:43

小女當年級頭,有獎學金,中英文學科優良獎,校際音樂節獎及其他美藝方面的校內 ...

收到,級TOP1,藝術成就有加分,非常感謝分享。
遞表時,我完全沒提及校內任何獎項,可能有失
thanks

PS
遞表時,我暫未考慮學費問題

回覆樓主

你女係咪游水獎項?有無考DG或HY?
DG好喜歡數學叻女

無關繫人士

聖瑪利聽聞好似全部有份考插班試,會不會暫時未通知啫,樓主只報這機間?點解吾報其他或男女校?

pekovian 發表於 19-6-23 23:28
你女係咪游水獎項?有無考DG或HY?
DG好喜歡數學叻女

係游水。

前日有去HY,小朋友話不難。
HY中文有成语,英文冇教快,數學有考高一級內容。
如果女唔夠細心可能無機會。

聽講DG成5-600人考試。
小朋友唔夠仔細,驚失手連2nd In機會都無

MICHAELLE.K 發表於 19-6-23 23:50
係游水。

前日有去HY,小朋友話不難。

比起一開始問果四間,你女入尼兩間會較大發揮
唔係淨考慮筆試成續既,祝福你考入