用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩中學 vs 瑪利諾修院學校
go

協恩中學 vs 瑪利諾修院學校   [複製鏈接]

請問各位,
協恩中學 及 瑪利諾修院學校,請問哪所學校比較好?

好像瑪利諾名氣比較大,但 高中(現在DSE) 成績已經大不如前,協恩剛在去年DSE中出了一名狀元,但瑪利諾好像多年沒有了。

聽說瑪利諾高中比較自由,但老師的教學非常一般。

請各位給些意見,拜謝。

15    0    0    0

SuperSmallTwins 發表於 19-6-22 20:50
請問各位,
協恩舊年出狀元? 你係唔係記錯?
至於名氣就好主觀,我就覺得協恩名氣大d。

兩間都係好學校
無必要再研究那間好

感覺協恩老師比較進取,用心,不過會比較辛苦。學校活動多,參與性高。
MCS感覺比較自由,睇小朋友性格,和自己的期望的中學生活。

SuperSmallTwins 發表於 19-6-22 20:50
請問各位,

經濟唔係考慮因素, 就交比囡囡自己揀。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

俾囡囡自己選, 讀到既兩間都ㄧ樣.

個人比較喜歡maryknoll既文化同校園

回覆樓主:

去年Dse出了1位女狀元是德望,不是協恩。

而我個人也比較喜歡Maryknoll 多於協恩。

Arabellahk    發表於 19-6-24 11:52

adriantai 發表於 19-6-23 16:57
俾囡囡自己選, 讀到既兩間都ㄧ樣.

個人比較喜歡maryknoll既文化同校園

maryknoll凈系小學校舍大啫,中學其實系隔離,並不大

請問各位,

如果,你兩間都幾喜歡及囡囡有能力讀嘅話,便兩間都揀,看邊間收便去邊間。因為兩間取錄時間不同,可以佈署兩間都去報,機會大增。

https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20140714/52690055

協恩出了狀元,原來係2014年的事。

MCS 已經讀緊,但學校程度一般,老師比較散漫,上課基本是照本宣科,這亦說明為甚麼DSE成績一般的原因,高中師姐很多在想轉校。

想了解多謝協恩中學的情況,程度如何及學校對學生DSE 支緩等等,乾洗。

有協恩的家長可以賜教嗎?

SuperSmallTwins 發表於 19-6-23 21:57
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20140714/52690055

協恩出了狀元,原來係2014年 ...
原來你囡囡已經讀緊MCS!我女冇讀HYS,不過識幾個朋友讀,感覺好好。學校睇的幾緊,學業/課外活動安排的非常緊湊,辛苦,不過同學之間互相support,讀的開心。

樓主女中幾呀?你諗住轉協恩?間間學校老師都有好同唔好,有時真係講好唔好彩,遇到d教學差的老師都冇解,mcs出名靠自己,只有我們家長去幫下佢地了

回覆 SuperSmallTwins 的帖子

協恩公布DSE 成績很清楚, 令人一目瞭然,   瑪利諾修院學校的成績, 不是人人能看懂.  真的不明白為何要公布平均數值.

SuperSmallTwins 發表於 19-6-23 21:57
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20140714/52690055

我估好多間b1a都係要自食其力,
有朋友上年升中由一間地區b1a 叩入傳統名校b1b,開心到離地,現在不再講間名校有幾出眾了。

協恩是直資,老師流動性較大(老師一般都想要官津校perm位的),所以遇唔遇到好老師也是睇彩數。

傳統名校,很多時都是學生自動波。如果囡囡是較適合有老師指導、有野跟的學習模式,可能林護、華英這些學校較適合,也是b1a的學校啊

朋友女女讀緊MCS高中,同你講既情況差唔多,所以好奇究竟佢地DSE考成點。

其實睇你個女性格
如果你想佢變得自信, 獨立, 本身佢又唔係特別內向怕參加課外活動, 咁HY啱
MCS我識的朋友或者請過的畢業生感覺比較斯文同女性化D, 英文好

講讀書, 名校除咗老師之外, 靠的係那種學習氣氛

利申: HY舊生

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-6-24 15:23
其實也想知道,考得好DSE又如何??讀書是為了這個DSE嗎??

為子女揀中學,DSE成績係其中一個重要既參考數據吧

你女特意讀MCS,不是為考DSE,網友都明白的~

goodmama2003    發表於 19-6-28 13:38
bettyay    發表於 19-6-24 18:05
mcl203    發表於 19-6-24 17:43
‹ 上一主題|下一主題