用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私小 vs St Margaret
樓主: irisngan0802
go

聖心私小 vs St Margaret   [複製鏈接]

irisngan0802 發表於 19-6-21 23:30
大家覺得呢兩間應該點揀?
聖心私小係傳統谷校
St Margaret 語景好 Fun learning school 不過名氣冇聖心咁 ...
其實兩間對小朋友都好遠, 都辛苦.
參加課外活動可能冇校車返屋企

東涌去SMC都好遠. 車程對小朋友都辛苦.

smiley7x24 發表於 19-6-22 23:50

SMC 同聖心私小,名氣差太遠吧!其實報得聖心私小都知一定係港島住吧!

SMC. 個名氣真係差9 條街,利申我是住港島的人

smiley7x24 發表於 19-6-22 23:50

東涌到南昌只係5個站,23分鐘喎。

lingan 發表於 19-6-23 01:38
東涌到南昌只係5個站,23分鐘喎。

樓主話full time 工作,似要坐校巴,冇人帶小朋友返學

另外,要留意校巴多唔多站

綠茶新地 發表於 19-6-23 01:14
SMC 同聖心私小,名氣差太遠吧!其實報得聖心私小都知一定係港島住吧!

SMC. 個名氣真係差9 條街,利申我 ...

又唔覺得聖心個名氣大到要萬里長征去上堂。
又視乎樓主揀學校是否只看名氣,其實是完全兩種不同的學校,引伸不同的生活。

annie133 發表於 19-6-23 07:55
又唔覺得聖心個名氣大到要萬里長征去上堂。
又視乎樓主揀學校是否只看名氣,其實是完全兩種不同的學校,引 ...

如果樓主唔喜愛聖心根本唔需要上網問,st Paul co Ed 收和SMC 收又會點揀?

其實我之前一直心儀聖心,不過之後了解完SMC嘅教學理念,再諗過到底想小朋友將來條路點行之後,我係偏向SMC, 不過好似一D家長咁講,聖心名氣大好多,而見佢又比offer我哋,所以我有D唔捨得。不過我又唔想純因為個名氣而強逼囡囡去嗰度讀。所以我上來呢度睇吓大家有咩諗法。畢竟呢兩間小學嘅 style 係好 extreme, 所以我想聽多D意見。
囡囡個校長不停話佢適合讀女校,又谷得,所以佢叫我揀聖心,但係我自問好難可以日日幫佢跟工課,所以我怕揀聖心反而累咗佢。

重申,無論去邊度讀我都唔考慮搬屋,因為太鍾意住响東涌,可惜呢度無一D比較好嘅學校,所以我先向外發展。

多謝各位嘅意見🙏🏻

irisngan0802 發表於 19-6-23 09:47
其實我之前一直心儀聖心,不過之後了解完SMC嘅教學理念,再諗過到底想小朋友將來條路點行之後,我係偏向SMC ...

任相信大部份學校既校長都會叫你揀聖心,因為佢地日後可以大聲同其他家長講:
學校教出嚟既小朋友連聖心私小都入到
幾有宣傳效果

記著,決定係點只會係你一家人去面對,選擇自己認為正確的就可以了,你唔需要同其他人交待。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

哈哈,我都有諗過校長係咁諗。
多謝你嘅意見 🤗

irisngan0802 發表於 19-6-23 10:59
回覆 hkpapa852 的帖子

哈哈,我都有諗過校長係咁諗。

我係聖心小一家長,學校返半日,其實做功課嘅時間係多嘅,但係測驗評估頻密,你需要每個星期幫小朋友清晒學咗嘅嘢,否則累積了就很辛苦!

如果爸爸媽媽真係好難花時間陪小朋友溫習,除非有私人補習跟住,否則未必適合。

回覆樓主:

好可惜,如果吾搬得兼冇時間同小朋友溫習,的确好難跟得上聖心嘅程度,但另外想講,無論讀咩happy school, 你見到小朋友讀到有成績出嚟,真係各有前恩莫羨人,家長們其實用左好多功夫去配合d happy school。其實我係好buy 聖心,明買明賣咁深,每星期測考咁咁溫習好基本功,上到高小以習慣就再搵下佢興趣去發展,好學校

not much hw, but tests and exams are frequent.
parents have to follow up well as the teaching pace is quite fast.
my gal studied p1 there and honestly I spent much time for her.
now  she changed to other school as she had a good training during p1, she can manage well at the new school.

貝兒妹妹 發表於 19-6-24 16:23
好可惜,如果吾搬得兼冇時間同小朋友溫習,的确好難跟得上聖心嘅程度,但另外想講,無論讀咩happy school,  ...

其實小朋友如杲資質高同學習態度配合到,學多D學深D不是壞事,好過hea過六年。但如果資質一般或小朋友不配合,例如有D係聰明但偏叫極唔聽,就幾辛苦。
所以最緊要先了解自己小朋友。

回覆樓主:

住東涌有校車,有很多同學一起返學放學,下課假日都有可能約一起玩,有家長可以交流,有師姐們可以拿料,還有校服書本轉贈,SMC應該是東涌很多父母心儀學校。
一個 happy school 不一定是hea 的學校, 有可能是教法讓學生有學習動機去看書,和因為有趣而不覺得讀書辛苦。曾經看過幾個小朋友在車上討論消化器官,他們想象自己縮小在裏面旅行,小腸走了好耐出不到,雖然有d核突,但是我估個個都唔會忘記了!而不是一味drill,這反而是事倍功半。多了解下學校教學模式和學生如何學習,家長配唔配到,也例如識有d國際學校的功課,家長很頭痛,因為無從幫手,反而local project知道要求,可以偷雞幫個忙。家長想學生如何學習都是最重要的

回覆樓主:

對!Happy school 不一定是 hea的學校。SMC 語境好,一及二年級小班1:22教學,課程循序漸進,一年級會由1A 開始教,但下學期已經用二年級上學期的書。

我覺得最重要多了解學校的教學理念及課程,小孩的性格特質及喜歡的學習模式,並考慮自己一家人可以怎樣配合學校的要求(包括小朋友測驗、考試、做功課的要求),令小朋友可以心智也健康成長,同時預備升學的需要。

樓主最後如何選擇?

ETHome 發表於 19-7-7 00:43
對!Happy school 不一定是 hea的學校。SMC 語境好,一及二年級小班1:22教學,課程循序漸進,會由1A 開始教 ...

Agree St Margerat 不是一間hea的happy school, 睇過學術不淺,中英文水平不錯,還可學外語。

回覆 Tracy411 的帖子

We chose St Margaret

Poyau    發表於 19-8-3 18:16

irisngan0802 發表於 19-7-7 13:46

welcome to our SMC family.

irisngan0802 發表於 19-7-7 13:46

Welcome! 來年一齊坐東涌綫校車!
‹ 上一主題|下一主題