用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: mollylyly
go

Del   [複製鏈接]

小曳人 發表於 19-6-25 09:50
唔係我,係有人問過我,最終佢轉咗

兩間都是很好的男校
請問佢有否分享下用家的睇法?

小曳人 發表於 19-6-25 09:46
以我所知,DSE 無得自修,但要d學生提早考公開試嘅,有朋友幾年前提過,顏保齡會
其實市面上唔少公開試都可 ...
DSE可以自修,不過自修生報考要夠19歳,同埋好似最多只能考6/7科,無得考8/9科做狀元。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 19-6-25 09:58
DSE自修生要求之一,係要夠19歳

如要經學校報考DSE, 必需提交S5同S6既SBA
唔怪之得,從來無聽過前輩提呢條路.... (個個都係自修IAL)又學到野! Thx!

恐龍家

Yanamami 發表於 19-6-25 10:05
或者係做DSE既past papers而唔係考?

咁可能只係用past paper某一題嚟計添。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Yanamami 發表於 19-6-25 10:05
或者係做DSE既past papers而唔係考?
其實咁都可行,我仔都做咗一份iGCSE past paper.... 不過唔係英文,係數學
恐龍家

小曳人 發表於 19-6-25 10:10
其實咁都可行,我仔都做咗一份iGCSE past paper.... 不過唔係英文,係數學

IGCSE只係中四/五程度既試

cyndiwong 發表於 19-6-21 23:59
中文小學不是問題,st Paul co-ed也是中文小學,但中英文水平也很超班

「中文小學」對於有B1a直屬中學或一條龍嘅學校唔會有影響(反而較有彈性),佢地當然唔會俾小學部嘅學生英語水平唔能夠達到英中既要求,否則(津校)會變成中中就大件事。

Soundervolt 發表於 19-6-25 10:19
「中文小學」對於有B1a直屬中學或一條龍嘅學校唔會有影響(反而較有彈性),佢地當然唔會俾小學部嘅學生英 ...

SPCC P1約140人,P6得番~120人,不過S1收240人。去到S6又得番~180人畢業,到底有幾多人可以由P1讀到S6畢業呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 19-6-25 10:11
IGCSE只係中四/五程度既試
唔好咁啦,我仔得小六咋!我已覺得佢好叻架喇!
聽聞 (係聽聞~ no sure 架) 顏保齡以前要中3考公開試英文,佢地整體英文係高兩年
恐龍家

pekovian 發表於 19-6-24 23:00
佢有無吹水我就唔知啦,宜家都仲教緊。不過coed學生英文能力強係無庸置疑既,好佩服佢地幾乎全部接收小學 ...

咪就係8x 分都叫成績好唔得,叫學生返屋企反思點樣可以做好啲囉

小曳人 發表於 19-6-25 10:31
唔好咁啦,我仔得小六咋!我已覺得佢好叻架喇!
聽聞 (係聽聞~ no sure 架) 顏保齡以前要中3考公開試英文, ...
從DSE英文科成績所見,NPL唔似有高兩年既水平。

hkpapa852 發表於 19-6-25 10:22
SPCC P1約140人,P6得番~120人,不過S1收240人。去到S6又得番~180人畢業,到底有幾多人可以由P1讀到S6畢業 ...

之前有另一個post 講過,神校出神一般嘅成績,總有原因嘅

Lindytiger 發表於 19-6-25 10:51
之前有另一個post 講過,神校出神一般嘅成績,總有原因嘅

因為有神掌(神一般的家長)囉!

唔係讀又想知, 因為準備緊寫報紙稿?

為食公主    發表於 19-6-25 11:53

mollylyly 發表於 19-6-25 10:06
兩間都是很好的男校
請問佢有否分享下用家的睇法?

其實樓主點解認為「兩間都是很好的男校」?閣下本身對兩間學校有甚麼印象同睇法?

SPCC P1約140人,P6得番~120人,不過S1收240人。去到S6又得番~180人畢業,到底有幾多人可以由P1讀到S6畢業 ...

仲可以P6既120人,唔等於S1開學仲有120人~~~

Soundervolt 發表於 19-6-25 12:29
其實樓主點解認為「兩間都是很好的男校」?閣下本身對兩間學校有甚麼印象同睇法?
...

我都係爬文。有錯請用家幫忙更正
兩間都係傳統名校,直資課程較深,活動多,老師有愛心,大部分直升。津校冇教深,重術和體育,直升中學比率50/50。

醒目開學勳章 貢獻勳章

LS升中比率一定唔係50/50
band 1 率已經有接近60%
而舊年係有玩派位而乙一又有揀LSC嘅band 2生,都入哂
合共約80%

恐龍家

應該P5 至F2最多學生出出入入,因為海外升學的原因。

mollylyly 發表於 19-6-25 14:19
我都係爬文。有錯請用家幫忙更正
兩間都係傳統名校,直資課程較深,活動多,老師有愛心,大部分直升。津校 ...

一間學校嘅質素唔係用免費或收費去區分。而且教學並非只係睇深淺而係睇成效,教得好深但教得唔好,幾深都冇用。活動多唔多都係睇學校嘅方針,跟亦係官津直私無關,如果讀LS又鍾意參加活動,可以每日攰到返屋企即刻瞓著。老師有冇愛心都要睇彩數同緣份,唔可以一概而論,不過LS或SPB都係有規模嘅學校,點樣去處理學生或老師之間嘅關係亦有好多規範同指引,雖然老師未必好到好似保母一樣,但又唔可以話冇愛心咁差。

LS係直屬中小學,基本上會盡收埋B2學生,若果讀咗六年都係B3學生,就算中學部繼續侵你玩,睇怕都會害咗貴子弟。

‹ 上一主題|下一主題