用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小二插班集中討論區
go

小二插班集中討論區  

感謝hopexxx,Cxxx,Joxxxx等家長無私統計,願大家各入最心儀小學,我會不斷更新

大家都來報下插佐邊間,放佐邊間,比等位小朋友一個希望,多D資訊。
加油,小朋友們。
有埋男女校

已揀人筆試/完成筆試學校:

1. MCS
2. st paul cath
3. 坑真
4. 協恩 己有人有面試
5. DBSPS
6. LS 已出結果
7. YW
8. SJPS
9.九龍塘聖家 已派彩
10.九龍城聖家 已派彩
11.舊小拔 5/7筆試
12.平兆 已派彩
13.聖馬太已派彩
14.陳守仁已派彩
15. 王錦輝,有人已收email offer

報名就可考插班試學校:
1. Dgjs 有人收second in
2. GH
3. 天神
4.新大天
5.新油天
6.陸慶濤 已派彩
7.紅碪灣馬頭涌官立
8.聖羅撒
9. 林文燦
10. 聖若瑟英小
11. 聖若望
12 宏信(P4, 5)
13. 德萃

未聽到有消息:
1. st mary
2. MPS 今年疑似無位
3.德兆 無任何消息

醒目開學勳章 貢獻勳章

你指~ 小二插班?
恐龍家

小曳人 發表於 19-6-21 13:10
你指~ 小二插班?

係,見都幾多小一叩門資料,小二少

醒目開學勳章 貢獻勳章

插班,無話分小幾,學校一般全校各級一齊處理

88網迦密已通知部份有位級別嘅申請者考筆試
wkf 早前已出筆試名單
LS 筆試後,已call緊面試
我手上資料暫時係咁多
恐龍家

回覆樓主:

wkf 已面緊試

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,呢刻好多學校先啱啱出到考試成績,研究緊邊個留班,或未收哂退學生名單,好難會有人 收到多於一間嘅offer

恐龍家

回覆樓主:

甘可能要7月先多d資料

我今天接到電話,被九龍灣聖若瑟拒絕了❌

lamalady 發表於 19-6-22 00:09

插班嗎? 拒絕都會打電話來架?

lamalady 發表於 19-6-22 00:09

這間我哋收到offer, 但最後放棄了。始終大班傳統學校又好谷,校長幾好,不過係操場見到老師有d惡。可能男校要惡d去治仔。

tlmum 發表於 19-6-22 00:15
插班嗎? 拒絕都會打電話來架?

是啊,插班小二。拒絕也打電話來告知的。
我仔仔一年級讀國際學校,沒有任何考試。他英語可以寫一大段表現不俗,數學很好。但是完全不懂怎麼應試,考了幾家都沒有什麼希望。

joyceccw 發表於 19-6-22 10:21
這間我哋收到offer, 但最後放棄了。始終大班傳統學校又好谷,校長幾好,不過係操場見到老師有d惡。可能男 ...

即使很谷也好過現在沒有私立學校offer, 我仔也許需要惡D老師才能更快進步,國際學校太自由了。

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 lamalady 的帖子

你係唔再信任國際學校教育模式?如果你鍾意傳統教學,當初就唔應該揀國際學校,更唔應該試插傳統教學嘅私小,程度相差太多

你可以考慮試天主教總堂區,佢地會收國際學校嘅學生,鬼仔都收!
恐龍家

小曳人 發表於 19-6-22 11:04
回覆 lamalady 的帖子

你係唔再信任國際學校教育模式?如果你鍾意傳統教學,當初就唔應該揀國際學校,更唔 ...

我不是不信任國際學校的模式,我是供不起他讀國際學校了。畢竟我家是單收入家庭啊。

醒目開學勳章 貢獻勳章

lamalady 發表於 19-6-22 11:13

我不是不信任國際學校的模式,我是供不起他讀國際學校了。 ...
咁,就先接受一樣野:傳統教學嘅學校係唔適合你
恐龍家

lamalady 發表於 19-6-22 10:53
是啊,插班小二。拒絕也打電話來告知的。
我仔仔一年級讀國際學校,沒有任何考試。他英語可以寫一大段表現 ...

你仔仔讀國際1年级,下年不是插小一嗎?因為國際學校大多少本地學生一年。

lamalady 發表於 19-6-22 11:13

我不是不信任國際學校的模式,我是供不起他讀國際學校了。 ...

我仔也是國際學校生,因家庭情况改變而要轉校,要留一级。太傳統學校真的不太適合他們,反差太大了。所以我有去考林文燦,王錦輝,多d活動教學的直資。國際學校生冇乜考筆試經驗,所以我今年都有俾d補充佢試下,但佢已超唔中意了 ,同佢講下筆試的重要性,或者佢本身中意間學校會俾d心機,加油啊!

joyceccw 發表於 19-6-22 12:36
我仔也是國際學校生,因家庭情况改變而要轉校,要留一级。太傳統學校真的不太適合他們,反差太大了。所以 ...

多謝鼓勵!
我仔還算聽話,老師對他評價都是勤奮,好學,好發問。我偶爾在家谷他學術,覺得也不是一點點升小二的希望都沒有。現在兩個準備,公立大抽獎的小一保底,再衝刺挑戰一下直私的二年級,因為直私的一年級競爭更加激烈並已經錯過時間了。

回覆樓主:

有d直資都有限年齡,所以你問下可唔可以插果級先。我宏信報插小5,打返呢要插小4。

有瑪麗曼插班的消息嗎?