用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Local band1 school 成績中上但讀得唔開心
樓主: glo000
go

Local band1 school 成績中上但讀得唔開心   [複製鏈接]

回覆 glo000 的帖子

Shatin college Junior school 要排好耐!

glo000 發表於 19-6-23 21:28

正正就係咁!老師有一次在電話裡同我講,話小女向參觀時問太 ...
STEM 叻叻! 如果係咁,真係唔好浪費小孩子率直充滿好奇心的學習。係IS一定有更好發揮。

glo000 發表於 19-6-21 11:55
我果個係好天真,儍儍地,唔識嬲人,無心計,所以都成日比人蝦架,但又未到欺凌咁嚴重。

...

個性格真係適合IS,盡快轉啦,宜家申請都要排好耐。

ps 已有三年中文底keep住水準唔難。你女咁smart在RC或SC成績都一樣會好好。

glo000 發表於 19-6-23 22:29
我正諗緊考邊間啊!邊間係培育小朋友最有心呢?唔想入左去再轉!我想去RC,但有RC朋友叫我去 shatin colle ...
入到IS讀書,成績係自己,唔好只睇邊間。 特別係小學,應著重基本功(語言及表達能力,數理邏輯能力),學習興趣及動機,將成績放埋一邊先。 去到中學可以再睇學術發展。

ESF好,不過比較大班,好似有30人左右。 有些IS人數在25人左右。

除咗學校,遇到一位好老師更加重要。

glo000 發表於 19-6-23 21:28

正正就係咁!老師有一次在電話裡同我講,話小女向參觀時問太 ...

咁你女真係快D轉適合D,你申請左有位先稔邊間啦,其實好多都冇位要等好耐

Lindytiger 發表於 19-6-23 18:00
大家認識入左CIS, GSIS既朋友,對學校評價如何呢?係咪好多中途都會去國外升學呢?
...
準備8月開始讀,暫時同學校溝通方面覺得滿意,課程選擇多,大致觀察到最後2年的IB課程也有各種組合可以揀。

b3410 發表於 19-6-24 07:23
準備8月開始讀,暫時同學校溝通方面覺得滿意,課程選擇多,大致觀察到最後2年的IB課程也有各種組合可以揀。 ...

是GSIS定CIS?請問你幾時申請的?

annie133 發表於 19-6-24 07:58
是GSIS定CIS?請問你幾時申請的?
CIS最近才決定,學校好高效率

b3410 發表於 19-6-24 08:25

恭喜

b3410    發表於 19-6-24 08:59

annie133 發表於 19-6-24 05:50
咁你女真係快D轉適合D,你申請左有位先稔邊間啦,其實好多都冇位要等好耐
...

IS 老師最鍾意你問野,我女parent consultation 老師叫佢要問多地野

恭喜您有了決定。

lui 發表於 19-6-24 09:20
恭喜您有了決定。
多謝您!之前看過不少您的分享,和建議,很有幫助!希望小朋友可以儘快適應IS的生活。

glo000 發表於 19-6-23 22:29
我正諗緊考邊間啊!邊間係培育小朋友最有心呢?唔想入左去再轉!我想去RC,但有RC朋友叫我去 shatin colle ...

其實你應該報多幾間,插班一啲都唔容易,除非去啲新校。啲位好緊張,有就應該讀,聽你嘅處境唔應該淨係揀學校,係務求盡快走,因為求其一間IS對你個囡來講,都應該好過你現在間學校嘅教學方法,祝你快啲搵到囡囡讀得開心嘅學校

請問會讀幾年級?本身有冇考到GSIS?

Lindytiger 發表於 19-6-24 10:22
請問會讀幾年級?本身有冇考到GSIS?
Y7沒有考GSIS,學校位置對我哋來講太唔方便。

b3410 發表於 19-6-24 10:35
Y7沒有考GSIS,學校位置對我哋來講太唔方便。

我反而對GSIS 有興趣,朋友讀緊,睇過校車覆蓋很齊而且有多班次cover埋課外活動時間。CIS 都好,不過要去國內boarding 一年,爸爸唔太想。

annie133 發表於 19-6-24 10:47
我反而對GSIS 有興趣,朋友讀緊,睇過校車覆蓋很齊而且有多班次cover埋課外活動時間。CIS 都好,不過要去 ...
GSIS也不少LS名校生過去,好勁!我是聽朋友分析,話GSIS成績方面好好,CIS升學輔導方面好好,特別是如果將來打算去美國升學,注重學術之外的經驗/經歷,CIS這方面做的比較出色。
杭州boarding 一年,我就覺得反而好吸引,可以提早俾小朋友體驗大學生活,非常難得的經歷。

annie133 發表於 19-6-24 10:47
我反而對GSIS 有興趣,朋友讀緊,睇過校車覆蓋很齊而且有多班次cover埋課外活動時間。CIS 都好,不過要去 ...

Cis和Gsis都好好。但Gsis的中文係3rd language,呢樣比較難搞。

b3410 發表於 19-6-24 11:00
GSIS也不少LS名校生過去,好勁!我是聽朋友分析,話GSIS成績方面好好,CIS升學輔導方面好好,特別是如果將 ...

我本身都冇考慮GSIS 因為覺得啲家庭背景好勁。但近來又有朋友講起話其實冇想像中咁離地,加上學校有IGCSE, 可以幫助預備IB 試更加好。CIS 係點預備IB 試呢?

Lindytiger 發表於 19-6-24 11:44
我本身都冇考慮GSIS 因為覺得啲家庭背景好勁。但近來又有朋友講起話其實冇想像中咁離地,加上學校有IGCSE, ...
家庭背景我又冇考慮咁多,邊間都有離地同貼地的同學。問過小朋友,佢自己都話,去讀書咋,唔使理呢d。IGCSE我打算自己去考,當一個練習。CIS如何準備IB我都唔係太清楚,只見到curriculum 寫大致哪些課程揀。
‹ 上一主題|下一主題