用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同職員超無禮貌
go

港同職員超無禮貌

網上apply 2020-2021 小一
佢限期最後果3,4 日, 好似話apply 唔到
我係之前apply, 出到full set application form
但就無cfm email
打去問, 連續2個職員都串到爆!!

ulricalee 發表於 19-6-21 09:47
我係之前apply, 出到full set applicatio ...
其實除左最尾那句,其他都唔係太明你講乜

我係之前apply, 出到full set applicatio ...

有同感,兩年前小女報名時,佢地在面試安排程序上有點不清晰想打電話去問,聽電話既職員係超無禮貌,求其答。

好多人講過佢哋串,可能以為自己真係升左上神枱

同感!領教過接電話人員的超級無禮貌態度,對這間學校印象大打折扣!嬲!

我反而打去真道時遭到不禮貌對待,優才就幾個都好nice

him1 發表於 19-6-22 17:35
同感!領教過接電話人員的超級無禮貌態度,對這間學校印象大打折扣!嬲!
...
同感

Honeyme22 發表於 19-6-21 23:07
有同感,兩年前小女報名時,佢地在面試安排程序上有點不清晰想打電話去問,聽電話既職員係超無禮貌,求其 ...

舊年也有此經驗!

除了因為confirmation email收不到外,因為第一次面試遇到山竹而港同遲遲沒有作出安排(當時政府少有地作出很早的pre-warning) ,我前後兩次打去詢問,但職員的態度卻令人反感⋯⋯

Babemo 發表於 19-6-22 18:41
舊年也有此經驗!

除了因為confirmation email收不到外,因為第一次面試遇到山竹而港同遲遲沒有作出安排 ...

不過,有朋友的小朋友在港同讀,她給這間學校各方面非常好的評價。

咁我會覺得港同校務處員工對外人的禮貌係有改善空間...

以前領教過,現在還這樣? 不會是同一人吧?

Babemo 發表於 19-6-22 18:50

不過,有朋友的小朋友在港同讀,她給這間學校各方面非常好的 ...

我估我知你講那一位,的而且確校務處有一位職員唔太擅長同家長溝通。不過有家教會家長話我知其實佢個人唔係咁,我諗應該有人同佢反映過,可能改唔到掛。不過肯定一㸃,就係佢對學生家長態度係一樣,其他職員就好好,更亭嗰位仲會請學生食糖,又試過摘生果送俾我仔。

Babemo 發表於 19-6-22 18:50

不過,有朋友的小朋友在港同讀,她給這間學校各方面非常好的 ...

作為港同家長,我都覺得個別校務處員工接電話係最弱一環
但港同其他方面大部分都相當不錯

想問下佢點回覆?因為我都冇收到cfm mail

我都有此經驗,講電話時直頭教訓家長咁樣,我感覺真不好

回覆樓主:

del.................

我之前SECOND IN , 信件說1015分可以入去學校, 咁我較啱時間,在附近吃早餐, 跟住1015 分去到,門口警衛說要再門口排隊,或1030 才回來,於是我打電話去學校問, 問其實係應該什麼時間到,因為我封信寫明是1030面試,考生必須早15分鐘到, 我是很禮貌地說(我一定係禮貌。。因為我怕影響小朋友面試成績),我怕行開咗再返來會MISS 了面試,問應該正確是什麼時間回來,職員都真係態度麻麻,話唔知,仲IN 緊之類,雖然不可以說是超無禮貌,但係係有點HEA!
15 分鐘的等候可能有人覺得小事, 但那時正下雨,門口又整路泥水四濺,環境很差,帶著小朋友在門口排隊15分鐘,真的很不舒服,影響面試心情。

雖然老師/其他職員也很好看友善,但希望學校真係可以睇下呢個POST , 改善下行程流程的安排/還有校務處的工作量是否過多導致員工態度出現問題,否則港同辛苦建立的親民校譽都受影響呢。

picalo 發表於 19-6-22 17:54
我反而打去真道時遭到不禮貌對待,優才就幾個都好nice

優才啲職員態度好好,上次2nd in 前兩日我先發覺自己delete咗個email,即刻打電話去學校求助,佢地好helpful 即刻send返個email俾我

我亦領教過,今年4月致電查詢收生事宜。該位職員態度好有問題,串到爆

haihaimom 發表於 19-6-22 20:57

我估我知你講那一位,的而且確校務處有一位職員唔太擅長 ...

我説的是一位姓謝的女接線生,情況並非你所説的輕描淡寫,而是相當過份的無禮及無賴回應!

當時我有緊急情況有事求助,我自問是相當有禮貌地向她説出我的情況並尋求協助,但卻被她冷嘲熱諷,擺出一副”抵你死”的姿態,每一個説話都串到爆燈!她拒絕提供任何幫助或轉駁至其他相關老師/職員,態度之冷漠及傲慢,令人心寒,簡直係教育界之恥!

回覆 him1 的帖子

我明,因為我都嬲過,但作為港同家長,我知其他職員唔係噤樣。