用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一跟唔上 , 轉校是唯一辦法嗎?
go

中一跟唔上 , 轉校是唯一辦法嗎?

中一, band 1 , 讀唔上 , 讀得好辛苦 , 功課多 , 自自然無心機讀 。
加上 , 對異性之間的問題 , 更無心向學 , 究竟 , 是否一定要轉校 ? 轉咗又怎能保証會比現在好 ? 好煩惱 , 大家可比 d 意見嗎?

baby-town 發表於 19-6-20 20:29
中一, band 1 , 讀唔上 , 讀得好辛苦 , 功課多 , 自自然無心機讀 。
加上 , 對異性之間的問題 , 更無心向學 ...

如果係我會轉間輕鬆d
當然要問吓小朋友他自己想點?
如果不轉,試多年加補習,如無成效就轉

朋友囡(東區)五年前中一(B1),情況同你囝一樣。佢地決定留班,我哋都有提過不如去一D校風好的B2學校,佢哋唔想。因為佢囡考完Pre-S1後,學校已經溫馨提示,佢囡的成績好大機會留班。

成績是第二年冇太大改善。留第三年中一,最終去咗一間B3讀中一。

唔係所有小朋友都一樣。不過勉強升到中二,又跌入留班pool,呢d壓力一d都唔少。如果自己仲有少許籌碼,不如考慮轉校。

我估無乜band1尾band2头学校係輕鬆,佢地揸得更紧要升level.

升中後如何,好大機會取決於揀嘅學校是否太深太谷,孩子能力是否可達,以及孩子性格與學習態度都佔頗大因素。若選嘅學校太多功課/太谷,小朋友能力不足,就要同小朋友頃下補習/補底等方法去追,倘若下苦功後仍未能追上,就証明學校並不適合孩子,必須盡快轉校揾間淺些少嘅去讀,重拾自信,但若是孩子學習態度出問題,揀咩學校都hea,咁就算讀B3都一樣死。

Yanamami    發表於 19-6-21 13:57

其實呢啲野,個個人情況唔同,無 one size fits all 既解決辦法。

是不是小朋友本身系BAND 2水平,但谷左上BAND 1,加上自己本身能力問題,如果系我,我會考慮轉校~

gigilovesnoopy 發表於 19-6-21 06:01
朋友囡(東區)五年前中一(B1),情況同你囝一樣。佢地決定留班,我哋都有提過不如去一D校風好的B2學校, ...
B2 學生升到一間 B1 學校,係幸運,亦可能係不幸。

回覆 baby-town 的帖子

樓主係咪元朗網?

Yanamami 發表於 19-6-21 07:51
我估無乜band1尾band2头学校係輕鬆,佢地揸得更紧要升level.

話雖如此,但呢D學校有一定程度既B2生,學校要就同學程度,都不能太深,而且會有一批識教程度低D既老師。功課多,測考多唔緊要,最緊要程度啱,有時都會係老師識唔識教既問題。

little_yolky 發表於 19-6-21 13:14
話雖如此,但呢D學校有一定程度既B2生,學校要就同學程度,都不能太深,而且會有一批識教程度低D既老師。 ...
我同意你和洋葱头媽既講法。 真要对症下藥。

王家爸爸 發表於 19-6-21 09:58
B2 學生升到一間 B1 學校,係幸運,亦可能係不幸。

我都認同。我囡好彩入番聯繫,老師超好,中一第一學期未考試,兩位副校已經急召。中一一路扶持,同大學冇望度有點希望。學生前途真係好睇學校同老師的態度。有教無類,定將籮底橙有咁遠時踢咁遠。

可能要觀察吓是否唔適應英中課程,若是,或要考慮下中中~~~

gigilovesnoopy 發表於 19-6-21 16:40
我都認同。我囡好彩入番聯繫,老師超好,中一第一學期未考試,兩位副校已經急召。中一一路扶持 ...

你女真係出路遇貴人。小朋友有人肯扶一扶,差好遠。

上到中學,尤其傳統學校可能會辛苦啲。而且自己未摸索到點溫每一科。加上是否英中?英文能力未追得上每科,百上加斤。我都有跟自己初中小朋友嘅學業,唔係大人有出手,指導,可能佢都科科紅。

回覆 思澄爸爸 的帖子

我女中一,我都仲有跟佢考試,但只係跟散科,即係中史,西史, geog同science,因為佢從未接觸依4科,會唔知點溫習。

little_yolky 發表於 19-6-21 13:14
話雖如此,但呢D學校有一定程度既B2生,學校要就同學程度,都不能太深,而且會有一批識教程度低D既老師。 ...
真係唔會就架,
留班都唔揀最差留, 係揀刚唔合格留
资源唔一定夠比咁多留班位
太差仲會由得佢直升, 一係佢自己走

妹妹頭 發表於 19-6-24 07:56
回覆 思澄爸爸 的帖子

我女中一,我都仲有跟佢考試,但只係跟散科,即係中史,西史, geog同science,因為 ...

其實連我自己都摸索了一輪點溫。每科好多嘢,時間又有限,平日又忙,初頭唔知點入手....。幫佢一把,大家trial & error,建立佢嘅信心。比著我係學生,一個人面對咁多又新又多嘅嘢,可能都會驚又氣餒。
樓主,我建議如果學校不太差的話,可以再觀察下;其實大家都適應摸索中,連交朋結友都係,初頭會有迷失。
學業如中英數就襯暑假補底,數學預習定F2。
另一方面,都可以做下reseach其他學校,兩手準備。收先再算。

關鍵還是孩子學習態度,如果孩子有心但能力有限,就要考慮轉校,不然孩子讀得辛苦更加沒有自信心。如果孩子一開始就是HEA住讀,留班讓他做自我思考未必是一件壞事,把基礎打好,留班就是要過自尊心這一關,如果家長和孩子好好溝通,讓他留一級但成績保持在中上,也未嘗不可。

回覆樓主:

本身係band 1學生,考到band 1學校都唔一定讀得開心和讀得上。所以都係比小朋友讀得開心,成績先會好