用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 VSA waiting 成功機會
樓主: Mangobma
go

VSA waiting 成功機會 [複製鏈接]

Bearmanie 發表於 19-6-19 11:58
Indeed they don’t have enough place for existing student That’s why we don’t want to give up the  ...

Don’t worry, she will still be happy when she moves to new school. Kids are easy to adapt when small.

annie133 發表於 19-6-19 13:11
Don’t worry, she will still be happy when she moves to new school. Kids are easy to adapt when sma ...
Thank you But it’s really a big change for my girl. English is not our major language  while we are not holding any foreign passport. Our  background is not as competitive as others. Worry that we are unable to offer her any help when she encounter any difficulties in the future

應該唔係個個家長都心儀VSA, 但因為VSA早apply/interview/收, 所以都好多家長會報黎有野渣手.

字面睇around 四分之一機會, 但每年都有人係debenture holder, 再加siblings, 再加有background............機會是再低一點......

Bearmanie 發表於 19-6-19 11:58
Indeed they don’t have enough place for existing student That’s why we don’t want to give up the  ...

VSA is competitive. And it is a private independent school. So if you are admitted to a through-train international school, I guess it's wise to move on there. Less trouble in the future

回覆樓主:

樓主個friend要問自己,如果揀咗無中學果間IS,會一心讀到升中搵學校,定係會唔甘心,中間不斷會搵學校考插班。如果係後者,咁好清楚了。

每年有幾多人wait 唔到vsa 要去local school 讀?學校應該好清楚,不過唔答你姐

Bearmanie 發表於 19-6-18 23:06
我都係面對緊類似情況,我囡讀緊維幼PN, 本來目標都係VSA 而家有IS收,我都考慮緊留在維幼博一博,還是轉IS ...

我同你一樣,但最尾揀咗esf. 我個女喺維記都讀得好開心!早知我都同老師校長商量下先!

其實vsa 係private school 唔係IS. 睇報紙劉華個女有保標跟踢波學校活動喎。梁詠琪劉凱威楊千華蘇永康。太多名星同有錢人,無背景就要好出眾先得羅。

焦糖媽媽 發表於 19-6-20 20:40
我同你一樣,但最尾揀咗esf. 我個女喺維記都讀得好開心!早知我都同老師校長商量下先!
...

請問你覺得ESF點樣?再俾機會你兩間都收會唔會入VSA?
我好彩兩間都有offer,糾結中,ESF中學 track record 好似好啲,但係我真係好喜歡維幼,真心覺得佢而家中文只靠學校也學得不錯,放棄有點可惜

chocosub 發表於 19-6-21 00:39
我好彩兩間都有offer,糾結中,ESF中學 track record  ...

未讀呀!下年先k1!不過讀完PN已經好唔猞得!

gfkwong 發表於 19-6-21 00:13
其實vsa 係private school 唔係IS. 睇報紙劉華個女有保標跟踢波學校活動喎。梁詠琪劉凱威楊千華蘇永康。太 ...

除了劉德華女兒入了vsa, 其他你講的艺人在維幼,已入了vsa? 有無背景有什麼關係?我孩子在學校見到劉生接送孩子,只係一個家長身份。小學中學講名人入讀,幾時輪到vsa

貝珠 發表於 19-6-20 10:27
每年有幾多人wait 唔到vsa 要去local school 讀?學校應該好清楚,不過唔答你姐
...

维幼k3上小一情況应該上網可找到,k2有幾多轉去IS反而唔知。近年vsa小一最多開7班,唔会多過200人。

https://www.victoria.edu.hk/en/school-placement.php
You can also search each campus' primary allocation online

如果你同小朋友都好有自信唔同人比係無問題嘅。

gfkwong 發表於 19-6-21 09:44
如果你同小朋友都好有自信唔同人比係無問題嘅。

要比什麼?名氣?財富?我兩樣都無,在學校比身家,日後工作比名牌?要比較什麼也可比,有什麼意義?相信仲有不少有錢但不是大家眼中"名人",在學校一樣只是家長身份。

chocosub 發表於 19-6-21 00:39
我好彩兩間都有offer,糾結中,ESF中學 track record  ...

如果入到ESF又係直接上到小學中學,當然揀ESF啦,維幼入VSA只有好小部份人入到,到時無OFFER就煩啦。VSA 同ESF都係好學校,為小朋友揀條順暢的路,大家都舒服D,將來佢讀得叻,想再轉D再勁D的國際學校都可以。

gfkwong 發表於 19-6-21 00:13
其實vsa 係private school 唔係IS. 睇報紙劉華個女有保標跟踢波學校活動喎。梁詠琪劉凱威楊千華蘇永康。太 ...

Vsa一級有百幾個位,同一屆競争對手中家庭好富裕、家長超級出名的幾多個?仲有大把位比正常家庭正常小朋友争。

係咪就算有都會俾已經second in左既waiting list,而未有second in 既waiting list又係另一條隊,難上加難

Kingcow101 發表於 19-6-22 03:44
係咪就算有都會俾已經second in左既waiting list,而未有second in 既waiting list又係另一條隊,難上加難
...

你所說的是很合理的估計啊!

你本身有無Second In?

回覆樓主:

過左第一輪交deposit,唔知有無人後補到呢?我個朋友話暫時無音訊,有無家長有消息呀?
‹ 上一主題|下一主題