用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 劍橋和牛津唔承認香港中學文憑
go

劍橋和牛津唔承認香港中學文憑 [複製鏈接]

佢哋只承認以前中學會考,但唔承認現在的中學文憑試。香港家長真係小心簡中學。
   2    0    0    0

akevinla 發表於 19-6-18 12:23
佢哋只承認以前中學會考,但唔承認現在的中學文憑試。香港家長真係小心簡中學。

...

樓主:你上面轉載的文章/稿寫的是2009年! 好似太舊了吧…
各位英明的家長/學生一定會去牛劍自己網站看看的…

回覆樓主:

我見到係2012年喎!我是在教育王國到睇到! 咁要教育王國update下先得。

慎思明辨

回覆樓主:

2012 是第一屆dse. 當時有些外國大學未有列出dse要求。 到現在, 絕大部大學包括劍牛都承認dse成績。

醒目開學勳章 王國長老

搵下新聞都知,近年都有中學(考DSE)公佈學生取得牛劍offer

教育王國講嘅都係用戶自己分享,唔一定正確,正如你呢個分享內容都唔正確。要多方面搜尋過濾資料至可確認可信性

https://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/hongkong

Cambridge's DSE admission information

請問有 jm 知為何劍橋收港生比例會多於牛津呢?

回覆 Anniemun 的帖子

好睇番香港學生點揀科, 港生大多是理科生比例佔多, 我自己身邊所接觸的理科生apply Cambridge 比Oxford 多。另外, Cambridge 和 Oxford 成功申請入學比例係 21% vs 17.5%, 好似好易入咁 ! 但收生標準, 筆試及面試過程非常嚴格, 你嘅對手係全球精英,唔限於本土及香港人, 好難鍊架 !

ricetaster 發表於 19-6-18 22:36

好睇番香港學生點揀科, 港生大多是理科生比例佔多, 我自己身邊所接觸的理科生apply  ...
請問你接觸的理科生是以DSE 入還是其他? 謝謝!

DSE, 但有部份有考埋GCE A Level。

醒目開學勳章 王國長老

akevinla 發表於 19-6-18 12:23

...
CAP 圖入面都有講明係 "由劍橋大學和牛津大學的招生主任在香港2009十月/十一月。"

相信見到 2009 年都會再搵資料睇囉.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

CAP 圖出處 #7

高中教育 › 國際文憑預科課程(IBDP)

高中教育 › 國際文憑預科課程(IBDP) #7

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

1. 呢篇已經 2009
2. 年年都有新聞、分享本地生考入劍橋牛津
3. 9 成本地中學都考 DSE,可以點揀?
‹ 上一主題|下一主題