用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖類斯和九龍灣聖若瑟英文小學如何選擇 ...
樓主: ydq121113
go

聖類斯和九龍灣聖若瑟英文小學如何選擇 [複製鏈接]

ydq121113 發表於 19-6-18 14:43
聽說小學比中學好
你能找到佢升中資料嗎?
我在佢網搵唔到

小B晴 發表於 19-6-18 14:22
升中係按小學屬邊區派,但你也可以按你住址申請轉區,不過一轉區,banding 可升可跌
...

你的意思是說如果按家庭住址派位,成績原本可以上band1的學校,有可能會被派到band2的學校是嗎?

hohoho888 發表於 19-6-18 14:44
你能找到佢升中資料嗎?
我在佢網搵唔到

他們校網沒有公布,在論壇裡有看到早幾年的升中情況

ydq121113 發表於 19-6-18 14:48
他們校網沒有公布,在論壇裡有看到早幾年的升中情況
通常去邊?

ydq121113 發表於 19-6-18 14:47
你的意思是說如果按家庭住址派位,成績原本可以上band1的學校,有可能會被派到band2的學校是嗎?
...

真係要睇你讀邊區/住邊區,因為每區每個band 佔有率唔同,如你小朋友在band 1邊緣,又搬去勁啲嘅區,有機會跌band

小B晴 發表於 19-6-18 14:52

真係要睇你讀邊區/住邊區,因為每區每個band 佔有率唔同,如 ...

我明白了,謝謝您

hohoho888 發表於 19-6-18 14:49
通常去邊?

查到別人回復的

17/18 聖類斯小學升中派得幾好有二十幾個入番St Louis , 有十個入去St Paul boys
有一個入 聖若瑟(香港) 有八至九個入英皇、仲有去左港華、慈幼、
香港鄧鏡波等全级小六大約有五十幾人
我哥哥個仔是上年St Louis 小六的 他入了去聖保羅男

ydq121113 發表於 19-6-18 15:02
查到別人回復的

17/18 聖類斯小學升中派得幾好有二十幾個入番St Louis , 有十個入去St Paul boys

睇落唔錯

醒目開學勳章 貢獻勳章

要留意,香港島嘅小學,自然較多人入到香港島嘅中學,如果心儀港島區中學,就自然要搬去港島

其實,沙田網都已經好唔錯
恐龍家

ydq121113 發表於 19-6-18 14:39
就是對聖類斯了解好少,單看排名好好,怕給小朋友選錯了耽誤佐

SJAC 比 SLS好~~~

mcl203 發表於 19-6-18 17:58
SJAC 比 SLS好~~~

能詳細說說好在哪嗎謝謝

ydq121113 發表於 19-6-18 15:02
查到別人回復的

大部份家長都只會唱好自己子女學校。
中西區龍頭小學Peter仔升中派位都只係較平均好一些,我唔認為不重視學術訓練既聖類斯有可能好過Peter仔
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-19 08:38
中西區龍頭小學Peter仔升中派位都只係較平均好一些,我唔認為不重視學 ...

就是看sls排名很靠前、但又查不到太多相關資料。所以想問問大家,謝謝

ydq121113 發表於 19-6-20 08:52
就是看sls排名很靠前、但又查不到太多相關資料。所以想問問大家,謝謝
網上排名.... 怇有冇話你知基於咩準則呢? 如果無, 點解你要信?

正如有10億以上既強國人可能認為的士陳可能係香港最出色既男演員, 你認為合理嗎?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

SL 是中西區,而SJACPS 是觀塘區,如果屋企是港島東區,將來升中應該揀東區還是留守學校網?假設仔仔在觀塘區是 band 1 學生,如果佢係港島東區抽中學,在全港排名會跌還是相差不多?
請指教。謝謝!

Virginia_Arare 發表於 19-6-20 08:57
SL 是中西區,而SJACPS 是觀塘區,如果屋企是港島東區,將來升中應該揀東區還是留守學校網?假設仔仔在觀塘 ...

這個問題好,我也想了解,謝謝大家指教

hkpapa852 發表於 19-6-19 08:38
中西區龍頭小學Peter仔升中派位都只係較平均好一些,我唔認為不重視學 ...

謝謝你的意見。因爲網上SL可找到的資料相對較少,現在才知道SL是在中西區較不重學術的學校. 請問你是SL的家長嗎,可分享多些有關此學校的資料?
萬分感謝(emoji)

TwinkleTwinkle 發表於 19-6-20 10:11
謝謝你的意見。因爲網上SL可找到的資料相對較少,現在才知道SL是在中西區較不重學術的學校. 請問你是SL的 ...
我不是SL的家長, 只是SL既辦學團體, 一向都係唔重學術, 主要重視德育.

所以呢個辦學團體旗下多間學校, 成績都已今非昔比

hkpapa852 發表於 19-6-20 10:24
我不是SL的家長, 只是SL既辦學團體, 一向都係唔重學術, 主要重視德育.

所以呢個辦學團體旗下多間學校, 成 ...

哦明白了,謝謝你既分享

如果唔重視學術,而又如前文引述升中都有唔少去聖保羅,英皇咁又好似唔係太差喎
‹ 上一主題|下一主題