用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基 vs 中基
樓主: ddcat
go

匯基 vs 中基 [複製鏈接]

cosyfook 發表於 19-6-19 16:11
回覆 王家爸爸 的帖子

千真萬確,真有其事,其中一位主科有一科唔合格。就係因為咁樣,我先對中基係B1有保 ...
咁即係未來三幾年既成績都唔可以有太大期望?

Charlotte_mom 發表於 19-6-19 19:12

學你話齋,佢有吉士收肥佬學生,又有本事教得佢掂
我又唔覺得直資會因為有吉士而收肥佬學生,只可能係無得揀所以先收。

tung0409 發表於 19-6-19 13:00
中基如近年dse既成績, 是達band 1水平呀
可否透露是否2間都同時俾offer? 還是手中有其一依家另一間再俾offe ...

我放棄匯基了,明天會通知學校!

開始面試時,兩間都是心儀學校.  但中基已一早註冊,小朋友已參加了幾個活動,有了感情. 突然收到匯基電話,又驚又喜.  前日問了學校老師,老師說兩間也差不多,都是好學校,最後決定留在中基了.

希望大家也能盡快收到好消息

2jkidsfather    發表於 19-6-20 08:53

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Can't agree more! 相信好多二線直資中學(即不是傳統名校轉直資嗰種)在5,6年前一定有收band 2學生。
而中基和港同更行先一步,這兩校出offer的時間是較其它學校早一些(在EDB把呈分派名給予各官中和直資中學前。所以我諗他們有自己揀學生的一套準則。

重點是如果有input band 2 生,但output是band 1 成績,我想學校一定有put effort。

ddcat 發表於 19-6-19 22:12
開始面試時,兩間都是心儀學校.  但中基已一早註冊,小朋友已參加了幾個活動,有了感情. 突然收到匯基電話,又驚又喜.  前日問了學校老師,老師說兩間也差不多,都是好學校,最後決定留在中基了.
希望大家也能盡快收到好消息
匯基(東九)及中基都係好學校, 要做決定放棄其中一間真係會唔捨得. 樓主經過反覆思量考慮及問朋友/老師/EK網友意見後決定留係中基, 經過深思熟慮為孩子選擇一個最適合嘅中學, 祝願樓主小孩係中基6年青蔥歲月嘅中學生涯, 能發揮所長, 好好享受呢6年嘅中學生活!

ddcat 發表於 19-6-18 10:03
請問會怎樣選擇?住港島

匯基 - 重學術一些,校舍靚及設施多,學校給學生思考自由度比較大,但交通不便
滙基開辦既選修科目其實好多, 唔計M1/M2, 每年仲有10科以上, 可以連PE, VA, 音樂都同時開, 真係唔多學校會咁做, 而且佢開埋GCE-AL去幫理科人, 加上S1有個難得安排 - 宿舍體驗, 我認為係唔錯

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

開始面試時,兩間都是心儀學校.  但中基已一早註冊,小朋友已參加了幾個 ...

我自己對中基印象及感覺好好.

我係住新界北, 當年未參加 Info Day 前我曾打過電話去中基了解學校一啲情況, 接聽電話嘅職員真係好有禮貌好花時間耐心解答我嘅問題, e.g. 點樣返學. 當時職員分享中基有學生係大嶼山住, 每日返/放學都唔係問題, 講真, 唔係咁多間學校接電話嘅職員, 咁有耐性唔嫌我哋煩去解答唔係學校學生家長嘅疑問, 對中基印象分大加.

另外, 當年我連續2年去過中基 Info Day, 第一年我一個人只係去禮堂聽校長簡介學校, 第二年時我,C6及小女係報咗名參加佢嘅學校導賞遊, 有學生陪住我哋去班房, 中藥園等地方遊覽及介紹, 感覺學生好乖好純, 老師年輕有活力.

hkpapa852 發表於 19-6-20 09:00
滙基開辦既選修科目其實好多, 唔計M1/M2, 每年仲有10科以上, 可以連PE, VA, 音樂都同時開, 真係唔多學校會 ...

匯基(東九龍):
- 好似, 音樂無選修科
- 有PE 及 VA 選修科
- 仲有 APL 及 日文選修科

小時了了 發表於 19-6-20 09:05
匯基(東九龍):
- 好似, 音樂無選修科
- 有PE 及 VA 選修科
音樂無得再選了嗎?

啱啱上年2017-2018年DSE, 滙基東九音樂科先攞到100% 4+喎? (不過5+係0%)

仲有旅遊, 宗教, 中/英文學......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-20 09:13
音樂無得再選了嗎?

啱啱上年2017-2018年DSE, 滙基東九音樂科先攞到100% 4+喎? (不過5+係0%)

係咩?!! 原來有音樂?! 因為去年S1時, 有個家長義工嘅仔仔S3想讀音樂選修科, 佢去年同我講學校無音樂讀.
等我阿女今年9月S3, 到時學校有選科俾家長填時我再 update 資料

啱啱再 check 學校通告今年 S3 可以提供選修科嘅選擇-- 2019-2020 (16/20)
- Physics
- Economics
- Chemistry
- Travel and Hospitality Studies
- Biology
- Literature in English
- M1 (Calculus & Statistics) OR M2 (Algebra & Calculus)
- BAFS A (Accounting) OR BAFS B (Business Management)
- Geography
- 中國文學
- History
- 中國歷史
- Visual Arts
- 倫理與宗教
- ICT (Information and Communication and Technology)
- 體育
- APL
- Other Language - Japanese

王家爸爸 發表於 19-6-19 20:19
我又唔覺得直資會因為有吉士而收肥佬學生,只可能係無得揀所以先收。

又真係好多B1至B2頭嘅同學收咗唔去讀,所以我都覺得中基好利害,可以將學生提升到B1, 不得不服!

回覆 cosyfook 的帖子

我只知今年接受offer的的是band1中至尾,有小部份band2頭。

醒目開學勳章 王國長老

paintmom 發表於 19-6-20 10:04
回覆 cosyfook 的帖子

我只知今年接受offer的的是band1中至尾,有小部份band2頭。 ...

無特異功能/特殊考慮情況下,多數band one尾邊緣人
Band one中好多會抽,港島區唔難,但南區或九龍學生就有機會明知b1都搵直資「避險」

我知今年真的有band1中接受了offer(不是南區或九龍區的), 可能因出生率上升而唔想搏,拿了直資offer才試扣心儀名官校🤔

開始面試時,兩間都是心儀學校.  但中基已一早註冊,小朋友已參加了幾個 ...
是的, 孩子如已建立了感情, 留在中基真是一個不錯的選擇, 而且你又是港島區。
我都估到應該是其中一間近期call 你, 所以現在你要作出決定。
祝福大家小孩升中適應順利

Charlotte_mom 發表於 19-6-19 19:12

學你話齋,佢有吉士收肥佬學生,又有本事教得佢掂
高增值中學, 欣賞

小時了了 發表於 19-6-20 09:02
我自己對中基印象及感覺好好.

我係住新界北, 當年未參加 Info Day 前我曾打過電話去中基了解學校一啲情況 ...
我又讚下中基另一點, 記得女兒去2nd in時, 家長等侯期間, 會分批圍圈坐, 當中有幾位老師/主任/副校坐係圈度, 俾家長問問題, 你唔問只聽人問和答又得, 感覺好開放, 願意同家長溝通

小時了了    發表於 19-6-20 13:41

tung0409 發表於 19-6-20 13:17
我又讚下中基另一點, 記得女兒去2nd in時, 家長等侯期間, 會分批圍圈坐, 當中有幾位老師/主任/副校坐係圈度 ...

係呀,中基比我感覺好有心.  記得去註冊果日,校長都會單獨見家長,只是傾計,講返小朋友面試表現,又問下小朋友鍾意咩科目/平日鍾意玩咩.  感覺好關愛每一位小朋友.  連我自己都感受好深.

paintmom 發表於 19-6-20 12:58

我知今年真的有band1中接受了offer(不是南區或九龍區的), 可能因出生率上升 ...

都唔奇啊,我所識而又入了中基既,全部都band one生.  

Charlotte_mom 發表於 19-6-20 12:08
無特異功能/特殊考慮情況下,多數band one尾邊緣人
Band one中好多會抽,港島區唔難,但南區或九龍學生就 ...
我都係見報中基既多數係 Band 1尾、邊緣人、Band 2 中上游。如果係Band 2 中下游,入到既機會唔會大。
‹ 上一主題|下一主題