用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 更新遲下番健康院見醫生 ~懷疑BB係自閉
go

更新遲下番健康院見醫生 ~懷疑BB係自閉 [複製鏈接]

今日番健康院打一歲半針,姑娘要佢做既野都做到,即場手指指表示想要件玩具,連埋d發音未正既單字識講廿幾個字,識好多身體部位,識聽姑娘指示,不用2歲覆診,但佢呢期起碼一半時間用腳尖行路,無聊時會高速fing頭連續轉幾下,仲會成日fing手,有時見到佢會開合手,姑娘幫我約左番健康院見醫生,睇下需唔需要轉介

16個半月大,背景: 平時得我一個湊佢,老公好夜先收工,每日大部分時間BB只係對住我,但我每日都會帶佢去街買餸去公園玩
(1)佢唔望陌生人,例如我同朋友食飯,朋友叫佢名10幾次都唔應,唔會點同佢地互動,同一班親戚去玩,佢都唔會專登去望去留意人地,佢好怕生保人
(2)對一樣高既BB無興趣,試過係公園有個BB掂佢,佢勁驚立即走人,係街見到其他BB唔會望人地,佢係公園見到人地玩緊咩都會沖去學人一齊玩(即係等於搶人玩緊嘅嘢一樣)
(3)佢唔鐘意比人掂/捉住/拖住(佢只比熟悉既人掂佢)
(4) 叫佢同人打招呼永遠唔望人
(5)14個月識行路,到而家都行唔好,成個醉酒佬,發覺佢近來愛用腳尖行路
(6)每日係屋企來回行來行去,無時停,有時會自轉但唔多
(7)佢唔敢捐隧道,但佢玩到公園嘅瀡滑梯千秋爬樓梯
(8)佢可以著住鞋行草地,但佢驚沙驚草唔敢掂到
(9) 任何軚盤都會好開心咁玩,都會玩車輪但唔沉迷,兩三分鐘玩完,喺街見到會轉嘅嘢望半分鐘就走唔會著迷
(10)理解我地說話,識指令: hello/ bye bye/飛吻/錫錫/揼垃圾/轉圈圈/give me five/扭patpat/俾野人/跳舞等
(11)識講媽媽/爸爸/奶奶/duck/喵/餅/mun mun,另外Banana ,Apple, butterfly識講但講唔正
(12) 問佢要唔要/食唔食佢會識得搖頭或點頭表示, 喺餐廳食嘢佢識得用手指住想飲嗰杯嘢飲
(13)識手指指,另外有時睇到有興趣既野會望住我分享我知
(14) 識身體各部分,識疊積木,唔會將玩具排列,識喂公仔食野飲奶幫公仔梳頭,成日扮講電話
(15) 佢可以花灑沖涼,對聲音冇特別敏感
(16)佢呢排成日搖頭刺激自己,不過問佢睇唔睇youtube可以立即停止變點頭

請問仔仔似有自閉嗎? 我呢刻可以做d咩幫助佢?
佢對街外人眼神勁差, 我出街見其他bb會望住我個仔,但我個仔從來唔會望住佢哋,有時搭降機佢又會望住啲姨姨叔叔, 有時佢又死都唔望,唔知佢想點
   0    0    0    1

回覆樓主:

我覺得唔似自閉, 識手指指, 亦唔覺有好多固執性行為, 似社交力弱, 當然我不是專家, 好擔心可以去健康院覆診時叫姑娘幫你轉介CAC, 你不如俾佢讀N班, 或報playgroup,  等佢接觸多d不同既人啦

回覆樓主:

似感統失調

回覆樓主:

認同,不是專家,去健康院覆診時叫姑娘幫你轉介

回覆樓主:

戒色素食物

回覆樓主:

你留意吓佢有無望你對眼,視線轉得好快唔定。

RaindyCheuk 發表於 19-6-18 09:04
我覺得唔似自閉, 識手指指, 亦唔覺有好多固執性行為, 似社交力弱, 當然我不是專家, 好擔心可以去健康 ...

我帶佢上左幾堂playgroup ,好快就唔專心自己走來走去,老師叫佢做既指令唔聽,我叫既先聽,捉住佢又扭計尖叫,不過上左幾堂有明顯集中左d
去公園仲係自己玩,唔望唔理其他小朋友 我都打算18個月番健康院同姑娘講下

FLCHOW 發表於 19-6-25 11:09
似感統失調

我都估係有感統問題,我現在會盡量日日帶佢去公園玩滑梯同千秋,等到18個月番健康院再睇下點...

idak 發表於 19-6-27 20:37
你留意吓佢有無望你對眼,視線轉得好快唔定。

佢望我既眼神好好,仲會成日搵我玩痴住我,同我有交流,係對街外人眼神差,好奇時會望下大人,但唔會望小朋友

kissapplegirl 發表於 19-6-28 00:31
佢望我既眼神好好,仲會成日搵我玩痴住我,同我有交流,係對街外人眼神差,好奇時會望下大人,但唔會望小 ...

你同佢講嘢時,佢眼球有無左右郁來郁去?你叫佢名有無望住你?

idak 發表於 19-6-28 00:39
你同佢講嘢時,佢眼球有無左右郁來郁去?你叫佢名有無望住你?

平時如果我同佢講嘢或者問佢野,係唔會集中望實我㗎, 通常望一兩秒就會望其他野, 但唔係飄忽嘅眼神,因為佢對住街外人係好明顯佢只會望一眼就唔望, 咁樓下保安日日見到,冇咁陌生嘅佢就可以望實喇
叫佢名回應我,但有時係唔會認,我都唔知係咪因為可能佢個刻太專心定係選擇性認我

kissapplegirl 發表於 19-6-29 21:27
平時如果我同佢講嘢或者問佢野,係唔會集中望實我㗎, 通常望一兩秒就會望其他野, 但唔係飄忽嘅眼神,因 ...

佢望你一、兩秒時有無望住你對眼?或只係望你塊面?我女差不多兩歲時,去健康院醫生問過以上問題。

你可以約吓有BB的朋友,等佢同其他小朋友玩,你就會睇到有乜嘢唔同。

我好認真講一件事,不過我都做唔到,唔好比佢睇電話,尤其係YouTube,會領到佢對周圍的人和事無興趣、情緒差、影響腦部發展和表達能力。佢望你一、兩秒有可能係習慣咗睇電話,一秒內已經有多個不同影像,唔知道要放慢眼睛,專注做一件事。

idak 發表於 19-7-14 04:55
佢望你一、兩秒時有無望住你對眼?或只係望你塊面?我女差不多兩歲時,去健康院醫生問過以上問題。

你可 ...

同呀仔講野,佢有時可以對眼望實我一兩秒,如果係玩緊好開心可以望住我對眼好耐,但佢平時係慣性望空氣多
同佢出街差唔多大既BB都會望住呀仔個樣,但我個仔從來都當佢地透明,如果有位家長拖住小朋友,呀仔會望住個家長都唔望個小朋友,係公園玩更加係唔會點理其他小朋友,係公園有bb玩緊軚盤,呀仔想玩仲會一手捉起人地隻手再fing走,根本就當人係物件
同埋佢有時叫名唔應人,唔係完全唔應,但有時係叫5、6聲佢個名先轉頭搵我,唔知個刻佢係唔聽理我,定係其他野啦,因為我叫佢個名唔應我通常都係商場係街係公園,可能佢有好多野要觀察研究掛
我覺得佢明顯同其他小朋友唔同在佢唔望同高度既人。。。

kissapplegirl 發表於 19-7-18 01:38
同呀仔講野,佢有時可以對眼望實我一兩秒,如果係玩緊好開心可以望住我對眼好耐,但佢平時係慣性望空氣多
...

你仔咁唔算有望你,你試吓踎低接近佢視線先同佢講嘢。每次同佢講嘢時,都拍一拍佢先,再叫佢個名,之後叫佢做嘢。

你可以每日定時,同佢玩某D收入櫃的玩具,比佢自己選擇一樣,要佢坐定定,5分鐘內,只係讚他或形容佢當時做緊D乜,佢手上玩具係乜,和乜嘢顏色等。

kissapplegirl 發表於 19-6-17 23:56

16個半月大,背景: 平時得我一個湊佢,老公好夜先收工 ...

似ASD, ADHD, Sensory issues.

idak 發表於 19-7-18 20:19
你仔咁唔算有望你,你試吓踎低接近佢視線先同佢講嘢。每次同佢講嘢時,都拍一拍佢先,再叫佢個名,之後叫 ...

請問如果想18個月去私人評估邊間機構可以做而報告政府認可?   

BCDJP 發表於 19-7-18 21:48
似ASD, ADHD, Sensory issues.

邊間機構18個月可以做評估呀thx

回覆樓主:

我女已經9歲了!我以前係排政府,只係等咗半年,聽人講以家要排好耐。自閉症要3歲先可確診。你可打去協康、聖公會和耀能問吓,有D課程都適合2歲。
‹ 上一主題|下一主題