用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家住觀塘區,九龍城band 3 生, 應揀觀塘區band 3 校還 ...
go

家住觀塘區,九龍城band 3 生, 應揀觀塘區band 3 校還是九龍? [複製鏈接]

有人說同樣band 3 校,九龍band 3 校是比觀塘band 3 校好?

應該揀屋企附近(跨區),定係揀九龍城學校?
   0    0    0    0

sunnymama2 發表於 19-6-17 12:42
有人說同樣band 3 校,九龍band 3 校是比觀塘band 3 校好?

應該揀屋企附近(跨區),定係揀九龍城學校? ...

如果屋企附近有幾好既B3校,咁緊係揀屋企,你gap住佢都易D。無心水就揀九龍城,真係幾多有得揀。不過當然係睇你成績啦。好既B3都要操行+成績。

其實正常我會選舉就腳果d因佢無理由放學後個幾鐘都番唔到屋企, 但又睇番觀塘同九龍城都唔算太遠, 我之前揀學校時有人講過九龍城區d學校斯文少少!

咁如果觀塘Band 3 又可以點揀?

九龍城有咩B3校風好的學校

如果,孩子想努力下响中學追番D成績,我估B3中學邊間都差不多,校風OK就可以了,重要是升中後的"學習計劃",我建議你中一開始就需要找補習,補自己的弱科,免得越升上去越堆得太多唔識嘅嘢!我建議觀塘區,那邊好似有些大型補習社,近學校多D方便D嘛!努力呀!

YCchan114 發表於 19-6-20 18:29
九龍城有咩B3校風好的學校

何文田聖三一堂中學。

YmOra 發表於 19-6-21 09:23
如果,孩子想努力下响中學追番D成績,我估B3中學邊間都差不多,校風OK就可以了,重要是升中後的"學習 ...
請問觀塘區有邊d校風較好的學校?

sunnymama2 發表於 19-6-21 09:48

我對觀塘區唔太熟悉,我唔想亂給意見,還是留給熟嘅jm們吧!而我响我區嘅另一個尋找好口碑好校風的B3中學的方法就係與鄰居jm們多傾計攞料,與及上網找該校的昔日新聞和YouTube上有關該中學的影片等資料作參考。希望幫到你啦!

sunnymama2 發表於 19-6-21 09:48

其實,你的孩子今年幾年級?如果,認真DD追下成績,係有機會追上去B2成績,响B2位置選中學瞭闊好多。努力吧!
‹ 上一主題|下一主題