用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如果Canadian International School vs ISF, 大家會點㨂 ...
go

如果Canadian International School vs ISF, 大家會點㨂? [複製鏈接]

如果Canadian International School vs ISF, 大家會點㨂?
想中英文都好, 邊間好?
   3    0    0    0

回覆樓主:

唔好剩係從語言的角度選校,咁樣會失去好多嘢。

Jane1983 發表於 19-6-14 22:58
唔好剩係從語言的角度選校,咁樣會失去好多嘢。

咁應該點樣選㨂?想小朋友開心但又不想太過鬆

回覆樓主:

兩間都有school tour,去睇吓、感受吓。

小朋友現在幾多歳?

兩間完全不同culture的學校,同樓上建議,school tour親自看下邊個適合自己

Book0221 發表於 19-6-14 22:17
如果Canadian International School vs ISF, 大家會點㨂?

兩間學校教學模式很不一樣! 我小朋友在加拿大國際讀緊, 如果你有要求要 academic 啲,加拿大國際一定不合適。佢哋係好play based learning. 在小學也不會有什麼功課.

Jmachi 發表於 19-6-15 00:11
兩間學校教學模式很不一樣! 我小朋友在加拿大國際讀緊, 如果你有要求要 academic 啲,加拿大國際一定不合 ...

那您小朋友讀得開心嘛? 我都想知多點各位爸爸媽媽是以什麼準則幫小朋友考慮?

hitommycc 發表於 19-6-15 00:10
兩間完全不同culture的學校,同樓上建議,school tour親自看下邊個適合自己

School tour 都去過 見到啲小朋友都係開心既 已經覺得好好 根住唔識㨂

Book0221 發表於 19-6-15 00:19
School tour 都去過 見到啲小朋友都係開心既 已經覺得好好 根住唔識㨂

國際學校小朋友個個都開心,你對學術有要求,希望功課多啲,傳承中國傳統文化,或是鍾意西方文化,功課少啲。有preference其實很容易選。

Book0221 發表於 19-6-14 22:17

Vote for Canadian,讀得國際想真係有國際學校的氛圍,而且佢地真係開心,IB成績幾好,中文也不差。
ISF比較似bilingual 私校,都不少功課的。

回覆樓主:

唔好話大家係網上萍水相逢,即使係朋友,我覺得好亦唔等于你覺得好。好簡單,如果你好在意會唔會太洋化,唔鍾意中文,你揀前者要家庭落力補番缺口。如果你好似部份香港人話“ 好憎大陸人”,咁揀後者就玩自己了。

會不會念SIS?

淨係用cis同isf比較,要求中英文都好一定係揀isf。sis行簡體字,中文習得會輕鬆唔少,但其它學術都唔簡單。

gfkwong 發表於 19-6-15 13:03
會不會念SIS?

我都幾鐘意SIS,不過聽聞不易考,除非有星護照

論中英文學術方面發展來說,isf會比較強 (單說幼稚園及小學階段)。isf的中文比重多很多, 所以亦佔了學生的大部份時間, 相對來說其他方面的發展亦會犧牲了, 這是難以避免的。
Cdnis近年的中文程度亦加強了不少, 在國際學校中算是比較重視中文的。但升上中學後, 亦不見cdnis比isf的學術上會遜色。 當然,isf的 IB bilingual diploma的比例自然是比cdnis高。

Cdnis 由幼稚園開始已是IB, 而isf是中學才是IB. 那要看家長的選擇了。

Jane1983 發表於 19-6-15 09:16
唔好話大家係網上萍水相逢,即使係朋友,我覺得好亦唔等于你覺得好。好簡單,如果你好在意會唔會太洋化,唔 ...

老實講,要學術水平高,亞洲人(或者大陸人)多嘅國際學校,水平應該普遍高於白人多嘅學校,因為始終亞洲人父母要求學術的確比較嚴格

SISian 發表於 19-6-16 12:39
老實講,要學術水平高,亞洲人(或者大陸人)多嘅國際學校,水平應該普遍高於白人多嘅學校,因為始終亞洲 ...

其實我見香港大部分IS, 去到愈高年班都係愈來愈多亞洲人,低年班才外國人多,唔怪得成績普遍都幾好。咁小時可以接觸下不同文化,大個就谷下成績,都幾好

剛去過SIS school tour. 有星護照比例係一半,py1大概共120位,即有60位留比冇護照。
ISF我問過用家7歲前差不多全中文,小學是自定課程。
CDNIS 我非常喜歡,不過好難入,報左未必有得In.

SISian 發表於 19-6-16 12:39
老實講,要學術水平高,亞洲人(或者大陸人)多嘅國際學校,水平應該普遍高於白人多嘅學校,因為始終亞洲 ...

一般情况係,尤其多勞多得的小階段。正如朋友話,窮又聰明的大陸學生,基本上係好難够佢黎,因為佢地的drive係好大。但去到富二、三代,即使係小富,亦有缺乏動力的問題,書亦唔一定讀得好好。
‹ 上一主題|下一主題