用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 年終考試, 大家什麼水平才收貨?
樓主: retriever
go

年終考試, 大家什麼水平才收貨?  

LeeCC 發表於 19-6-15 09:03
全級惟一是什麼意思?
人地係犯全天下男人都會犯的錯,阿仔係犯了"全級惟一”佢一個會犯的錯(在某些失分位,老師講的)。
單雙數搞錯, 9 -0 =0
題目要underline, 佢完全ignore
重組句子排啱哂,但要抄漏字

我同阿仔講,下次可唔可以犯d高級錯誤

ar_mak 發表於 19-6-15 09:50
題外話,如果老師出卷係可以有人100分,或者更加係可以有多過一個人拎100分,個問題就係出卷老師身上. 如果我 ...
某程度上同意。
如果係低小,都係開心d好d

題外話,如果老師出卷係可以有人100分,或者更加係可以有多過一個人拎100分,個問題就係出卷老師身上. 如果我 ...

我地全級通常唔多過3個有100

sunnymama2 發表於 19-6-15 09:54
人地係犯全天下男人都會犯的錯,阿仔係犯了"全級惟一”佢一個會犯的錯(在某些失分位,老師講的)。
單雙 ...
呢個我可以比小小意見,你睇下有冇幫助. 唔小心既錯,其實係能力上既問題,壞消息係你冇得抵賴,而好消息係,既然係能力,即是通過訓練便可以得到改善. 第一個係專注力,平常小一二學生既試卷,動輒就攪你10版紙過外,題目可能係幾廿條過外,小學生要完成一份試卷,就好似我地大人拎住份股票招股書,要你坐低成本打番出黎咁辛苦,咁如果間唔中會打錯字,非戰之罪吧? 要提升專注力,有好多方法,我介紹一個唔使出力做既方法,就係搭車既時候,全程車咩都唔好做,唔好睇書唔好玩手機唔好講野,然後小朋友就要靜落黎,睇下窗外風景又好,睇下身邊既人同事又好,要開始去為學習思考做好前期訓練. 呢個訓練如果係從細做起就最好,可以用半至1年就有成效,往後再訓練就用番雙倍時間......如果你1年級先發現小朋友既問題,極可能係要用番6年時間去跟進.

第二個是觀察細微差異的能力. 呢個係幼稚園N已經開始做,由顏色,形狀呢D開始......其實去到K2K3,已經係觀察得深入小小,例如恐龍,咩龍打咩龍,劍龍同翼龍有咩外形上既分別,又分食草食肉,愈能夠仔細區分,呢個能力就愈強,但我就發現出左個問題,就係大量既家長喜歡將呢個學習放左去語文身上,例如學左恐龍個名(識哂個名我都唔明會有咩用),學左用有限既英語去表達......但呢個完全同個原意無關,所以亦會有家長質疑,點解咁細個就要學咁深既英文字.

第三個是時間觀念,什麼是1分鐘,5分鐘,1小時,1日,1個月,1年......具體觀念對學習是十分重要 : 你叫佢小心D,請問咩叫小心D? 點樣做係小心D? 個情況就好似你唔食煙我就唔搭你膊頭,你唔搭我膊頭我就放低支煙囉~反過來,過馬路要小心D,要睇清楚燈號,同埋兩邊有冇車近面而來,咁呢個描述就好具體勒.

PS:反問小朋友下次可唔可以點點點,我既判斷係冇任何幫助.
PS:9-0=0 , 答案肯定錯了,但到底係睇錯還是想法有錯? 如果小朋友當時既判斷是9X0=0, 則沒有計錯. 呢樣係想講,每個小朋友既"不小心"都有其獨特之處, 可以試試從算草當中找出答案,有時會比試卷本身更能具體反映.

Q4    發表於 19-6-24 10:18
ct1713    發表於 19-6-17 22:52
小寶貝兒    發表於 19-6-17 13:07

sunnymama2 發表於 19-6-15 09:54
單雙 ...

醒目開學勳章

我都覺得有人可以攞到100分嘅卷係有啲問題,多過1個絕對有問題

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 19-6-15 10:06
我地全級通常唔多過3個有100
我哋幾乎未聽過有人攞100分,中英常無,數學間唔時有1個半個,點都會被扣少少分

ar_mak 發表於 19-6-15 10:38
呢個我可以比小小意見,你睇下有冇幫助. 唔小心既錯,其實係能力上既問題,壞消息係你冇得抵賴,而好消息係,既 ...
多謝你詳細傳授我心德!
我絕對同意唔小心係能力問題,點解人地唔會唔小心,你會唔小心?

正如跳水項目,跳水金牌和跳水第2,3名技術差唔多,點解金牌嗰個可以次次發揮水準,第二,三要會失準? 其實“小心”本身就係一項能力。

bobbob 發表於 19-6-15 11:41
我哋幾乎未聽過有人攞100分,中英常無,數學間唔時有1個半個,點都會被扣少少分 ...

曾有人話英文唔應該有100分,因為有作文部分,但我學校系分開一份英作卷的,閱讀+ge卷點解唔可以有100?

數學一級百幾人唔多過3個100,我覺得合理,真系全級得佢地2,3個答到果題。如果一份卷成村人有100當然有問題啦。

中文就真系好難100

sunnymama2 發表於 19-6-15 12:21
多謝你詳細傳授我心德!
我絕對同意唔小心係能力問題,點解人地唔會唔小心,你會唔小心?
心理質素……技巧能力-样,性格压力承受力可以不-样……压力影响表現,臨場發揮可以好唔同。好似係屋企做数,同係考試时做,甚至面試时用ipad做要心算,出黎結果可以好唔同,能維持水準既質素頂級。

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 19-6-15 12:46
曾有人話英文唔應該有100分,因為有作文部分,但我學校系分開一份英作卷的,閱讀+ge卷點解唔可以有100?

...
如果講緊某部份卷係有可能,但到咗高小有唔少open question,無乜標準答案,好難攞滿分。

100分,低小數學和常識聽過有1-2個,中文和英文未試過。收貨? 希望4主科能夠在85分以上,咁先可以有機會取到B1入場券。

sunnymama2 發表於 19-6-15 12:21
多謝你詳細傳授我心德!
如果同意係能力既問題,就唔好再將"唔小心"掛在口邊,而係每一次犯錯都獨立去睇,找出原因及改善辨法,要具體去講解比小朋友知. 點解我要強調呢D細節問題,係因為語言係會好影響一個人,如果小朋友確信左唔小心呢個假象,日後就會將呢個自我預言實現,佢會覺得自己係一個唔小心既人,而不是認為呢個只係能力問題,最後佢唔相信呢件事原來係可以改變.

有個例子,小朋友唔願起身返學. 呢度其實係兩件事,唔願起身同唔想返學,如果撈埋一齊去話個小朋友,佢將來真係會唔想返學; 反之,如果引導小朋友,你唔願起身係咪因為好眼訓,我地早番小小訓就可以解決呢件事,唔好將返學拖埋落水,佢日後就會想到眼訓係因為自己遲訓,而唔會將責任推左落返學果度.

PS:儘量唔好用反問方式,因為小朋友係冇能力去作答. 你直接話比佢知點做就可以.
PS:我意思就是要將"小心"拆細為每一個技能,具體去將每件事講解比小朋友知.
PS:我係覺得你有機會會成功!

ct1713    發表於 19-6-17 22:49
Karencmama    發表於 19-6-17 15:16
b3410    發表於 19-6-15 22:46

bobbob 發表於 19-6-15 11:39
我都覺得有人可以攞到100分嘅卷係有啲問題,多過1個絕對有問題
其中數學科係多數家長認為拎100分是最合理既科目.

係初小既數學,其中一個考核係文字題,目的係要小朋友理解呢條係加數定減數,有時會加完又減減完又加. 結果攪到就係死記關鍵詞 : 合共,還餘,剩下.......全部就係學識記哂呢堆野. 如果老師能夠反向出題,比3隻貓2隻狗,叫小朋友儘量去創造問題,咁"問題"就充滿了變化,可以是3隻貓2隻狗,合共多少隻? 死了2隻狗,還餘多少隻?.....最後老師會發現很多個有趣味的問題,可能性是無限,學生們出既問題,集結成就會係一個好好既教材,因為每個人會有自己既"問題",當每個人都投入去參與,學習氣氛就會形成,儘管是能力較低的同學都會是一份子. (從一個場景,學生能夠設計出8至10款問題,老師還需要花心思花精神,去出埋D鬼鬼馬馬既問題去"陰"D學生?仲需唔需要講到牙血都出埋都未講得明班細路?)

100分意味住"識哂",但數學似乎唔應該係去追求呢樣野. 經過長年累月既100分小學生涯,對數學既觀念就好難再改變,或者要再花以倍計既時間去操練(目的只是為了應試).

PS:從心理層面,90至95已經是極限就最好,每次浮沈係呢個層面上落,多幾分少幾分唔太大壓力,但經常出現100分,只係少1分已經變成天咁大既問題~!

ar_mak 發表於 19-6-15 16:56
其中數學科係多數家長認為拎100分是最合理既科目.

係初小既數學,其中一個考核係文字題,目的係要小朋友理解 ...
所以就有自擬題的功課和評估

LeeCC 發表於 19-6-15 17:08
所以就有自擬題的功課和評估
然後老師只係給評語,唔需要比分數.

ar_mak 發表於 19-6-15 18:37
然後老師只係給評語,唔需要比分數.

有分的

ar_mak 發表於 19-6-15 10:38
呢個我可以比小小意見,你睇下有冇幫助. 唔小心既錯,其實係能力上既問題,壞消息係你冇得抵賴,而好消息係,既 ...

多謝你的分享,好值得慢慢研究同消化

retriever 發表於 19-6-14 11:57
即係, 中英數常, 四主科, 平均分如何才收貨?

考多少分也要收貨,我不太著意分數,反而是看阿女自己覺得對考試是怎樣一回事,每次考試,她都很合作,見她已盡了力,還可以怎樣!實情是她每次考試平均分也是很穩定,她會錯什麼,未考都知,所以都無什麼感覺。

我地學校中英數常宗,中文我覺得最難,語文卷考出來既成績麻麻地8x,幸好拉埋listening, dictation,oral同作文之後過90,其他科有93、96、98、96,今次大考進步不少,我都有讚小朋友,希望佢繼續努力。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊