用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網大抽獎應如何排位?
樓主: karatek
go

12網大抽獎應如何排位? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

wlgj 發表於 19-6-17 23:40
謝謝你! 明白你所指的是位乙部....

係,自行只揀一間不限校網
統一甲部難中過六合彩,都無咩策略好講,乙部最大影響

回覆樓主:

對不起 想問乙部係要填幾多間?
我見你給我哋參考福圖 寫咗幾間一 幾間二同埋幾間三
謝謝你 這麼詳細的解釋

醒目開學勳章 王國長老

wlgj 發表於 19-6-18 07:44
對不起 想問乙部係要填幾多間?
我見你給我哋參考福圖 寫咗幾間一 幾間二同埋幾間三
謝謝你 這麼詳細的解釋 ...

份表有30個位
但俾你填晒都係得15間(以今年12網為例,唔駛擔心,政府計過數15間學校學位係夠晒用)
好多間都可以擺1,但呢7間「1」都唔可以擺2, 因註定失敗。係浪費了第二志願,到你擺3、4果d,人地擺1、2都派完囉.....好多時聽人講派到十幾志願,就係咁原因

回覆樓主:

原來係咁,咁我明白 你點解會寫 幾間都係一有幾間都係二了多謝你呀!

醒目開學勳章 王國長老

wlgj 發表於 19-6-18 09:39
原來係咁,咁我明白 你點解會寫 幾間都係一有幾間都係二了多謝你呀!

明白就好,熟讀賠率都好緊要啊

Charlotte_mom 發表於 19-6-18 09:25
份表有30個位
但俾你填晒都係得15間(以今年12網為例,唔駛擔心,政府計過數15間學校學位係夠晒用)
好多 ...
Charlotte_mom 張圖係冇私校BACK UP 的正常排法, 如果有私校BACK UP 而又非第1類學校唔讀的話, 係要另類排法的...
如我有聖心私在手, 我會排瑪利曼/SF/SP 排係甲一/二/三同乙一二三 ....博下如中唔到甲一/乙一 就去扣門, 扣唔到就入私校....

又或我冇私校BACK UP, 而又好唔想讀第3類學校, 我會擺寶血/李賜豪第1

ruudi82 發表於 19-6-18 09:43
Charlotte_mom 張圖係冇私校BACK UP 的正常排法, 如果有私校BACK UP 而又非第1類學校唔讀的話, 係要另類排 ...

謝謝指教,咁係咪甲/乙 123 mps, sf, sp,三間都有機會叩門?
有冇邊間係要1或12先有得叩?

honeymelonkids 發表於 19-6-18 19:03
謝謝指教,咁係咪甲/乙 123 mps, sf, sp,三間都有機會叩門?
有冇邊間係要1或12先有得叩?
...
每年唔同, 記得聖JAMES要頭三, MPS有講要111, 但有D000都收

真感謝各位家長分享!
另外想問,究竟軒小/聖joe/聖雅各是否都是傳統較谷,較多功課/默褶/測考呢?津官校是否都難活動教學呢?謝謝大家

你好,想請教,如果係, 無backup, 又想搏,應該點排,感激

kathywong727 發表於 19-9-23 13:49
你好,想請教,如果係, 無backup, 又想搏,應該點排,感激

男: SJPS 女: MPS

醒目開學勳章 王國長老

kathywong727 發表於 19-9-23 13:49

都係12樓答案

Charlotte_mom 發表於 19-6-18 09:42
明白就好,熟讀賠率都好緊要啊

請問用大抽獎 back up 私小,私小收就入私小,本身11網女仔, 為將來出國讀大學呢條路的話,應該111報聖彼得,聖提,或是110搏瑪利曼?

princesscupcake 發表於 19-9-23 19:10

請問用大抽獎 back up 私小,私小收就入私小,本身 ...

如果打算讀完中學先放洋,讀邊間小學影嚮係不大,升中仲有好多變數~~~

mcl203 發表於 19-9-23 19:54
如果打算讀完中學先放洋,讀邊間小學影嚮係不大,升中仲有好多變數~~~
...

但睇到資料話出國讀大學就要入 IB /GCE 中學,  而入呢啲中學就視乎你讀邊間小學,到升中選校時會否已經吾到你揀?

princesscupcake 發表於 19-9-23 20:29
但睇到資料話出國讀大學就要入 IB /GCE 中學,  而入呢啲中學就視乎你讀邊間小學,到升中選校時會否已經吾 ...

香港乜都係睇成績為主。所以咪話升中仲有好多變數,你仍可選擇報考DSE/IB/GCE既中學。至於,你所指果3間,當中2間女校有自己中學,中學都係考DSE。又,你打算讀完中學先放洋,呢2間都係中學階段流失率高既,但同你讀完先放洋關係較細~~~

當然,成績好而小學知名度高係有助升中選校~~~

請問李賜豪熱門的定寶血 thanks

回覆 ruudi82 的帖子

下年st paul係咪搬番入跑馬地?

lglp20131025 發表於 19-9-23 20:43
請問李賜豪熱門的定寶血 thanks

2間都小班教學,2間都少位;加上先天12網乙二選擇少,所以呢2間都一樣大量捧場客(除了自殺式填表外)

christy2011 發表於 19-9-23 20:45
回覆 ruudi82 的帖子

下年st paul係咪搬番入跑馬地?

預計係
‹ 上一主題|下一主題