用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖三一堂小學的評價
樓主: baby7
go

聖三一堂小學的評價 [複製鏈接]

SK921 發表於 19-6-13 16:57
如聖三一同46網柏德比, 邊間會好d?
兩間升中派B1比例差不多, 但聖三一中學網完勝

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-13 17:01
兩間升中派B1比例差不多, 但聖三一中學網完勝
Tks, 所以好難揀, 一間要俾錢但冇咁谷, 一間唔駛俾但勁谷

回覆 hkpapa852 的帖子

tks~問了幾個媽咪都係話我的情況揀私校~但培道和聖三一之間又迷茫了⋯⋯

suci1984 發表於 19-6-13 17:17

tks~問了幾個媽咪都係話我的情況揀私校~但培道和聖三一之間又迷茫了⋯⋯ ...
男仔聖三一, 女仔就兩間都可以考慮

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tks

baby7 發表於 19-6-13 10:01
收了取錄信
但始終要交學費
派位成績好像同區內津校相差不太遠

你有小朋友讀緊私小培小? 應該覺得跟津小有什麼分別?

sushimama 發表於 19-6-13 19:12
你有小朋友讀緊私小培小? 應該覺得跟津小有什麼分別?

咁讀私校都會expect同津小有不同嘅
只係想了解多d有關學校嘅情況

我們之前 在聖三一及嶺小 作選擇,最終揀左 嶺小 ,原因擔心 4 考 及 學費因素⋯⋯
始終不想太谷;但聖三一 的31 校網 是很大的 selling point.......

suci1984 發表於 19-6-13 17:17

tks~問了幾個媽咪都係話我的情況揀私校~但培道和聖三一之間又迷茫了⋯⋯ ...

朋友讀培道,話課程編排唔好,功課量唔少,為谷而谷。

聖三一堂校長和老師有滿滿的愛心和很包容,可能因為是私立英文小學所以課程靈活亦多元化,每位學生也愛看書閱讀風氣良好,小朋友乖巧守秩序和校風較佳。校內有廚房每天提供新鮮美味飯餸,間中有老火湯碗仔翅和湯麵選擇。

書包比舊津校輕了一半,所有作業練習可放在校內,校方很為學生着想。課程絕對比舊津校深,升中比我想像中好有一線津中和直資中學(現有英普語境),加上因上堂氣氛好,學習差異少。英文多了機會上Drama & Story Class, 加强presentation skill, 將來升中也很有幫助。

每個星期四早上有免費家長學堂和家長教養講座,除了有專業講者和校長講解育兒和維繫家庭知識外,家長之間更可作交流和分享心得。
我相信現在香港大部份教育團體以成績分數為主導,家庭和子女之間相處之道已經不是太多人重視了.

我認為聖三一堂課程不算淺,以前在一線津校教作文只造句,e.g.認真,就用"認真"去作一個句子。現在聖三一堂會教作故事,描寫文,書信,記敍文等(大約每兩星期一篇)。英文也是大約每兩星期作一篇,不會像舊津校只著重教grammer,另外Drama class 去到小三年級(小兒插入2個月後)已經能用對話式的英語書寫出自創的結局,本人見到也非常驚喜

此外,小三的大仔在學期未已加入Past continues tense內容,從津小朋友口中得知他們是小四尾或小五才教授,所以有心理準備聖三一堂小學愉快學習得來是有要求的,神奇地老師有方法去教…
相信這就是愛心了

順帶一提,近日因政治因素關係, 原來校方今天用故事形式去演譯…

校長中肯地向小朋友分析,令小朋友明白,亦有教導小朋友要學識尊重別人,接納不同的意見,最忌用偏激的言語影響小朋友。仔仔亦有話校長有解釋什麼是引渡條例等等。

此校的確不是名氣大的小學,是一所低調又務實的學校。

baby7 發表於 19-6-13 10:01
收了取錄信
但始終要交學費
派位成績好像同區內津校相差不太遠

我仔畢業兩年
派位和津校差不多?原因係他們會收一些不同理由的插班生和國內生之類,始終係私校嘛。
學校又沒大力催谷TSA之類。
可以咁講有心讀果班出到區內band1中學個個成績都好好。英小出到英中係有著數!
校內語景一般廣東話同普通話。不會像名牌小學只講英文果d。

LJ3981 發表於 19-6-14 08:40
我仔畢業兩年
派位和津校差不多?原因係他們會收一些不同理由的插班生和國內生之類,始終係私校嘛。
學校 ...

咁想問朋輩圈子如何?師資又如何?
Interview嗰日都見到有一定數量嘅內地人
平均一班幾多位內地同學?
Thanks!

baby7 發表於 19-6-14 08:44
咁想問朋輩圈子如何?師資又如何?
Interview嗰日都見到有一定數量嘅內地人
平均一班幾多位內地同學?

幾個囉。俾得起幾千蚊學費的內地生質素好好。

回覆 Lingfung813 的帖子

好多謝你詳細的介紹我同我老公商量下先,培小同聖三一之間真系霖爆頭……各有優勢甘~培小有朋友話學術好,派位好小小?但校園真系太mini了還在搞基建

suci1984 發表於 19-6-14 09:04
回覆 Lingfung813 的帖子

好多謝你詳細的介紹我同我老公商量下先,培小同聖三一之間真系霖爆頭……各有優 ...

派位應該是聖三一比培小好, 4X% vs 3X% 升 band 1

另外, 也要考慮教學語言, 聖三一的數學科是英數來的, 常識科是一半中一半英的, 而培小是中文小學

回覆 ha930 的帖子

4x%甘高啊,都不錯哦~好彩之前考左d私校補底先……
看到媽媽們叩門真系好辛苦(包括我自己)

回覆 suci1984 的帖子

培小朋友話學術淺,另外上培中的女生也不多
老師有愛心

回覆 Pinguyan 的帖子

多謝你的信息~等我再看看兩家的升中有無差別先
‹ 上一主題|下一主題