用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 如何決定以英文或中文進行IQ Test?
go

如何決定以英文或中文進行IQ Test? [複製鏈接]

阿女現在7歲半,在國際學校讀yr2, 5歲時被CP評估為有ADHD傾向,之前都有喺協康上情緒專注小組,近來想打算帶佢做埋韋氏IV。

阿女母語係廣東話,聽講冇問題,睇同寫方面(繁體)一般,我相信大概係本地小學一年班程度,英文完全冇問題。

得知協康好似用香港版,而中文大學就有埋英文版,本身屬意協康嘅,但我女的情況,是否用本地版都可以呢?

請大家指點一下
   0    0    0    0

剛在另一組都留言了。。。咁啱個樓主在中大做,好唔滿意,我就在協康做,極度滿意。我諗你小朋友既然母語是廣東話,正常中文版韋氏都ok. 不過有機會在VCI 拉低分,因為好似會問詞彙呀,分類等。你可以打去中大同協康了解吓。

謝謝解答!
我就係睇到你們對協康中大的comment ,才想去協康評估,因為我希望了解阿女多d,亦希望在EP裡得到多些教養上的提示。

我都會打去協康問下。

小狗芝士 發表於 19-6-12 02:25
阿女現在7歲半,在國際學校讀yr2, 5歲時被CP評估為有ADHD傾向,之前都有喺協康上情緒專注小組,近來想打算 ...
問題反而係點解需要做?做咗既話你又打算點處理?

小狗芝士 發表於 19-6-12 02:25
阿女現在7歲半,在國際學校讀yr2, 5歲時被CP評估為有ADHD傾向,之前都有喺協康上情緒專注小組,近來想打算 ...
對於有問題既小朋友,其實臨床心理學家既行為觀察、面談比IQ測試更重要。既然你小朋友5歲時被CP評估為有ADHD傾向,我估個CP應該一直有同小朋友跟進,有做觀察、面談,點解唔揾返嗰個CP,問佢意見?

王家爸爸 發表於 19-6-14 10:29
對於有問題既小朋友,其實臨床心理學家既行為觀察、面談比IQ測試更重要。既然你小朋友5歲時被CP評估為有ADH ...

當年我地喺私家CP度做assessment ,佢話小朋友情況輕微,將來到高小,如果覺得小朋友情況影響學習社交,想安排食藥才搵醫生再做assessment。做完後佢有俾一啲建議我地,我地亦努力用佢教嘅方法教養小朋友,另外又有帶佢上training,私家CP那邊亦沒有叫我們再follow。

呢2年小朋友情緒方面仍有些波動,不太專注,校內亦有些行為問題,但老師好好,俾佢喺一大班人上堂時行開睇書,因為佢地知道小朋友仍然聽緊老師講解。另外佢某些方面認知超越同齡,所以先希望做iq test,希望了解佢多d,得到一些指導性的建議或服務推介。

我並不是純粹想知小朋友iq有多少才做iq test的。

小狗芝士 發表於 19-6-14 16:51
當年我地喺私家CP度做assessment ,佢話小朋友情況輕微,將來到高小,如果覺得小朋友情況影響學習社交,想 ...
如果我係你,又如果錢唔係考慮因素,我會揾返個私家CP,問下佢意見,順便俾佢跟進下。
知道咗IQ值,攞到一堆指數加CI數字,會唔會更煩惱。搵返原本個CP,有佢跟進,可能會更好。

王家爸爸 發表於 19-6-14 17:02
如果我係你,又如果錢唔係考慮因素,我會揾返個私家CP,問下佢意見,順便俾佢跟進下。
知道咗IQ值,攞到一 ...

多謝建議
‹ 上一主題|下一主題