用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一次呈分試⋯唉
樓主: yama_moto
go

第一次呈分試⋯唉   [複製鏈接]

ho_yan2406 發表於 19-6-16 23:22
會呀。。但唔知睇唔睇得。。。上次問副校又話唔睇得只可問老師咩地方錯得多,但有家長問老師又話睇得今次數 ...

如果係卷深就不是問題,大家一齊差對呈分成績無影響,係成績表難睇d

ho_yan2406 發表於 19-6-16 23:22
會呀。。但唔知睇唔睇得。。。上次問副校又話唔睇得只可問老師咩地方錯得多,但有家長問老師又話睇得今次數 ...

因為呈分卷深就能更容易區分學生的成績。如果卷淺,太多人100分,就排不到名次。而且卷深有效區分真正理解課題或只是小心的小朋友。

little_yolky 發表於 19-6-17 10:50
因為呈分卷深就能更容易區分學生的成績。如果卷淺,太多人100分,就排不到名次。而且卷深有效區分真正理解 ...
咁又係。上次十幾個100分。今次得幾個易排d

ho_yan2406 發表於 19-6-17 14:30
咁又係。上次十幾個100分。今次得幾個易排d

咁幾個100分份卷都唔係深了吧⋯⋯

不過我哋學校基本三次都淺,只有呈三中文深少少。

little_yolky 發表於 19-6-17 14:32
咁幾個100分份卷都唔係深了吧⋯⋯

不過我哋學校基本三次都淺,只有呈三中文深少少。
但有成廿個唔合格

ho_yan2406 發表於 19-6-17 14:33
但有成廿個唔合格

我哋中文科正常卷都係咁上下,但未聽過有人100分。其他科就有,但幾個100分既,都係淺卷至出現。1X人100分,係聖經科聽過。

ho_yan2406 發表於 19-6-12 01:08
我仔都係,數學差2分先合格...呈分先黎肥...冇眼睇
我仔也是失率,會唔會佢地都好緊張,点樣先可以叫佢地放開心情考好D><

little_yolky 發表於 19-6-17 09:03
其實如果只計999632可以有好大出入,除非學校科科深淺程度接近,中位數相近。但咁係無可能,尤其對有弱科 ...

是的!

所以老師用人手去計999632的呈次名次,家長還要有保留,因「未」標準化故不能確定名次,還是會有出入; 但相對總好過用平均分不計視藝和音樂的名次。

但老師用電腦模擬教署電腦系統去計99 9623的「已」標準化呈分名次,這個系统出來的名次準確性較以上的高好多(本人約信九成以上)!

故此, 我們要問清楚的 就是人手還是電腦 計出嚟 嘅999 623。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

little_yolky 發表於 19-6-17 14:36
我哋中文科正常卷都係咁上下,但未聽過有人100分。其他科就有,但幾個100分既,都係淺卷至出現。1X人100分 ...
我仔呢屆由一年級開始已經經常有100分。。

小冰雪冰 發表於 19-6-18 08:56
我仔也是失率,會唔會佢地都好緊張,点樣先可以叫佢地放開心情考好D>
我都唔知點幫佢了。。在家做卷又識架喎。。。到考試又唔識喎

我個仔呈一中文、英文都大倒退,得返6字頭,但佢已如勤力咗好多,我都唔敢鬧佢,佢自己好擔心,我都唔開心咗好耐

AI927 發表於 19-6-20 13:54
我個仔呈一中文、英文都大倒退,得返6字頭,但佢已如勤力咗好多,我都唔敢鬧佢,佢自己好擔心,我都唔開心 ...
咁平時佢有幾多分ga

老周 發表於 19-6-20 13:58
咁平時佢有幾多分ga

中文之前8字頭,英文7尾。只有數學常識keep住9字

AI927 發表於 19-6-20 14:06

中文之前8字頭,英文7尾。只有數學常識keep住9字
咁就真係跌得幾多下, 不過唔緊要,希望呈2追番 博大抽奖 ,只要唔好跌band ,自行保守啲 ,同埋唔好 咁大壓力, keep好身體運動多D,呈2考試唔好病

老周 發表於 19-6-20 14:30
咁就真係跌得幾多下, 不過唔緊要,希望呈2追番 博大抽奖 ,只要唔好跌band ,自行保守啲 ,同埋唔好 咁大壓力, ...

多謝你,我個阿仔應該壓力大,因為佢一緊張就失方寸,我都唔敢再比壓力佢,可能我呈一之前不停咁講

AI927 發表於 19-6-20 14:32
多謝你,我個阿仔應該壓力大,因為佢一緊張就失方寸,我都唔敢再比壓力佢,可能我呈一之前不停咁講
...
我仔舊年呈1 keep到, 呈2  老師話佢可能緊張 ,最叻嗰科中文 跌咗十幾分 ,好在中作 一向都好嘅追番好多,但係級名次 都跌咗十幾名 所以最好平常心

AI927 發表於 19-6-20 14:32
...

既然小朋友自己都感到大壓力,咁就千祈唔好再俾壓力佢。
我對我仔今次呈分採取較為輕鬆態度去面對,因為見到佢自己都識得緊張咗。相信平時學校老師都會經常提住佢哋呈分試關乎自己日後前途,同學之間亦會談及相關話題,咁我留意到佢識緊張,就無俾任何壓力佢,只係間中略為同佢講下咁。
呈一成績出咗,意外地比以往都要好,連佢自己都話今次反而係佢最hea溫嘅一次,相信無過多壓力都係致勝關鍵。

呈一考得差的, 最大影響應該是想考直資神校那批學生, 就以剛過去一年, DGS早在10月12日就截止交表, 經初步篩選後DGS就再寄出正式入學申請表格, 要在11月9日前再交表, 這時應該大多數小學都未考呈二, 但DGS就憑呈一成績已決定學生可否取得入場卷了.

SPCC情況差不多, 早在11月23日就截止交表, 2月尾就會出信通知經篩選後的大約四百幾人有得面試, 不過期間呈二成績是要後補校方的.

HYS亦在11月10日截止交表, 在12月1日便已1st in............

如果不是考直資神校, 呈二考番好仍是非常重要和大有幫助的. 加油!

小乖豬 發表於 19-6-21 01:03
呈一考得差的, 最大影響應該是想考直資神校那批學生, 就以剛過去一年, DGS早在10月12日就截止交表, 經初步 ...

想問一下、五年級上學期成績普通但今次呈一成績好好,係咪考直資都會有影響?thanks
‹ 上一主題|下一主題