用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有意升讀可風的家長提供了解更多有關資 ...
go

有意升讀可風的家長提供了解更多有關資 [複製鏈接]

hohoho36 發表於 19-6-13 10:33
其實做父母都好擔心呢種事,但會唔會或者其他學校都有呢?
其實處理得好拍拖又未必係壞事。

pccw2017 發表於 19-6-13 16:03
我細仔好怕羞又宅, 如果佢有得拍拖我都支持既.
一次過解決怕羞同宅兩個問題。

pccw2017    發表於 19-6-14 15:38

miriam 發表於 19-6-14 13:41
係學校早會叫名留底訓話個下先最影響學生
如果係咁,學生好可能由豆芽夢,變成地下情,到時仲難收拾。

PeterWong2012 發表於 19-6-14 15:39
其實樓主開呢個帖並唔係探討中學生應否談戀愛,或學校、家長如何應對學生談戀愛...

樓主係開帖話可風中學 ...
我諗佢誤會咗,其實教各家的思想,論語等等,修身齊家,治國平天下,呢啲係間間學校都有教。除非間學校唔想要教育局既中華文化補助金。

PeterWong2012 發表於 19-6-14 15:28
教孩子好好戀愛、好好分手

https://www.parenting.com.tw/article/5019922-%E6%95%99%E5%AD%A9%E5%AD%90%E ...
中學生談戀愛,如果係柏拉圖式既豆芽夢,其實無壞既。
我會贊成不鼓勵,不阻止,guide 住佢哋,當多個女/仔,唔好譴責。
‹ 上一主題|下一主題