用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有意升讀可風的家長提供了解更多有關資 ...
go

有意升讀可風的家長提供了解更多有關資

想為各位有意升讀可風的學生家長提供渠道了解更多有關資訊,可風是重德育多於宗教,5年的德育課是教各家的思想,論語等等,好像修身齊家,治國平天下,所以大部分同學都很乖很純,老師們都很有心去教,我不知道其他學校是怎樣,我見成績讀另外那2間也沒什麼太大的分別,所以有時家長們不要把學校太神化,分別不太大。

Fan~薰 發表於 19-6-11 14:30
想為各位有意升讀可風的學生家長提供渠道了解更多有關資訊,可風是重德育多於宗教,5年的德育課是教各家的 ...

貴子女讀緊可風?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Fan~薰 發表於 19-6-11 14:30
想為各位有意升讀可風的學生家長提供渠道了解更多有關資訊,可風是重德育多於宗教,5年的德育課是教各家的 ...

另外兩間什麼東東?

回覆 boboT 的帖子

我估樓主係指官中同何傳耀

回覆 Fan~薰 的帖子
Deleted

妹妹頭 發表於 19-6-13 08:32
回覆 Fan~薰 的帖子

上年阿女升中, 可風係我自二, 本身OPEN DAY參觀完學校, 都好喜歡... 最後阿女入左自一 ...
既然談到負面,不妨直接說出。遮遮掩掩,更容易引起紛爭和揣測。透明,公開才是通往真相的唯一途徑。

回覆 Danielhk 的帖子

Deleted

其實做父母都好擔心呢種事,但會唔會或者其他學校都有呢?

回覆 hohoho36 的帖子

Deleted

妹妹頭 發表於 19-6-13 09:23

我女有好多同學, 朋友都係上年升中, 考/派入可風, 從朋友(至少有3個朋友)口中聽到,  ...
多謝分享。自主不等於放任。這個topic從單一事件處理上有點棘手。如果多次發生,需要校方重視,長遠規劃。校風的確有傳承和潛移默化。很欣賞有的中學有生命教育課程。

Deleted

妹妹頭 發表於 19-6-13 10:49

不過以上都只係我個人意見, 唔代表學校出現問題, 有得罪之處, 請包涵
要感謝您分享出來。對選校有借鑒。相信你朋友也是希望和學校一起,給仔女創造良好學習環境。
公開討論,對校方,如果能促使他們改進,也是一件善事。

回覆 PeterWong2012 的帖子

Deleted

hohoho36 發表於 19-6-13 10:33
其實做父母都好擔心呢種事,但會唔會或者其他學校都有呢?
其實處理得好拍拖又未必係壞事。

王家爸爸 發表於 19-6-13 15:30
其實處理得好拍拖又未必係壞事。
我細仔好怕羞又宅, 如果佢有得拍拖我都支持既.

王家爸爸    發表於 19-6-13 17:25

pccw2017 發表於 19-6-13 16:03
我細仔好怕羞又宅, 如果佢有得拍拖我都支持既.
一次過解決怕羞同宅兩個問題。

pccw2017    發表於 19-6-14 15:38

醒目開學勳章

阻止學生拍拖,要學生寫悔過書? 記缺點、扣操行分?  --> 這是區內另一間B1學校一貫的做法.  之前仲因為咁上哂新聞, 大受批評.  其實, 學校咩立場都死, 一不小心, 雙雙殉情, 仲大穫

醒目開學勳章 王國長老

abcbb 發表於 19-6-14 13:00
阻止學生拍拖,要學生寫悔過書? 記缺點、扣操行分?  --> 這是區內另一間B1學校一貫的做法.  之前仲因為咁 ...
係學校早會叫名留底訓話個下先最影響學生
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~