用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 LMC vs 宏信
go

LMC vs 宏信 [複製鏈接]

如果地點同$不是問題,小朋友大學海外升學,你哋會點揀?
LMC → David LI 李國寶
or
宏信一條龍?
   2    0    0    0

joyceccw 發表於 19-6-11 08:38
or

宏x好似校風不太好,有人入面教!
自由奔放。上中文堂,個女生可以在跳舞; 又聽過啲男生玩用門夾手指......。
我選LMC, 冇聽過校風有問題!

joyceccw 發表於 19-6-11 08:38
or

LMC
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

LMC,李國寶都收 Band 1 尾,Band 2 頭學生。相信係 LMC 入面考 40% 都應該 OK。

回覆樓主:

但LMC會唔會好谷,我仔除了英數ok, 本身都不太喜歡做功課...所以宏信活動教學d,冇咩功課又唔駛煩升中,又幾吸引,苦惱中…
至於校風,真係唔知宏信咁差喎,有冇用家分享下?

joyceccw 發表於 19-6-12 18:19
但LMC會唔會好谷,我仔除了英數ok, 本身都不太喜歡做功課...所以宏信活動教學d,冇咩功課又唔駛煩升中,又 ...

朋友負責一些課程,會到校觀課,目測宏x非常自由,規矩不太注重,而且家長說小學部不少「特別」的學生,所以學生非常活躍,睇你接唔接受到。我朋友就不會選啦,她喜歡有規有矩的學生例如光明英來。
不喜歡做功課,但活動教學都要做不少projects, 仲煩,到時你幫佢做呀?!

conniewktang 發表於 19-6-26 07:28

朋友負責一些課程,會到校觀課,目測宏x非常自由,規 ...

project 對他來說沒問題,只是不喜歡抄寫功課。特別是中文抄寫

回覆樓主:

朋友仔在宏信,太free, 有個別打交出現

takashi 發表於 19-6-26 08:13
朋友仔在宏信,太free, 有個別打交出現

打交又唔係幾好喎,中學定小學?

但LMC會唔會好谷,我仔除了英數ok, 本身都不太喜歡做功課...所以宏信活動教學d,冇咩功課又唔駛煩升中,又 ...

小朋友幾年級?

聽人講轉去LMC不谷呀,不過派位一般咋。

kichinto 發表於 19-6-26 20:12
小朋友幾年級?

插小4呀

回覆 joyceccw 的帖子

我小朋友今年升小三, 本身係官津轉過黎, 我嘗試答下讀咗一年既感受:
1. 首先讀得IB, 預咗佢同一般津校係好唔同, 可以話完全相反, 小朋友係課室同操場既自由度好大, 如果你同官津既小朋友比, 咁佢地真係好活躍, 未必個個家長、老師會適應, 當然小朋友實好開心啦。老實講, 國際學校啲小朋友仲激, 宏信相比下算"乖"。

2. 英文: 我仔呢一年英文的確好大進步, 入學前佢一直唔識blending, 學校評估後安排佢入咗加強小組, 半年後已經有好多進步。學校鼓勵閱讀, 有小五生會周不時來小二課室一對一伴讀。另外功課係每日睇書20分鐘, 讀官津時做晒功課已經好感恩, 而家睇完書仲可以玩一陣先。

3. 其他科: 宏信數學係無textbook, 所以家長好難跟到小朋友識唔識, 呢樣我都係度摸索緊; 中文只係抄小小詞語, 用普通話教, 教得比官津慢好多, 同埋都係要背默, 不過範圍較少, 教得都算慢, 但好岩我仔, 因為佢一向基礎差啲, 呢點有啲矛盾, 唔知高小會點。

Project有6次, 我基本上教下我仔串字, 其他好少協助, 當然點都會有家長唔頹做, 睇下你想點, 呢樣係香港人家長間都好常見, 有啲做到大人project成個火山模型出咗黎都有 (remarks: project係唔計分)

4. 升學: 一條龍, 但上到中學好似只係band 2, 而且唔知會點樣揀學生入IB同DSE stream, 而佢地DSE成績暫時只係一般

5. 教職員: 老師會比好多鼓勵小朋友, 有熱誠, 但今年後走咗幾個高層, 唔知出年點

以上係讀咗一年既體會, 希望幫到你

P.S.BTW今日係宏信網頁話佢小四小五加咗班

kichinto 發表於 19-6-27 18:51
回覆 joyceccw 的帖子

我小朋友今年升小三, 本身係官津轉過黎, 我嘗試答下讀咗一年既感受:

多謝你詳細回答同聽到實際用家的意見。
‹ 上一主題|下一主題