用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 赤柱聖士提反(SSCPS) VS 聖保祿天主教小學 (SPPCS) ...
樓主: peter2000325
go

赤柱聖士提反(SSCPS) VS 聖保祿天主教小學 (SPPCS)   [複製鏈接]

peter2000325 發表於 19-6-10 16:03
我們家住南區 ,二間地點及學費都可以接受,請問大家會選那一間?

回覆 1162694sd 的帖子

級數有咩唔同?我真係對sscps冇咩認識,究竟起香港可以點行探究式教學?我問左第三次喇我真係好想知

回覆樓主:

回覆樓主:

不如用中學選
入得有直屬or一條龍中學的小學,首先想想到底是否喜歡那所中學?

回覆 PTL_L 的帖子

請問小學有冇呈分試?中學是英中收的機率有85%嗎?

cmchang0927 發表於 19-6-12 00:13
不如用中學選
入得有直屬or一條龍中學的小學,首先想想到底是否喜歡那所中學?
...
中學成績好似聖保祿好一點,但聖士提反就有IB課程。如果要寄宿又加多七千幾

PTL_L 發表於 19-6-11 22:33
回覆 momocccmomo 的帖子

五年班。功課非常少所以我地家長日時,應會向老師反映。大囡每日用一個半鐘左右 ...

謝分享,同坊間傳聞有很大落差

momocccmomo 發表於 19-6-12 09:00
謝分享,同坊間傳聞有很大落差

我屋企人讀緊小五,同輕鬆仲有好大差距。初小時讀到抑鬱添

回覆 HL1024 的帖子

有呈分試,聽日我囡囡考第一科。上年的師姐只要乙一填spss及最起碼band 2成績都全部過哂隔離。

PTL_L 發表於 19-6-12 11:10

有呈分試,聽日我囡囡考第一科。上年的師姐只要乙一填spss及最起碼band 2成績都全部過 ...
連中學都搬埋去柴灣

PTL_L 發表於 19-6-12 11:10

有呈分試,聽日我囡囡考第一科。上年的師姐只要乙一填spss及最起碼band 2成績都全部過 ...

明天考試,可能要跟貼新聞喎~~~

回覆 Lindytiger 的帖子

你屋企人情況我都了解同明白,功課量少都是呢兩年轉左校長後先愈來愈輕鬆。我成日都講,小朋友一定有能力差異,始源我地係傳統學校,要保持質素上中學部。我亦有聽聞有同學讀的吃力,但為數不多,大部分家長都覺得功課可加多一點,等佢地可以溫故知新。讀得吃力的小朋友,佢地媽媽已考慮不升過隔離中學部,去其他輕鬆一點既中學。

回覆 mcl203 的帖子

係呀,前輩。我地家長們剛討論緊....

回覆 peter2000325 的帖子

我地中學部起跑馬地呀

PTL_L 發表於 19-6-12 11:17
回覆 mcl203 的帖子

係呀,前輩。我地家長們剛討論緊....

有幾天有薪假期放,情況唔樂觀~~~

PTL_L 發表於 19-6-12 11:16

你屋企人情況我都了解同明白,功課量少都是呢兩年轉左校長後先愈來愈輕鬆。我成日 ...

其實《大部分家長都覺得功課可加多一點,等佢地可以溫故知新》點解一定多啲功課就可以温故知新?冇其他方法嗎?

例如呢?做功課同時又可以溫習,唔係一舉兩得咩?更何況,我地功課量不多

PTL_L 發表於 19-6-12 11:28

例如呢?做功課同時又可以溫習,唔係一舉兩得咩?更何況,我地功課量不多 ...

例如:學校分小組搶答老師問題,一面温書一面玩遊戲。又或者將某啲主題係學校做下小組project ,活動啲又入腦。其實比係SSCPS , 你地真係好多功課

PTL_L 發表於 19-6-12 11:16

你屋企人情況我都了解同明白,功課量少都是呢兩年轉左校長後先愈來愈輕鬆。我成日 ...
前輩, 多謝你分享, 得到不少資訊.
我講少少, 因為我只是初小. 我覺得學校真的努力為學生提供不少活動, 不時有邊請專業人士/團體來在飯後的休息時間辦音樂會、 講座、舞蹈示範. 作為一間傳統女校, 我覺得已是相當活潑及多元化.

不過在行為上, 都是要求女孩子乖、守規矩的 (不過我又諗唔到有咩學校無呢 d 要求). 唔乖的, 又唔見會寫手冊, 反而乖的時候, 老師會在手冊上讚讚小朋友.

課程有一定要求, 尤其在語文上. 可能是我囡是屬能力普通的 , 家課雖不多, 但都要家長指導的, 例如一些需要寫作的家課.

原來你講呢啲,我地起校內都有做。從小三起,每年都要做project,大多係小組功課,我自己經驗小女小三時係個人project,呢份做得我地都幾痛苦,可能有家長反映過,之後的小三變左係一份跨學科報告(中、常),簡單好多。小四係小組4-5人一組做project,小五係兩人一組,大部分起校內由老師指引下完成。
‹ 上一主題|下一主題