用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點先知係資優?
go

點先知係資優?  

我發覺我4歲半小朋友記憶力非常好,甚麼恐龍昆蟲小百科講一兩次就記得曬,中文名字,恐龍圖像甚至剪影都認到。睇完海洋小百科去海洋公館又可以認番啲魚出黎。但為人又非常固執,好難教。 其實當初想搵下專業人士評估下佢有無問題。但同朋友講起又話其實佢會唔會資優。我又覺得佢末係叻到呢個程度。常向大家請教我應該怎樣做!

回覆樓主

最直接去做IQ test睇下係咪高智商,不過要起碼6歳做先準

去資優教育版睇下

回覆 trastephen 的帖子

我小朋友2嵗已經做到啦

wwwisabella 發表於 19-6-10 09:31

我小朋友2嵗已經做到啦

哈哈,我明白。那你的才算資優。
其實我仲有擔心佢其他性格方面嘅問題,例如硬頸,超級有主見,社交麻麻,經常發脾氣,又4歲先肯戒wee wee,4歳幾先戒poo poo...如有問題想及早糾正。
資優係我阴影友一提,我才想一想,並不是在絃耀自己小朋友有幾叻。因為同人比,永遠都有人會叻過你。我但願佢乖乖巧巧有禮人見人愛就夠了(emoji)

而家只可以係觀察階段,做任何test都作唔到準。我小朋友8歲做iq test,分數差少少先130,心理學家提議我2年後再做,因是當時個囡有其他情緒問題出現左,所以唔能夠作準。最後,我都冇再做,但都影響唔到佢發展,而家做埋資優學苑學員。

trastephen 發表於 19-6-9 23:14
我發覺我4歲半小朋友記憶力非常好,甚麼恐龍昆蟲小百科講一兩次就記得曬,中文名字,恐龍圖像甚至剪影都認 ...

我小朋友由歲半初會表達就開始係咁,到而家三歲更甚,記嘢好快但好硬頸,要講服佢先會聽同做,也會用記得嘅嘢作論據同你爭辯,對住權威老師校長如是。我先生係資優,所以我都望過下有關資料,諗住六歲先做測試睇下點搞。呢個階段仲細,唔諗咁多喇,陪佢玩埋佢喇。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

回覆樓主:

中大心理評估可以做學前智能測試, 約6000, 但其實做黎冇乜用, 得個知字

醒目開學勳章 王國長老

等到 6 歲以上先做喇

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

PTL_L 發表於 19-6-10 11:13

而家只可以係觀察階段,做任何test都作唔到盡。我小朋友8歲做iq test,分數差少少 ...

我就係驚如果有其他性格行為問題嘅話會拖得太遲咋

擔心都冇用,因為而家真係做完只係浪費金錢及時間。第一個小朋友?暫時得一個?

PTL_L 發表於 19-6-10 13:25

擔心都冇用,因為而家真係做完只係浪費金錢及時間。第一個小朋友?暫時得一個? ...

佢係第一個,依家仲有個妹

或者可以嘗試參加坊間一啲情緒訓練小組。我小朋友小時,學習能力高,但係敏感資優兒,要好有耐性教同解釋佢聽,到小學階段,坊間先有多啲班俾佢參加。不過事實上,係愈大愈好,冇咁敏感、硬頸。

PTL_L 發表於 19-6-10 13:31

或者可以嘗試參加坊間一啲情緒訓練小組。我小朋友小時,學習能力高,但係敏感資優 ...

細細個已經好難搞,試過叫一個小時都唔肯沖涼;咬爛左奶咀後三個月夜晚都唔肯瞓覺同晏覺。。。好暗黑的日子。。。

醒目開學勳章 王國長老

trastephen 發表於 19-6-10 13:17
我就係驚如果有其他性格行為問題嘅話會拖得太遲咋
要做智能評估 6 歲以上先準, 太細係好多野評唔到.

你可以打去中大問資料
中文大學臨床及健康心理學中心

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

PTL_L 發表於 19-6-10 11:13

而家只可以係觀察階段,做任何test都作唔到準。我小朋友8歲做iq test,分數差少少 ...
我囡 8 歲時都做過, 都係話兩年後再做先最準, 因為唔同時期認知同自律性都唔同, 太細都坐唔定對評估結果會有影響.

miriam 發表於 19-6-10 14:50
我囡 8 歲時都做過, 都係話兩年後再做先最準, 因為唔同時期認知同自律性都唔同, 太細都坐唔定對評估結果會 ...

請問你小朋友細個時有咩特質呢? 同最後點解要做? 謝謝

醒目開學勳章 王國長老

chujojo 發表於 19-6-10 15:29
請問你小朋友細個時有咩特質呢? 同最後點解要做? 謝謝
特質.........死剩把口, 記性好, 性格女星上身

有懷疑既讀到 P.1 時, 官津小學會一個學童識別計劃, 會將懷疑有問題既學生搵出黎, 再由教育心理學家做評估

miriam 發表於 19-6-10 15:48
特質.........死剩把口, 記性好, 性格女星上身

有懷疑既讀到 P.1 時, 官津小學會一個學童識別計劃, 會將懷 ...

IC , 謝謝
好奇一問,個種記性好,係咪真係好到過目不忙架

回覆 miriam 的帖子

所以數字只可作參考,根本唔能夠真實反映小朋友既情況。你小朋友有報資優學苑嗎?