用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求教,顏寶鈴書院NPL的校車問題,因為牽涉到是否搬家 ...
go

求教,顏寶鈴書院NPL的校車問題,因為牽涉到是否搬家 [複製鏈接]

求教,顏寶鈴書院NPL的校車問題,因為牽涉到是否搬家

因為小女今年九月入讀顏寶鈴書院,然後原先住在大圍,是否要搬家到黃埔一帶海濱南岸,或者啟德區的嘉匯,龍譽

又或者她之前校車,往哪裡走,我可以去那邊,謝謝。
   0    0    0    0

fanxihao 發表於 19-6-9 11:01
求教,顏寶鈴書院NPL的校車問題,因為牽涉到是否搬家

因為小女今年九月入讀顏寶鈴書院,然後原先住在大圍 ...
你可以考慮海逸豪園,黃埔花園(近海逸的期數),可步行上學。即使海濱南岸,步行也勉強,因很多學生步行到黃埔地鐵站,離海濱南岸已不遠。

王家爸爸    發表於 19-6-11 11:24

回覆 Arabellahk 的帖子

好,謝謝,因為去看過盤,
海逸豪園,個人覺得過於冷清,不知緣由,進入即感覺無人。
黃埔花園,可能性覺得過於舊一些。
估計還是考慮海濱南岸多,不行可以到黃埔花園搭2路小巴,或者其他

正常係教識小朋友自己坐車返學放學,
訓練自理能力

搬近點都好,起碼縮短時間。不過大圍黃埔都唔算太遠,30 分鐘地鐵可到,行去 20 分鐘,算可以接受。

海逸豪園係咁架,算係區內高尚住宅,閒人勿進,區內尺價最貴。本身位置係角落頭,唔同黃埔花園咁有幾個商場同好多食肆。好多住宅都係冷清啲,維港灣、都會駅都係咁上下。

黃埔花園舊啲,但好似係實用過海逸豪園。都 OK 啦。但會所要額外畀錢。

海濱南岸好遠呢!要入到黃埔先搭 2 號,咁倒不如再行埋佢,都係 20 分鐘左右行到。早上 2 號應該都好忙下,畢竟係入九龍城嘅車,協恩、喇沙、Maryknoll、銀禧、黃笏南。佢實用應該都低過黃埔花園,但新啲,平啲。會所好似係包埋?而且守衛一定嚴過黃埔花園。

搭 26 小巴同 5C 巴士由紅荔道出發都可以到 NPL,不過等得黎同搭車,你都行到去了。

唔知你有冇睇過港圖灣?近 NPL,樓齡好似唔超過 10 年,不過應該貴過黃埔呢三個屋苑,交通冇咁方便。

謝謝,謝謝,我去看看有無三房

回覆樓主:

要近咪碧麗花園,係正隔離

醒目開學勳章 貢獻勳章

租的話,搬近d都正常,但如果係買嘅,就唔駛搬,原本都唔係太長車程,加上沙中線都起好咗...
恐龍家

回覆 fanxihao 的帖子

我也住大圍, 小囡讀NPL, 今年中五了, 新翠村對出巴士站有85巴士到土瓜灣, 在浙江街站落車, 行去NPL 約7-10分鐘, 也可以搭東鐵紅磡站轉乘綠色25小巴直達NPL.
熙恩媽咪
‹ 上一主題|下一主題