用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育局擬推中一新派位安排 提前於3月公布自行收生 ...
樓主: mypineapple
go

教育局擬推中一新派位安排 提前於3月公布自行收生   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-6-11 14:57
認真講, "幾日"其實已經係不合理地多了!

如果D資料係用統一格式入咗 IT system, 幾秒已攪掂啦!

我相信電腦系統是存在的,不過我們好難揣摩邊間學校慢或者係學校定係 EDB 慢。
例如:中學交上去嘅係票尾?定係清單?咩 data format 手寫、各校自創的 excel 表、要裝程式入 system?全自動 vs 全手動data input? 學校入定係 EDB 入

其實只通知正選生,真的會有一小批通過候補的自行收取生要重複填取大抽獎表啊。EDB 到底想怎樣?

boboT 發表於 19-6-11 15:21
我相信電腦系統是存在的,不過我們好難揣摩邊間學校慢或者係學校定係 EDB 慢。
例如:中學交上去嘅係票尾 ...

學校按面試後 marker 的全手工記錄第一手資料便可以即時通知正選生,速度快好多。
要等到解決晒上述各環節問題才發通知信,花兒也謝了。

boboT 發表於 19-6-11 15:25
學校按面試後 marker 的全手工記錄第一手資料便可以即時通知正選生,速度快好多。
要等到解決晒上述各環節 ...
EDB依家只係叫中學做嘢, 自己乜都唔駛做. 做成點同有冇做錯, 基本上EDB可以話唔關佢事.

但讚好就一定關佢事

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-11 15:29
EDB依家只係叫中學做嘢, 自己乜都唔駛做. 做成點同有冇做錯, 基本上EDB可以話唔關佢事.

但讚好就一定關佢 ...

可能真係交票尾 EDB 要scan 入 system XD
有方法招呼那幾個候補正選時時再改良啦。現在有近30%受惠左先嘛。

回覆 boboT 的帖子

後備入自行, 絕對唔止幾個law...

chanmana 發表於 19-6-11 16:06
回覆 boboT 的帖子

後備入自行, 絕對唔止幾個law...

要候補正取生受惠,首先要等齊各中學交齊數據上 EDB。但有啲中學一見取錄,有啲見完第一次,開會揀人見第二次,再開會揀正取生,甚至見兩次都唔滿足再請家長來望多兩眼,咁等法。。。

回覆 hkpapa852 的帖子

agreed....依家咩年代....電腦做配對...我估10分鐘內已finalized 條list....做實做到....只係睇下EDB肯唔肯做...如果驚唔夠時間....EDB可要求學校早D交名單....

回覆 chanmana 的帖子

應該EBD做完配對, 再inform小學...甘小學就唔需要給派位表俾自行收左的學生.....EBD如果甘簡單都未做好...就唔好推law....

boboT 發表於 19-6-11 15:21
例如:中學交上去嘅係票尾 ...
EDB一直有規定官津學校要使用 "網上校管系統"

https://cdr.websams.edb.gov.hk/html/Q&A/Q&A.html#

只要係系統加個功能 (其實可能已經有), 叫學校輸入自行取錄既正取和後補學生資料, 根本好快就會出到名單

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-11 16:26
EDB一直有規定官津學校要使用 "網上校管系統"

等齊全港學校入 Data 要不要等到開始抽簽前 即四月尾?咁又多個幾 兩個月,或者限制學校唔準in咁多次 Ha Ha,個政策無非都係唔想大家等得咁辛苦 可以填抽簽紙之前調整策略,節外生枝反而令效果差左。等佢地研究到理想方案,可能再後年才加候補正選通知囉。

boboT 發表於 19-6-11 16:33
等齊全港學校入 Data 要不要等到開始抽簽前 即四月尾?咁又多個幾 兩個月,或者限制學校唔準in咁多次 Ha H ...
EDB定個deadline叫官津中學入晒資料好難嗎?

就算唔係為今次EDB呢個建議, 過往都一定係有deadline要學校交資料架啦, 依家可能只係早D啫

其實到4月中先出到自行結果根本好正常. 大部份官津中學一直都係3月頭或3月中先開始自行面試

用半個月至1個月時間揀人好正常吧!

如果諗住3月頭有結果, 明顯連目前基本運作都唔知

hkpapa852 發表於 19-6-11 16:38

就算唔係為今次EDB呢個建議, 過往都一定係有deadline要學校交 ...

有心提早放榜就當然越早越好,或者可以分4輪:
1. 首輪正取生,即取錄即通知
2. 候補正取生,玩完程序 方便時盡快通知
3. 抽完簽,立即放榜,可能五月,最好唔洗等七月,目前都不知道是否等人揀學生等到咁遲才放榜,如果全電腦化,無理由交完抽簽紙要等幾個月。。。內部運作機制不得而知
4. 叩門,一如過往,取錄的話就陸續通知。

boboT 發表於 19-6-11 16:47
2. 候補正取生,玩完程序 方 ...
無需要諗咁多, 過咗星期五睇吓EDB有咩講吧!

boboT 發表於 19-6-11 16:47
2. 候補正取生,玩完程序 方 ...
電腦化還電腦化,我相信最少都要人手抽揸,一定要時間
今次改動,教統局係係唔想改變派位程序下
用行政措施(即中學三月先出自行正取生名單)
等大家可以早啲受惠

如果要大改,咁又要修訂,又要通過,肯定有排攪

totorogo2009 發表於 19-6-11 17:03
電腦化還電腦化,我相信最少都要人手抽揸,一定要時間
今次改動,教統局係係唔想改變派位程序下
用行政措施 ...

係呀,節外生枝,適得其反架咋。

hkpapa852 發表於 19-6-11 16:56
無需要諗咁多, 過咗星期五睇吓EDB有咩講吧!

被大家教精左,候補正選人數不是小貓三四隻的話,又有可能是幾多人呢?
我又試吓計,如果學額是50000,30%自行即 15000,中學撞彩地剛好取錄一半自一另一半自二,自二當中又剛好有一半是同時被自一取錄,咁即係全港有3750候補正取生。於今次方案可提早報喜人數可能係 12650人,另外70%雖然名落孫山但可及早調整策略人數 35000人,受惠總人數46250,白白擔心人數3750人。 門外漢亂估,請勿當真!

boboT 發表於 19-6-11 14:18
我都唔知有幾多人候補並成功,只係樓上的回應中有用到(後補頂上 ~即 自行入左都…)似乎已經對執雞成功率 ...

你講得呢句,即吾明遊戲規則。如果教署肯做自行統籌呢步,跟本就吾會有侯補位出現,一出已是入學通知,除非派了又不去註冊。
其實佢地無做多野,就算現行制度下,佢地一樣在大抽獎前需要知道那些同學已經自行收了,而將佢係個抽獎pool 裏抽起。

lm251099 發表於 19-6-11 18:26
你講得呢句,即吾明遊戲規則。如果教署肯做自行統籌呢步,跟本就吾會有侯補位出現,一出已是入學通知,除 ...

我真係新手嚟架,請問自行統籌係一個點樣嘅步驟嚟架呢?收左抽簽紙之後是五月即刻攪珠定係六月底才攪呢?

hkpapa852 發表於 19-6-11 16:38

就算唔係為今次EDB呢個建議, 過往都一定係有deadline要學校交 ...

我睇吾到 EDB 現行嘅系統需要修改,佢地只係西出自行已取錄的學生,通知有關人士(學生,中,小學),其後嘅步驟可以照跟現時。
自行已取錄的學生,填吾填抽獎表都吾會映響抽獎結果嘅啦。
‹ 上一主題|下一主題