用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 大學生外國交流
樓主: hksarhksar
go

大學生外國交流   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 19-10-9 10:33

我地公司本身帶summer intern winter intern

如果肯捱半年或以上,讓大家配對一下,正常情況下,應該有 permanent or return offers 。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Charlotte_mom 發表於 19-10-9 10:48
大陸義教有「蒲公英計劃」,去fb搵,報緊名聖誕去廣西
有多d服務工作攪活動經驗,將來申請交流/搵工都唔會 ...
返返大陸,而而加有有驚!

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 19-10-9 14:40
如果肯捱半年或以上,讓大家配對一下,正常情況下,應該有 permanent or return offers 。
...

都係,太唔掂嘅,廉價勞工都照兜

Charlotte_mom 發表於 19-10-9 19:10
都係,太唔掂嘅,廉價勞工都照兜

六个月都是一个不大不小的机会成本,很好的互相观察。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hksarhksar 發表於 19-10-9 17:37
返返大陸,而而加有有驚!
阿仔今日同我講,有份summer intern報咗香港及上海,佢唔抗拒就得。
Discuz!

回覆樓主:

想請教下各位,通常係Year幾才會去exchange/intern? 先唔該。

ivantissue 發表於 19-10-9 20:40
阿仔今日同我講,有份summer intern報咗香港及上海,佢唔抗拒就得。
但會吾會查電電話?帶個新電話入境又問點解

loiris 發表於 19-10-10 00:20
想請教下各位,通常係Year幾才會去exchange/intern? 先唔該。
交流我仔要第2年一月考到ilets 6再申請,,第3年去,吾知第一年可否申請

Charlotte_mom 發表於 19-10-9 10:39
操卷!一報名就有免費網上資源
買坊間練習又有,短course又有,長course又有,xx教育集團果d班,幾皮野, ...
我吾會比錢佢讀,等佢自己找免費資源,舊卷2年前已買給他,學學校都應應該有有資資源,去吾到交流就算羅

hksarhksar 發表於 19-10-10 06:34
但會吾會查電電話?帶個新電話入境又問點解
呢個問題太遙遠喇,不用諗住,真係拎到offer要過好多關,過到關至算喇。阿仔有份通過Personality Test、Logical Reasoning Test、Numerical Reasoning Test、Online Interview,算叫做四關,已沒有再收到消息,可能已止步了。
Discuz!

醒目開學勳章 王國長老

loiris 發表於 19-10-10 00:20

我望過學校要求,有要求某一gpa。我女話同師兄姐傾過,似乎學系會prefer某d時間去exchange同intern,佢有人問,我無理佢了(即year one無得申請,year two申請得黎都要year 3至去了)

Charlotte_mom 發表於 19-10-10 11:04
我望過學校要求,有要求某一gpa。我女話同師兄姐傾過,似乎學系會prefer某d時間去exchange同intern,佢有 ...

聽呀女講 year one下學期已可申請 year two去;但多數同學year two 上學期申請可選year two first sem 或者second sem 去。Final year無得去exchange因為要開始intern。
當然其間仲有大大小小短期海外交流機會,特別是暑假。

hksarhksar 發表於 19-10-10 06:38
交流我仔要第2年一月考到ilets 6再申請,,第3年去,吾知第一年可否申請

海外大學交流生不是要ielts 6.5 或以上嗎? 我見英美大學收一年級生也要6.5 / 7。
ielts 6 大學生照計唔難達到,我仔未升F.5 自己網上download 幾份 past papers 去考也有7。有朋友兒子 DSE Lv.4 完全無做paper 考到7.5,亦有朋友仔DSE Lv.5* 第一次考得6;所以考ielts 和DSE成績有時唔一定對等。

另一方面,有些大學除要求overall grade, 每細項也有不低過某個grade 例如writing 要 6 /6.5 的要求,要留意下。

我仔year 2 10月左右申請exchange ,1月尾知結果,year 3 first sem去。
Discuz!

有啲大學Exchange唔使IELTS, 只要現在就讀大學課程用英文教就得.

cow 發表於 19-10-10 17:40
有啲大學Exchange唔使IELTS, 只要現在就讀大學課程用英文教就得.

我女兒那間大學比較奇怪,除了看gpa外申請時已要提交ielts (或同等)成績,沒有或遲交會被扣分。是本身學校篩選時已有這英語水平要求,不論是申請世界各地的大學。

醒目開學勳章 王國長老

hongkeikei 發表於 19-10-10 18:52
我女兒那間大學比較奇怪,除了看gpa外申請時已要提交ielts (或同等)成績,沒有或遲交會被扣分。是本身學 ...

多謝資料,咁我要同阿女研究下駛唔駛考多次,上一次中五考可能過左期學校唔收

hongkeikei 發表於 19-10-10 18:52
我女兒那間大學比較奇怪,除了看gpa外申請時已要提交ielts (或同等)成績,沒有或遲交會被扣分。是本身學 ...
是的,有些學校是有自己要求。

hksarhksar 發表於 19-10-10 06:38

Thank you, 明白晒。

Charlotte_mom 發表於 19-10-10 11:04
我望過學校要求,有要求某一gpa。我女話同師兄姐傾過,似乎學系會prefer某d時間去exchange同intern,佢有 ...

Thank you, 明白晒。
‹ 上一主題|下一主題