用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢幾時註冊
樓主: piggyeyso
go

禮賢幾時註冊   [複製鏈接]

minnamcmug 發表於 19-8-14 15:17
there is still hope. i know at least one person gave up the offer yesterday.
Thanks for your sharing.希望欣賞禮賢,仍等候禮賢既大家,都收到電話啦!下一位幸運兒可能是你,可能是我!
電話!快d響啦!

回覆樓主:

8月頭有收到call,但已放棄,祝各位好運

minnamcmug 發表於 19-8-14 15:17
there is still hope. i know at least one person gave up the offer yesterday.
thx.希望下一個接電話是我.

Zoehs 發表於 19-8-14 10:58
回覆 hk167club 的帖子

我都等緊, 唔知仲有無機會呢
女兒間津校26,27/8要上適應預備班,下星期要預備晒開學物品了.....希望佢讀得開心啦......

hk167club 發表於 19-8-16 11:00
女兒間津校26,27/8要上適應預備班,下星期要預備晒開學物品了.....希望佢讀得開心啦...... ...

其實津校唔好咩?
我最後都係讀津校冇讀禮賢

flowertree 發表於 19-8-17 10:30
其實津校唔好咩?
我最後都係讀津校冇讀禮賢
間津校都係好學校,但家長總會有自己心目中,認為最適合自己小朋友的,無論直私津國,始終每個家長都有自己的心水.禮賢是我們了解及參觀過之後,感覺最良好的.其次是播道,而這津校我們是認同學校和校長的理念,所以入到都開心既,學校也較近屋企.
但如果入到KRS當然最好啦.

隔離POST民生同禮賢VS緊,似乎有人會放位了,幸運兒是我??

hk167club 發表於 19-8-17 11:04
間津校都係好學校,但家長總會有自己心目中,認為最適合自己小朋友的,無論直私津國,始終每個家長都有自己的心 ...

我最後選左官校,始終有妹跟尾。。。

piggyeyso 發表於 19-8-17 11:17
有弟妹就要考慮取捨,如果唔同校,就算FTM都好吃力,所以當然官津校首選,除非你係教職員,校董之類.又或者有多個工人幫手湊另計,到時仲要博.

piggyeyso 發表於 19-8-17 11:17

我最後都係揀左津校,派位派第4,叩門入返第2志願, 一來有細佬跟尾,二來而家反而想儲多少少錢,第日可能需要移民或俾2個出國留學,始終而家香港環境唔同左。 但我本身覺得禮賢係好好的學校

pb728 發表於 19-8-17 17:54
我最後都係揀左津校,派位派第4,叩門入返第2志願, 一來有細佬跟尾,二來而家反而想儲多少少錢,第日可能 ...
始終兩個或以上小朋友,兼顧既野要多d我得一個小朋友,可以負擔到既,都想佢呢6年係好有愛既環境下成長,而禮賢除學術方面較好之外,德育,禮教方面都做得非常好,這是我首選禮賢的原因.希望電話這星期會響啦.

hk167club 發表於 19-8-19 10:27
始終兩個或以上小朋友,兼顧既野要多d我得一個小朋友,可以負擔到既,都想佢呢6年係好有愛既環境下成長,而禮賢 ...

無錯,禮賢的確好好,如果我得一個一定會揀佢

剛剛睇學校網頁,小一已經分晒班,99%無望了....

唔好放棄,再寫信俾校長

kids2014 發表於 19-8-20 11:09
唔好放棄,再寫信俾校長
現階段只好面對現實,認真地準備開學事宜.下星期一返學校適應班,學校要測試學生英數黎編邊班,要開始預備小學生活了.只可惜跟KRS無緣,蘇校長是位好好既校長,好有愛與包容,各位老師教職員,職工都好好,學校上下一心,能入到這學校的小朋友好幸福.另外好記得面試當天的事和分享,大家的交談,牢記於心.

hk167club 發表於 19-8-20 12:05
現階段只好面對現實,認真地準備開學事宜.下星期一返學校適應班,學校要測試學生英數黎編邊班,要開始預備小學 ...

可否分享?

kids2014 發表於 19-8-20 11:09
唔好放棄,再寫信俾校長

其實本身可能已經收爆左, 所以就算有人再退學. 我估都唔會再打比 WAITING LIST 的人.
因為佢而家一班已去到 33-34 人一班了.

hk167club 發表於 19-8-20 12:05
現階段只好面對現實,認真地準備開學事宜.下星期一返學校適應班,學校要測試學生英數黎編邊班,要開始預備小學 ...
希望你小朋友能享受小一學校的生活﹗呢個香港仲有好多好學校的~ 唔駛失望.

szwani2412 發表於 19-8-20 12:21
希望你小朋友能享受小一學校的生活﹗呢個香港仲有好多好學校的~ 唔駛失望.

...

大家都經歷左一年嘅小一選校旅程,要為自己而鼓掌,因為真係辛苦過玩10次過山車

kids2014 發表於 19-8-20 12:06
可否分享?
記得當日是下午面試的,原本計劃上午返工返學,下午攞半日假去面試,點知........大家仲記得4鐵癱瘓?就是當天.好不容易地返工,返到公司11,12點,1 點半放工,再返幼稚園接小朋友,回家換衫去禮賢,等好耐車,之後仲橫風橫雨....不過學校叔叔嬸嬸好好,係門口開定遮,遞傘膠袋,接大家入教堂等候.(此時對學校印象已好好)
跟住等待期間聽蘇校長分享,原來上午有好多老師返唔到學校,甘約晒小朋友黎,甘點?其他返到黎既老師話幫手,做到幾多就幾多.見到老師間既團結.
跟住,又有大問題出現,學校水泵壞左,全部廁所用唔到!吓!?小朋友要去廁所噃!小朋友急就要去.無廁所唔得架.點算?好在校工不斷試下整,最後終於個泵行番.期間原來蘇校長不斷處理事情和禱告,最後感謝主暫時解決了問題.我個人感覺,校長對一班素未謀面既考生,仍關心他們的一切需要,感恩,是愛的表現.
跟住上課室面試,原來當日有部份考生早上都黎唔到,學校都比佢地下午同我地既小朋友一齊考,總之黎就有得考.
所以這是一個特別深刻體會既面試.對學校有好好的評價.

‹ 上一主題|下一主題