用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Marymount, St Paul's Catholic, 聖心私小 (3選1)
go

Marymount, St Paul's Catholic, 聖心私小 (3選1)

已有其中2間有offer, 其中1間準備叩, 如果計學術成績,以中學DSE 計, 邊間成績較優勝?孩子中文, 英文都應付得好, 數學就未清楚,學費/ 地點也不是問題。

回覆樓主:

有聖心私小同聖保祿offer,想叩瑪利曼?

Marymount / Sacred Heart

回覆樓主

瑪利曼 >聖心>St Paul Catholic

回覆樓主:

請問叩門marymount call interview未?

homesim 發表於 19-6-6 14:39
請問叩門marymount call interview未?

聽講月底call

其實真係咁難揀?聖私6年學費,6年後要同聖心津爭書院位。
EK上,個個都只出post問Marymount,咁就知道主流取向啦。
英津小對中津小
歐洲修會(作風嚴謹)對美國修會(自由度大)
直屬收約85%(上年只要乙一填及最少band 2成績就過哂隔離)對收約65%

仲有,其實一間你只係扣門階段,有一張好牌在手,諗咁多為咩?

以往某些年,係派位後2-3星期到開始call in,月尾前已有結果,EDB規定註冊日完結即開始註冊。但當然,可能已有變化~~~

說實話,你應該星期六的扣門面試都唔好出席,俾機會自己唔駛煩,俾機會想入st paul catholic 的小朋友啦.....

想睇DSE成績,大把前post可參考。

回覆樓主:

樓主現下有2個offer 先行2選1。手持聖私理應搏最心儀,不是搏最心儀的,聖私應該是排第三。星期六聖私註冊,都可以之前決定到。

叩到餘下嗰間,再二選一

我覺得這三間小學成績距離不遠,但是風格不同。我自己喜歡Marymount英小和較自由。但是是但一間我已心足

利申:手持聖私,為妹妹叩緊另外兩間

回覆樓主:

Marymount

想問marymount係邊個校網?

ivycwl 發表於 19-6-6 15:25
想問marymount係邊個校網?

12 Wanchai~~~

PTL_L 發表於 19-6-6 15:03
其實真係咁難揀?聖私6年學費,6年後要同聖心津爭書院位。
EK上,個個都只出post問Marymount,咁就知道主流 ...

其實升中,每年MPS得乙部85%升MSS, 太約收80人,仲有40個學生派左去邊,吾知啊。聖私,佢年年show哂出嚟,需然得60%升書院,但冇升上自己書院嘅同學仔,果d學校吾差書院好多掛,相信好多都係自行考入,吾係抽㗎,相信全港私校都冇咩邊間有佢咁靚仔

回覆 homesim 的帖子

但大前提係keep到自己係前列生......加要交6年學費

回覆樓主:

Keep吾到果批咪大部分書院包起左囉
,mps果40個學生去邊,真係吾知,其實佢happy school, 如果真係自己放鬆掉以輕心,點上mss

回覆 rinarina 的帖子

樓主係直接問DSE, 咁真係要去升中版才有至新 update

個囡夠叻,完全不用擔心DSE, 在港島區任司何一間女校也必定考到好成績 !

好多人仲等緊音樂椅轉動,今周六聖私註册,Paul Cath.就叩門面試。還是先從聖私和Paul Cath之間二選一吧。

MPS下周一截啦,今日交咗叩門信先啦。

心善,家人也必平安喜樂。

cheechi 發表於 19-6-6 14:23
瑪利曼 >聖心>St Paul Catholic
看法一樣

回覆樓主:

MPS>SPPCS>SH

回覆 homesim 的帖子

認同,唔係所有小朋友都適合輕鬆學習,有適當的壓力,未嘗唔係好事。學習路好長好遠,老土講句,keep到學習興先為上策,愈大愈會感乏力,大人細路都係。