用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 佛教中華康山學校 2019-20年度年升康山揮手區
go

2019-20年度年升康山揮手區 [複製鏈接]

Hi~
   0    0    0    0

littlewater8 發表於 19-6-6 10:22
Hi~
Hi, 會參加星期六學校活動嗎

回覆 LeungJessica 的帖子

會呀

回覆 littlewater8 的帖子

今天的新生及家長會安排不錯,感覺到學校行政安排不差, 有專車由太古地鐵接送,校長老師各方面都作詳細介紹,但對於考試測驗方面就好似提都無提過,宗教方面都避重就輕

小朋友分唔同組做唔活動,有音樂,英語,繪畫等等...

LeungJessica 發表於 19-6-8 22:10

今天的新生及家長會安排不錯,感覺到學校行政安排不差, 有專車由太古地鐵接送, ...

有冇更details? 因為撞時間冇出席。感謝!

回覆 LeungJessica 的帖子

星期六係咪資優嗰個呀?如果係,因為嗰日主題係講資優教育,所以提少啲其他野,考試下年應該轉為1考2評估,宗教野都唔係話好多係佛學堂有教下,同埋有少少心經背,另外會學下弟子規同靜思語。

回覆樓主:

Hi 我淨係參加左6月8號果個

LeungJessica 發表於 19-6-8 22:10

今天的新生及家長會安排不錯,感覺到學校行政安排不差, 有專車由太古地鐵接送, ...

測驗考試方面,來年係一測兩考,但三次都叫做評估,因為第一次只評中英數常,所以我哋當測驗,而小一第一次評估唔計落成績表。宗教方面,會有佛學堂,教佛陀生平,而從佛學中教導學生德育品行,會背心經,但一年幾行咁,朝早早會會誦佛號,佛誕會有浴佛儀式。呢啲同其他宗教學校差唔多,我讀過天主教學校都有宗教科同某啲儀式經文需要唸,無需介意,反正學校又唔會強迫信教。

請問今年自行有冇15分入?
‹ 上一主題|下一主題