用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 滬江小學 請教
go

請教 [複製鏈接]

請問老師有愛心嗎?
對小朋友包容嗎?
有無分精英班?
廣教中?
成績跟唔上會不會被排斥?

1    0    0    0

chuchu2014 發表於 19-6-5 16:56
請問老師有愛心嗎?
對小朋友包容嗎?
有無分精英班?

follow

請問老師有愛心嗎?
對小朋友包容嗎?
有無分精英班?

我的小朋友讀緊小一,有d嘢都未感受到,儘量答,有錯請更正。

請問老師有愛心嗎? —》我自己無乜特別感受,但我的小朋友好鍾意返學。

對小朋友包容嗎?—》感覺上都重視守規矩。至於是否包容,對於有特別需要的小朋友我就唔清楚。我覺得學校都比足夠時間小朋友適應小學生活。不過功課都算多,認真做1個鐘左右做哂,每個星期中默英默(不計入成績表)。小一上學期評估2次,下學期考試2次,無測驗。小一全年都會讀卷。

有無分精英班? —》小一二無,小三開始按成績分班。

廣教中?—》是。

成績跟唔上會不會被排斥? —》沒有聽聞。

學校非常多課外活動,音樂、體育、視藝、英文,乜都有,星期二下午德育活動,星期三五下午都有活動(emoji)(emoji)

請問自行15分有機會入嗎?

回覆 pypn 的帖子

Thank you for the detailed info. 請問學樂器的話,大概幾錢呢?

KD_BB 發表於 19-6-8 16:00
回覆 pypn 的帖子

Thank you for the detailed info. 請問學樂器的話,大概幾錢呢?

我小朋友學中樂,平均$90一堂

torocat2010 發表於 19-6-7 01:24
請問自行15分有機會入嗎?

我是15分入的,對比其他教會學校,這間比較有機了

請問老師有愛心嗎?
對小朋友包容嗎?
有無分精英班?

您好!我是用家。
我覺得老師算很包容,平日對學生關懷足夠,叫盡幫了,也不輕易懲罰。學校以正面讚賞鼓勵學生為主調。而且對小一新生有mentor 計劃,會安排高年級學生帶新生投入學校生活。只是不能同幼稚園相比,小學老師都很忙。
我唔覺成績跟唔上有被排斥。學校鼓勵多元發展,知道成績中下的學生也不少在音樂和服務方面有出色表現。反而,不甚突出既學生會委以任務,籍此提升其信心。
只是,學校不屬於happy school, 學習是很緊湊的,如果想輕輕鬆鬆,就不是那杯茶
‹ 上一主題|下一主題